Ako zdravšie jesť:
Tieto suroviny nahraďte a hneď budete plní energie

Jarmila Horváthová, 7. marca 2023     6 minút čítania

Prezradíme vám, ktoré potraviny by ste mali vymeniť, aby ste mali viac energie, lepšiu náladu a aj štíhlejšiu líniu.

1. Strukoviny namiesto mäsa



Foto: Shutterstock

Človeka nasycujú najmä bielkoviny, ktoré obsahuje nielen mäso, ale aj strukoviny. Najviac ich obsahuje sója a červená šošovica, ktorú dostanete kúpiť v každých potravinách a uvarená je už do 20 minút. Šošovicu môžeme jesť ako hlavné jedlo vo forme prívarku, fašírok alebo ju možno pridať k dusenej či surovej zelenine. Má aj ďalšiu výhody – je lacná a na zasýtenie jej stačí málo.

Ak ju pridávate do jedla pri varení, na jednu porciu stačí v surovom stave asi 40 g, čo je asi 1 šálka na espresso. Ak má byť hlavným jedlom, tak počítajte s hmotnosťou 60-70 g. Veľa bielkovín obsahujú aj cícer a fazuľa, ktoré môžete kúpiť v konzerve a máte ich k dispozícii hneď, alebo ich namočiť a uvariť do zásoby. Uvarené a scedené stačí vložiť vo vrecku do mrazničky a vybrať vždy asi 3 hodiny predtým, keď ich budete potrebovať.





ANKETA: Patríte medzi tých, ktorí v zime priberú a na jar sa snažia schudnúť?

66,9%



33,1%







Diskusia k článku

marienka44
Ja som si minule varila polievku Z Varechy: cervená šošovica+mrkva 200 g a kokos. mlieko, koreniny: cierna rasca, zázvor, bez múky. Chutila mi. Šošovice som dala 70 g.






 



TOPlist