Trendy:
Biela ako... mozzarella (Video)

Sandra Támerová, 2. marca 2010     4 minúty čítania

Taliani sú majstrami vo futbale, v sieste, v počte rôznorodých káv, prehýrených nocí, ale aj vo výbornom jedle. Špagety či pizza, to je jasné, ale jedným z najtypickejších talianskych produktov je aj jemná mozzarella.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Ochutnať tú pravú mozzarellu stojí za to..


Už jej názov sa rozplýva na jazyku. Taliansky mäkký čerstvý syr, ktorý má vždy bielu farbu, je skutočnou nevestou tancujúcou po chuťových pohárikoch. Možno je to spôsobené aj láskou, s ktorou ju pripravujú. Mozzarella di bufala nie je z kravského, ale z čerstvého plnotučného byvolieho mlieka, ktoré je aj drahšie. Celý výrobný proces sa začína pre Talianov netypicky skoro, už o piatej hodine ráno. Vyrába sa podľa tradičnej receptúry a pre mozzarellu z regiónu Kampánia platia určité pravidlá, nad ktorými bdie dokonca špeciálne konzorcium na ochranu tohto syra.

Syrové loptičky

Ako sa vlastne táto pochúťka vyrába? Na výrobu mozzarelly di bufala treba najskôr získať plnotučné byvolie mlieko. Čerstvé sa preleje do veľkej kade, zbaví sa nečistôt a nasleduje pasterizácia. Potom sa do neho pridá syridlo, kvasinky a soli, aby sa zrazilo. Po niekoľkých hodinách vznikne akýsi tvaroh, ktorý sa usádza. Asi po jednej a pol hodine sa syrenina krája na drobné kúsky a umiestni sa do dozrievacej kade, kde pobudne asi 5 hodín. Nasleduje proces naťahovania, pri kontakte s horúcou vodou sa syrové cesto naťahuje až dovtedy, kým nie je mäkké a pružné.

Pre dosiahnutie správnej pevnosti syra sa potom syr ponára do vody s konštantnou teplotou na približne 30 minút v závislosti od veľkosti syra. Proces sa ukončuje solením pre zvýraznenie chuti výrobku. Mozzarella má stanovený minimálny obsah tuku na úrovni 7,2 % a bielkovinových látok na hodnote
4,2 %. Ako syr zreje, stáva sa mäkším a zintenzívňuje sa jeho chuť. Zabalený syr sa musí až do konečnej spotreby uchovávať v kyslej, prípadne slanej konzervačnej tekutine.



Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Najlepšie chutí s čerstvými paradajkami..


Univerzálna pochúťka

Mozzarella z byvolieho mlieka je ozajstnou svetovou jednotkou. Jej tajomstvo tkvie v použitej surovine, ktorou je vzácne čerstvé byvolie mlieko a jeho kvalita spočíva aj v tom, že sa zvieratá voľne pasú na pastvinách v panenskej prírode. Tento syr má vo všetkých svojich podobách široké využitie. Ideálny je pre studenú kuchyňu, kde vynikne na obložených chlebíčkoch, v šalátoch či zeleninových misách. Uplatní sa aj pri príprave typických cestovín či výbornej pizze. Obsahuje minerálne látky, vitamíny, ale najmä nadpriemerné množstvo vápniku. A bonusom je aj nízky kalorický obsah, takže mozzarellu môžete využiť aj pri diétovaní.


Reprezentuje Taliansko

V rámci Európskeho dňa syra Mozzarella di Bufala z regiónu Kampánia sa pravá talianska pochúťka dostala aj do povedomia slovenskej verejnosti. Bratislava sa stala súčasťou tridsiatky európskych miest, v ktorých sa mozzarella nielen prezentovala, ale aj degustovala. „Viac ako desaťročná prítomnosť mnohých talianskych obchodných komôr v rôznych krajinách vytvára výnimočné predpoklady pre propagáciu výrobkov Made In Italy,“ povedal na stretnutí s novinármi Alessandro Villa, generálny tajomník Taliansko-Slovenskej obchodnej komory, ktorá podujatie zorganizovala.

Zároveň priblížila produkt, ktorý je dlhodobo uznávaný a v gastronomickej tradícii Kampánie plní významnú úlohu v rámci faktorov hospodárskeho rozvoja. Ak ste milovníkom syrov, určite si tento kulinársky skvost nenechajte ujsť. Aj pre mnohých Talianov je mozzarella najobľúbenejšou značkou syra a to majú poriadne kritické chute...



Diskusia k článku

bozulka
Mozzarellu milujem-mohla by som si ju dať pod hlavičku a ešte sa ňou zakryť a to by bola blaženosť!!!!! Kupovala som jedno balenie ,že urobím s rajčinami a bazalkou,ale ešte sa mi nepodarilo lebo "záhadne" vždy zmizne -teraz kupujeme 3 balenia a stále nič.Asi budem musieť kúpiť celý karton aby som urobila jedno nádherné predjedlo!!!Vďaka za článok.
monzet
Zbožňujem mozzarellu!!!Manžel dlhodobo pracuje v Taliansku a veru pri každom návrate domov má za úlohu hlavne doniesť plnú chladničku mozzarelly....samozrejme aj iných talianskych dobrôtok,ale mozzarellka mizne prvá.Hlavne di bufala,priam sa rozplýva na jazýčku.Mňam,mňam,mňam...Asi idem otvoriť ďalší sáčok:-))
tinca
Pridávam sa k vašim chválam,je vynikajúca, ja aj na pizzu používam výlučne mozzarelu!!
sjuz
monzet - tak to ti úprimne závidím:)) - nie to, že si dlhodobo bez manžela:), ale to, čo ti odtiaľ môže priniesť do chladničky a špajze:)))!!!






 



TOPlist