Trendy:
Ako šéfkuchári kúzlia s jablkami

Soňa Hudecová-Podhorná, 1. novembra 2017     4 minúty čítania

Nevieme, kde a ako sa zrodilo, ale zrazu tu bolo. Stredozemný región vraj už pred dvoma tisíckami rokov poznal jablone v kultúrnejšej podobe a Rimania už hodovali z tridsiatich sort. Pri vykopávkach sa však našli štiepky jabĺk ešte z doby kamennej.



Jablko - „vyzdvihovač“ chutí

Skúsení šéfkuchári využívajú vlastnosť jablka „vytiahnuť“ nevýrazné chute ostatných ingrediencií. Mnohí velebia jablko ako „vyzdvihovača“ chutí iných potravín. Niežeby sa bez nich nedalo variť, ale sú dobrým obohatením kuchyne. Dajú sa piecť, vyprážať, pridávať do jedál a do plniek, odšťaviť do džúsu alebo sorbetu. Varí sa z nich kompót s vanilkou a badiánom, chutia aj vyprážané vo vanilkovo-škoricovom cestíčku alebo skaramelizované s cukrom a medom. Z jablkovej šťavy a vína pripravujú skúsení kuchári dekoráciu k studeným jedlám alebo jabĺčka používajú pod červenú kapustu k husi a kačici.



Úžitok do posledného kúska

Majstri varešky zdôrazňujú hospodárnosť jablka – využitie takmer bezo zvyšku. Pridávajú ho do cibuľovej marmelády, ale aj do teľacieho perkeltu. Všade osvieži chuť jedla. No a šupky tiež netreba vyhodiť, dajú sa premeniť na lupienky, čo dekorujú jedlo.



Odroda babičky Smithovej

Pri koláčoch hlasujú šéfkuchári za jemne sladké odrody, napríklad, Golden alebo Red delicius. K mäsu si radšej vyberajú kyslasté Granny Smith. Pyré z tejto odrody sa hodí k marinovanej kačici, ako súčasť rôznych redukcií či dusenej pečienky. Kúsky zelených jabĺk, opečené na prepálenom masle, zlepšia a spestria aj chuť šalátov. Za tieto nápady však vďačíme nielen kuchárom s fantáziou, ale aj babičke Mary Ann Smithovej, ktorá sa o jablko „zaslúžila“ ešte v 19. storočí.



Jablko chutí i v tekutej podobe

Babičky v súvislosti s jablkami spomína aj Jaromír Štefanovič z bratislavského hotela Arcadia. „Dezerty patria k mojim srdcovkám a nerobí mi problém vyťahať cesto na štrúdľu. Však ma to moja babička kedysi trpezlivo učila. Ale stále sa mi nedarí dosiahnuť dokonalosť jej štrúdlí,“ spomína na prázdniny v Horných Salibách, uprostred sadu plného jabĺk. Čo vraj medzi zeleninou znamená zemiak, to v ovocí zase jablko. Pripravuje z neho výživu, pité, jablkové chipsy, želé, zmrzlinu, čatní. Jablkovo-tvarohovú žemľovku prelieva jablkovým sirupom. Do šalátov používa Jaromír Štefanovič jablkový ocot, do ktorého ešte pridáva jabĺčko varené vo víne alebo v čaji. Z jablkového cideru a jablkového džúsu sa v jeho hotelovej kuchyni často rodí granita. Niektoré zo svojich receptov odtajnil aj vo Vareche č. 40, ktorá sa pod názvom Ovocná jeseň krútila okolo jedál z jabĺk, hrušiek a sliviek:





Foto: Shutterstock



Diskusia k článku

strucik
Pekný článok, šéfkuchársku kombináciu jablka s mäsom by som niekedy rád ochutnal.
zivestriebro
Je to výborná kombinácia, do pekáča s kuracími stehnami pridávame jablká aj hrušky. Je to potom namiesto inej prílohy a chuťovo veľmi zaujímavé. Sesternica Ačinka robí majonézový šalát, v ktorom sú namiesto zemiakov malé kocky jabĺk a nik tú zmenu neregistruje. Takže s článkom i so šéfkuchárom z Arcadie môžem len a len súhlasiť.






 



TOPlist