Zdravím všetkých pekárov chleba, pekárničkových aj rúrových,
potrebujem sa s vami poradiť :))
Rád si v pekárničke pečiem chlieb, kombinujem rôzne múky a
recepty, ale často narážam na jeden problém : soľ. Raz sa mi chlieb
podarí vysoký, inokedy extrémne nízky - už skôr som pochopil, že
veľa závisí od múky - z celozrnnej je pochopiteľne nižší, a naopak,
čím je vyšší podiel bielej, tým je nadýchanejší.
Moja otázka sa ale týka soli. V každom recepte sa uvádza rozdielne
množstvo soli na droždie - videl som už hodnoty 3/4 lyžičky, lyžičku,
PL, dvojnásobok oproti droždiu atď ... som zmätený. Soľ je veľmi
dôležitá, jej nedostatok spôsobuje rýchle nakysnutie a následné
prepadnutie sa chleba a naopak nadbytok kysnutie údajne
spomaľuje. Pekári, poraďte mi prosím pomer soľ - lyžička sušených
kvasníc alebo soľ - balíček kvasníc : viď nižšie.
P.S. : Tiež ma máta otázka sušeného droždia - dať ho na zhruba 500
g lyžičku alebo celý balíček ? Väčšina receptov uvádza lyžičku, na
obale je napísané že obsah treba použiť na 500 g múky. Ako pečiete
vy ? Vďaka za všetky rady :))
avšak vystačím aj s oveľa menším množstvom čerstvého droždia, aj dávam obvykle menej.
okrem toho, droždie, cukor i soľ je závislé aj od toho ktorého konkrétneho receptu konkrétne, rovnako aj potrebné množstvo soli, niekedy miesto cukru použijem med, umelé sladidlo alebo sladidlo.
tiež záleží od druhu konkrétnej múky ako si to recept žiada.
*Sladenka - miesto posledného "sladidlo":-)))
poprosím, ťa, daj receptík toho chlebíka na varechu...predpokladám, že v pekárničke si piekol:-)))
dakujem.