Abeceda ázijskej kuchyne:
Odhaľte, čo sa skrýva za neznámymi názvami

Jarmila Horváthová, 19. novembra 2022     20 minút čítania

Ázijská kuchyňa používa mnoho pre nás nepoznaných surovín, korenín a jedál. Zasvätíme vás do ich názvov, aby vás pri varení v receptoch už nič nezaskočilo.

A - Aníz



Foto: Shutterstock

Korenie, ktoré je dobre známe aj u nás, používa sa ako súčasť rôznych koreniacich zmesí v kuchyniach Číny aj Thajska. Pridáva sa do polievok aj dusených jedál, ktorým dodáva sviežu vôňu a sladkastú chuť.



B - Bao žemličky



Foto: Shutterstock

Žemličky alebo buchtičky z podobného cesta, ako je cesto na parené buchty, ktoré sa tiež pripravujú na pare a plnia sa rôznymi slanými plnkami. Naparujú sa ako hrubšie placky a hotové sa naplnia mäsom, zeleninou, vajíčkom alebo inou ľubovoľnou plnkou.

Badián

Spolu s feniklom, so škoricou, s klinčekmi a so sečuánskym korením sa badián použív v čínskej kuchyni ako súčasť zmesi známej ako 5 spices alebo Päť korenín. Okrem toho môže byť prísadou do indického karí. Ázijské mäsové jedlá, ako je napríklad pekinská kaačica, sa tiež ochucujú badiánom.







Diskusia k článku







 



TOPlist