Aby boli koláče:
5 dôvodov, prečo vám cesto nevykyslo a ako ho zachrániť

Jarmila Horváthová, 27. apríla 2023     5 minút čítania

Ani spoľahlivý recept po babičke nie je zárukou, že cesto krásne nakysne. Tu sú najčastejšie chyby, ktoré vám môžu prekaziť radosť z výsledku.



Foto: Shutterstock

1. Nesprávna teplota tekutiny do kvásku

Chybu môžete spraviť už na úplnom začiatku pri príprave kvásku. Teplota tekutiny, teda mlieka alebo vody, ktorú používate na prípravu kvásku, je rozhodujúca. Mala by byť vlažná, ale nie horúca. Kvások najlepšie vykysne pri teplote približne 30 -35 °C.

Na to, aby ste určili vhodnú teplotu nepotrebujete teplomer, teplota ľudského tela sa pohybuje v rozmedzí cca 36-37 stupňov, takže keď dáte do mlieka či vody prst, nemali by ste cítiť teplo ani chlad. Ak je tekutina príliš horúca, kvasinky v droždí odumrú a cesto nevykysne.



Foto: Shutterstock

Okrem kvásku si treba dávať pozor aj na to, aby prísady, ktoré dávate do cesta mali izbovú teplotu, neriskujte surovinami práve vytiahnutými z chladničky. Tuk a soľ sa pridávajú až po krátkom zamiešaní múky s kváskom a prípadne cukrom.

2. Nesprávne miesto na kysnutie

Klasické kysnuté cesto nemá rado chlad a prievan. Aby pekne vykyslo, mali by ste misu s cestom prikryť čistou kuchynskou utierkou a umiestniť ju na pokojné teplé miesto.

Naše babičky dávali cesto kysnúť do postele pod perinu a tento spôsob funguje stále, môžete ho však aj schovať do rúry alebo mikrovlnky (vypnutej!). Dbajte však aj na to, aby teplota, v ktorej cesto je nepresiahla 40 °C.

Kysnutie môže trvať až 2 hodiny, preto nebuďte netrpezliví. Cesto by počas kysnutia malo zdvojnásobiť svoj objem.

3. Použili ste staré droždie

Častá chyba pri pečení s droždím sa týka jeho trvanlivosti. Ak ste ho zabudli v chladničke a potom s ním idete piecť, môže sa stať, že cesto nevykysne. Preto je najlepšie na kysnuté cesto vždy používať čerstvo kúpené droždie.



Foto: Shutterstock

Ak droždie nespotrebujete celé, môžete ho zmraziť, aj potom bude fungovať celkom spoľahlivo.

4. Mali ste studenú pracovnú dosku

S cestom je dobré pracovať na drevenej alebo silikónovej pracovnej doske. Ak sa s ním pracuje napríklad na kamennom či mramorovom povrchu, príliš vychladne.



Foto: Shutterstock

Z rovnakého dôvodu je lepšie dať ho kysnúť v plastovej či v drevenej mise, nie v nerezovej.

5. Dali ste do cesta málo tekutiny

Dostatok tekutiny je rozhodujúci pre proces kysnutia, jej nedostatok spôsobí, že cesto bude ťažké. Preto dbajte na to, aby cesto nebolo príliš tuhé. A samozrejme, čím dôkladnejšie sa kysnuté cesto miesi, tým je jemnejšie.

Ako zachrániť nevykysnuté cesto?

Urobili ste všetko správne a cesto aj tak nevykyslo? Nemusí skončiť nevyhnutne v koši, najprv vyskúšajte tieto tipy:

Dodajte mu viac tepla a vlhkosti

Vlhké teplo pomáha kvasinkovým kultúram rozvíjať sa, preto vyskúšajte nasledujúci tip. Vložte vysoký plech na pečenie na najnižšiu priečku rúry a naplňte ho vriacou vodou. Do stredu plechu umiestnite misu so zakrytým cestom a zatvorte dvierka rúry, cestu by to malo pomôcť.



Foto: Shutterstock

Pridajte ešte droždie

Druhým spôsobom, ako zachrániť nevykysnuté cesto, je pridať ešte droždie (samozrejme, ak máte doma ešte jednu kocku, alebo balíček sušeného). Cesto nechajte na teplom mieste.

Zmiešajte jednu kocku rozmrveného čerstvého droždia alebo jeden balíček sušeného droždia s 250 ml vlažnej vody alebo mlieka, 2 PL múky, 1 ČL cukru a nechajte vzísť kvások – trvá to 10-20 minút.

Kvások vmieste do pôvodného cesta, pridajte toľko múky, koľko treba, aby bolo cesto hladké. Cesto vložte späť do misy a nechajte ho kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu, možno aj dlhšie.





ANKETA: Stalo sa vám niekedy, že nepodarené cesto skončilo v koši?

55,8%



44,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist