Varenie

Množstvo soli na droždie (pečenie chleba)

martinis - fotkamartinis, 5. októbra 2013

Zdravím všetkých pekárov chleba, pekárničkových aj rúrových,
potrebujem sa s vami poradiť :))

Rád si v pekárničke pečiem chlieb, kombinujem rôzne múky a
recepty, ale často narážam na jeden problém : soľ. Raz sa mi chlieb
podarí vysoký, inokedy extrémne nízky - už skôr som pochopil, že
veľa závisí od múky - z celozrnnej je pochopiteľne nižší, a naopak,
čím je vyšší podiel bielej, tým je nadýchanejší.

Moja otázka sa ale týka soli. V každom recepte sa uvádza rozdielne
množstvo soli na droždie - videl som už hodnoty 3/4 lyžičky, lyžičku,
PL, dvojnásobok oproti droždiu atď ... som zmätený. Soľ je veľmi
dôležitá, jej nedostatok spôsobuje rýchle nakysnutie a následné
prepadnutie sa chleba a naopak nadbytok kysnutie údajne
spomaľuje. Pekári, poraďte mi prosím pomer soľ - lyžička sušených
kvasníc alebo soľ - balíček kvasníc : viď nižšie.

P.S. : Tiež ma máta otázka sušeného droždia - dať ho na zhruba 500
g lyžičku alebo celý balíček ? Väčšina receptov uvádza lyžičku, na
obale je napísané že obsah treba použiť na 500 g múky. Ako pečiete
vy ? Vďaka za všetky rady :))

@zareaguj


Diskusia k téme

sracz
... ja dávam na 1 000 g múky 1 PL soli a na kvások 2 vrecúška sušeného, alebo 1/2 kocky čerstvého droždia (podľa zvyku mojej babičky pridám aj asi PL čepet_u = zvyšku z vykysnutého cesta posledného chlebíka) a tento spôsob ma podnes nezradil! Ahoj a veľa zdaru!
nadia56
takto peciem uz roky chlebik ja-teda moja pekarnicka, chlieb je vzdy vydareny, dobre nakysnuty a primerane slany, 4dcl vody, 1 liter hladka chlebova muka, 2 cajove lyzicky sol a 2 cajove lyzicky susene drozdie /kmin,med alebo cukor,trosku bravcovej masti-alebo oleja/
lusinkab
Ja normalne peciem z pol kila a zvyknem davat na 500 g muky ... 7 g susene drozdie a 10 g soli. No a potom 2 pl olivovy olej a 1 pl medu. Ked robim chlieb z raznej muky tak pridam cca 100 ml mlieka s cca 275 ml vody.
irenaw
500 g múky, 1 čl soli, 1 čl sušeného droždia, ak je veľká časť múky celozrnná, dám 1 1/2 čl droždia. záleží aj od teploty surovín, či sú priamo z chladničky, alebo izbovej teploty. a pri celozrnnom vždy trvá kysnutie dlhšie. ale zas nejak úzkostlivo k tomu nepristupujem. ty si šikovný, to si odladíš ;-) držím ti palce.
irenaw
no a netreba, aby sa droždie a soľ dávali do nádoby blízko seba
pusta
bežne dávam na 500 g múky asi 20 g čerstvého droždia = 7 g sušeného, 1 CL soli a 1 CL cukru.
avšak vystačím aj s oveľa menším množstvom čerstvého droždia, aj dávam obvykle menej.
okrem toho, droždie, cukor i soľ je závislé aj od toho ktorého konkrétneho receptu konkrétne, rovnako aj potrebné množstvo soli, niekedy miesto cukru použijem med, umelé sladidlo alebo sladidlo.
tiež záleží od druhu konkrétnej múky ako si to recept žiada.
pusta
oprava:
*Sladenka - miesto posledného "sladidlo":-)))
paploska
môj najjednoduchší a najspoľahlivejší recept - 520 g múky, pol PL lyžice cukru, 315 ml vody, 1 KL čerstvého droždia, 1,5 KL soli. pečiem zo špaldy a občas raže (80%/20%). v mojich receptoch nájdeš aj iné typy. Ale po viacročných skúsenostiach s chlebom musím skonštatovať, že z čerstvého droždia je oveľa lepší chlieb ako sušeného.
marianne
zistila som,ze cim dam menej drozdia,tym je chlieb lepsi a dostatocne nakysne aj tak...na 1/2 kg muky dam slabych ani nie 10g cerstveho drozdia,niekedy odstipnem len tak od oka a 1CL soli.....prisla som na to uplnou nahodou,ked som chcela piect chlieb a drozdie mi pochybilo,obchody zavrete,no co...na 1kg muky som nasla kusok drozdia,asi 15g ho bolo,nie viac a chlieb sa podaril aj tak vyborne...
milad
Pečiem v pekárničke zo 750 g múky, droždie dávam pomrvené do jedného kúta a to zásadne presne 6 g čerstvého- dobre čítate, 6gramov a posypem cukrom.( Čiže jedno 42 g droždie vystačí na 6-7 chlebov- lebo kým upečiem posledný, ono trošku zoschne a stratí na váhe.)Soľ do protiľahlého -2 KL, do ostatných kútov iné- semienka, prípadne zemiak. VŽDY sa podarí. Ide o to, aby sa nestretla soľ s droždím
martinis
skvelé, veľká vďaka všetkým za cennej rady, po spriemerovaní som piekol takto : 200 ml vody, 160 ml mlieka, 350 g celozrnnej žitnej múky, 150 g hrubej svetlej, 2 PL medu, 4 lyžice rôznych semiačok a rasce, 2 lyžice masla, balíček sušeného droždia a 1,5 KL soli. podaril sa vynikajúco, tak, ako som chcel, vôbec sa neprepadol a aj chuťovo bol výborný, ešte raz ďakujem ;)
irenaw
veď vravím, že si šikovný, dobrú chuť :-)
pusta
@martinis , skvelé, si veľmi šikovný, gratulujem ti zo srdca!!!
poprosím, ťa, daj receptík toho chlebíka na varechu...predpokladám, že v pekárničke si piekol:-)))
dakujem.
yanoshick
Pokiaľ viem, na kysnutie droždia nemá vplyv množstvo soli, ale množstvo cukru. Ja dávam 1/2 KL sušeného droždia (Coop-Jednota - červený balíček) a 1/4 PL cukru na zmes múky: 250g polohrubej pšeničnej a 250g ražno pšeničnej celozrnnej.