Aby boli priezračné:
Prečo sú vaše ľadové kocky vždy zakalené? Dôležitá je táto jedna vec...

Jarmila Horváthová, 9. augusta 2024     3 minúty čítania

Nestačí len napustiť vodu do nádobky na ľad a nechať ju zmraziť. Čo je tajomstvom čírych kociek ľadu, ktoré perfektne doplnia každý letný nápoj?



Foto: Shutterstock

Miešané nápoje, ale aj bežné limonády, si v horúcom počasí ťažko predstaviť bez poriadnej porcie kociek ľadu. Z reštaurácií a barov ich poznáme krištáľovo čisté a priehľadné, keď však doma napustíte do nádobky na ľad vodu a dáte ju zmraziť do mrazničky, ľadové kocky sú zakalené a majú možno aj trhliny. Prečo je to tak?

Prečo sú kocky ľadu zakalené

Praskliny a zákal v ľade spôsobuje vzduch, ktorý sa nachádza vo vode. Vo formách na ľad v domácej mrazničke kocky mrznú zvonku dovnútra. To však bráni úniku vzduchu z vody a ľad bude preto zakalený.

Gastronomické prevádzky majú špeciálne stroje na výrobu kociek ľadu, ktoré dokážu kontrolovať proces zmrazovania pohybom vody tak, aby v kockách ľadu nezostal žiadny vzduch. Preto sú ľadové kocky v rôznych nápojoch, ktoré si užívate niekde na terase obľúbenej kaviarne, krásne číre ako sklo.

Pomôcť môže prevarená voda

Veľa amatérskych barmanov prisahá na to, že vodu určenú na prípravu kociek ľadu treba najprv prevariť, nechať vychladnúť a potom naliať do nádobky na ľad a dať zamraziť.

Nie kvôli hygiene, pokojne môžete používať vodu z verejného vodovodu, ale kvôli tomu, že sa tak z nej odstránia plyny, ktoré by mohli spôsobiť zakalenie ľadu. Prevarenie vody môže napomôcť tomu, že zákal bude menej nápadný, avšak ľadové kocky rozhodne nebudú priezračné.



Foto: Shutterstock

Zásadné je pomalé mrazenie

Oveľa dôležitejšie než použitie prevarenej vody je totiž spôsob mrazenia. Na to, aby bol ľad číry, je potrebné, aby voda zamŕzala pomaly. To znamená pri vyššej teplote, než aká je v mrazničkách bežná, čo je -18 stupňov Celzia. Je to rovnaký proces ako keď napríklad v zime mrznú vonku cencúle, ktoré sú krásne priehľadné - tiež sa tvoria pomaly.

Takže ak chcete mať dokonalé kocky ľadu, potrebujete mrazničku, v ktorej sa dá regulovať teplota a treba ju zvýšiť. Už pri teplote -4 °C je ľad menej zakalený. Optimálna teplota na takéto mrazenie je -1 °C a ľad sa pri nej vytvorí za asi 24 hodín. A na takéto zníženie teploty v mrazničke, v ktorej bežne uchovávame aj iné potraviny si veru trúfne málokto...



ANKETA: Máte v lete v mrazničke vždy nachystané ľadové kocky, ktoré si dávate do nápojov?

49,4%



50,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist