Aby bol šťavnatý:
Králik má málo tuku. Ako sa s ním popasovať, aby ste ho pri pečení nevysušili?

Jarmila Horváthová, 21. októbra 2023     3 minúty čítania

Králičie mäso sa považuje za veľmi zdravé, keďže má minimálny obsah tuku. A to je jeho požehnaním, ale aj prekliatím. Nízky obsah tuku v mäse znamená, že sa pri tepelnej úprave môže ľahko vysušiť. A nikto nechce jesť mäso, ktoré chutí ako piliny. Ako teda urobiť z králika šťavnatú lahôdku?



Foto: Shutterstock

Výber mäsa

Aby bolo výsledné jedlo chutné, treba si vedieť dobre vybrať už pri nákupe. Ak kupujete králičie mäso v supermarkete, tak tam je voľba jasná, kúpite to, čo je. Ak máte možnosť kupovať alebo dostávať domáce mäso, tak by ste mali vedieť, že najchutnejšie mäso je zo zvierat, ktoré majú 5-9 mesiacov.

Doprajte mu spoločnosť

Králiky sú aktívne zvieratá, preto je ich mäso chudé. Či už sa chystáte piecť králika vcelku, ale už naporciovaného, je dobré mäso obaliť – buď do plátkov slaniny, šunky, alebo, ak nie ste fanúšikmi ani jedného, pokojne aj do zeleninových listov – napríklad kapustných. Mäso prevezme ich chuť, ale aj sa tým zabezpečí, že z neho počas pečenia neunikne príliš veľa tekutiny a zostane šťavnaté.



Foto: Shutterstock

Správne korenie spraví veľa

Králičie mäso má špecifickú arómu a nie každému vyhovuje. Ak ju chcete zjemniť, môžete použiť niektoré druhy korenia – napríklad rozmarín, koriander, tymian alebo šalviu či estragón. Chybu neurobíte ani keď ho potriete cesnakom.

Nezabudnite ho podliať

Ak nejde o špeciálny recept, pri ktorom treba králika piecť vcelku, je dobré ho na pekáč naporciovať. Najlepšie je rozdeliť ho na 6 častí.

Hoci má králik málo tuku, nejaký predsa len má a to okolo pása. Tento môžete oddeliť, pokrájať, vyškvariť a pridať k mäsu. Ak nijaký tuk nechcete, tak ho len oddeľte.

Do pekáča môžete dať aj slaninu alebo maslo a mäso treba samozrejme podliať – asi 200 ml vody, prípadne vývaru alebo vína.

Pečte a duste ho pomaly

Pri králikovi platí, že pomaly ďalej zájdeš. Preto ho treba piecť pomaly a to pri teplote 150 stupňov a prelievať výpekom. Až keď je takmer mäkký, možno teplotu na 20 minút zvýšiť na 220 stupňov.

To isté platí aj ak ho dusíte v hrnci na sporáku napríklad so zeleninou – radšej pri miernej teplote a dlhšie. Pri vysokej teplote sa z mäsa odparuje veľa tekutiny a vyschne.



ANKETA: Považujete králičie mäso za delikatesu?

94,8%



5,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist