Foto: Shutterstock
Výber mäsa
Aby bolo výsledné jedlo chutné, treba si vedieť dobre vybrať už pri nákupe. Ak kupujete králičie mäso v supermarkete, tak tam je voľba jasná, kúpite to, čo je. Ak máte možnosť kupovať alebo dostávať domáce mäso, tak by ste mali vedieť, že najchutnejšie mäso je zo zvierat, ktoré majú 5-9 mesiacov.Doprajte mu spoločnosť
Králiky sú aktívne zvieratá, preto je ich mäso chudé. Či už sa chystáte piecť králika vcelku, ale už naporciovaného, je dobré mäso obaliť – buď do plátkov slaniny, šunky, alebo, ak nie ste fanúšikmi ani jedného, pokojne aj do zeleninových listov – napríklad kapustných. Mäso prevezme ich chuť, ale aj sa tým zabezpečí, že z neho počas pečenia neunikne príliš veľa tekutiny a zostane šťavnaté.Foto: Shutterstock
Správne korenie spraví veľa
Králičie mäso má špecifickú arómu a nie každému vyhovuje. Ak ju chcete zjemniť, môžete použiť niektoré druhy korenia – napríklad rozmarín, koriander, tymian alebo šalviu či estragón. Chybu neurobíte ani keď ho potriete cesnakom.Nezabudnite ho podliať
Ak nejde o špeciálny recept, pri ktorom treba králika piecť vcelku, je dobré ho na pekáč naporciovať. Najlepšie je rozdeliť ho na 6 častí.Hoci má králik málo tuku, nejaký predsa len má a to okolo pása. Tento môžete oddeliť, pokrájať, vyškvariť a pridať k mäsu. Ak nijaký tuk nechcete, tak ho len oddeľte.
Do pekáča môžete dať aj slaninu alebo maslo a mäso treba samozrejme podliať – asi 200 ml vody, prípadne vývaru alebo vína.
Pečte a duste ho pomaly
Pri králikovi platí, že pomaly ďalej zájdeš. Preto ho treba piecť pomaly a to pri teplote 150 stupňov a prelievať výpekom. Až keď je takmer mäkký, možno teplotu na 20 minút zvýšiť na 220 stupňov.To isté platí aj ak ho dusíte v hrnci na sporáku napríklad so zeleninou – radšej pri miernej teplote a dlhšie. Pri vysokej teplote sa z mäsa odparuje veľa tekutiny a vyschne.
Diskusia k článku