Varenie

Ako odvážiť vajíčko?

rennatte - fotkarennatte, 8. decembra 2012

V piatkovej Vareche (tlačená verzia v Pravde 7.12) ma zaujal
recept na strane 14 Grilážové domino, lebo grilážky robievam,
tak so čitala tento postup a v rozpise surovín som našla že "70g
vajec", stretli ste sa už s gramážou pri vajciach? Ja zatiaľ iba na
kusy a ako sa váži vajíčko? v celku, alebo rozbité,,,,nieje to
nejaká chyba?

@zareaguj


Diskusia k téme

lusinkab
@renatte ja som sa s tym uz stretla v niekolkych receptoch.Napriklad vajicka co kupujem ja maju v celku okolo 59g.Ked potrebujem napriklad na macarons 100g bielok tak mi to vychadza z toch vajicok 109g takze 9 gramov stale odoberiem.Ak je napisane,ze vajicka v celku v nejakom recepte tak si ich najprv zlahka vydlickou vyslaham aby sa mi pekne spojili a potom si len na kuchynskej vahe odvazim presne mnozstvo.Kedze nerada vyhadzujem jedlo tak si to potom pouzijem na nejaku omeletu :-)
babidka
@puntodadino , pri niektorych receptoch je vaha vajicok dolezita informacia .Presne ako pise @lusinkab . Ale zvacsa staci vediet oprientacne vahu vajicok . Ja pouzivam digitalnu vahu kde sa da "odpocitat" vaha obalu , daju sa "dovazovat" suroviny .Tak si mozem uplne presne zistit cistu vahu vajicok .
hubata
Niekedy sa používajú aj sušené vajíčka.......
rajnica
Výborná téma - na Silvestrovskú estrádu alebo na 1. apríla!

Rennatte sa pýta: ako sa váži vajíčko? v celku, alebo rozbité,...
Ja by som povedal nijako, ani keď ide o začínajuceho kuchára amatéra. (Rozdiel v hmotnosti by mohol byť zauímavý, ak by sme použili aspoň 20 vajec. A pri hrnčekových receptoch je to ako? My máme porcelánové hrnčeky od 1,8 do 2,4 dcl. A čo ak je v recepte 1hrnček a 1 vajíčko?)
A kto nevie variť/piecť tomu váženie vajíčka nepomôže. Veru tak.
lusinkab
boooooze @rajnica zase nevies o com tocis :-) ale vazne :-) vajicka sa normalne vazia vsade vo svete,ci uz bielka,zltka alebo v celku hlavne co sa tyka preciznych receptov a k tym hrncekom a salkam ...keby si sa poriadne popozeral/a a zamyslel/a tak by si vedel?a,ze hrncek (cup) sa pouziva v USA a v inych krajinach ako merna jednotka ci uz vody,muky,masla,cukru atd. a ma presne stanoveny objem....takze ked si kupis hrncekovy set ci tu alebo v USA alebo hoc aj u susedov na ukrajine tak budu mat rovnake rozmery ..... a este k tomu vazeniu kedze viem,ze milujes cukor a vsetko co je sladke prikladam ti tento link aby si videl/a, ze vajicka sa naozaj vazia na gramy :-) je v anglictine ale ty si profik/cka takze s tym nebudes mat ziaden problem
 www.masterchef.com.au/recipes/zumbo-v8-cake.htm...
medulienka122
mám od mamky recept, ktorý sa začína: polohrubá múka nech váži toľko, ako vážia tri celé vajcia, atď...
rennatte
len ma zaujimal nazor varechacov, nakolko som sa s tymto terminom este nestretla a ani recept s takymto vazenim robit nebudem, uprednostnujem vajcia na kusy nie gramaz
sany11
rajnica to urcite nemyslel zle,mňa tiez vie rozčulit recept kde sa važia vajcia,či žltko,či bielko.pre mňa je to nezmysel.
jeka
Ja si rozbijem vajíčko do pohára(predtým odvážim pohár) ,ked ide o bielka tak iba bielka .
arasidka
Rajnica - hi hi hi - si friškí jak ket mléko kypí! Niektorí tu už vedia, že pečiem oplátky a jasné, že aj trubičky. No a v takom tuhom boji každodennom pri zarábaní cesta na trubičky, bielka vkladám do veľkého pohára a ukladám do chladu do chladničky. No a tak som dala jeden pohár mojej nevestičke - reku, dievča "pochlap sa" a upeč svokruše nejaké pusinky. No dobre , to nie je problém, rečie moja nevesta, ale mami, koľko je tam tých bielok?
A tu som zostala PAF, jak sviňa po prvej rane, - a vím ci já dzifča f tej rýchlosci povedzet? No a máme problém. Ak chceme dobré pusinky napiecť, tak by sme mali recept dodržať, lebo ak nie, budú to také papule, ako som hen pred troma rokáma napiekla, ako keď sa krave zíva. Tak pán Rajnica - nemhnevaj ma s tou tvojou poznámkou. Renatte,viem, že aj ty máš taký problém, lebo ako ťa poznám, na to vemte jed - že ja ju poznám - pečenie nie je pre teba španielska dedina!!! Tak sa neokúňaj a šupni sem aj ty nejaký ten tvoj dobrý recept!
majsterka
Priemerné vajíčko váži 40gr,ak ho chceš odvážiť stačí rozbiť vajce,rozšľahať a tak odvážiť
majsterka
Rajnica Ty si úžasný srandista,samozrejme že vajcia sa vážia .Dnes však na trhu dostať rôzne hmotnosti
honestka
je vela kucharok, ktore po rozbiti vajicka nechaju bielok v skrupinke a nevytru? spravne slovo? ho vonku.
Pritom nevedia, alebo si neuvedomuju, ze pri trepani bieok pri 4 vajickach im bude chybat strata 1 cely bielok.

V dnesnej dobe /aspon tu/ su vajicka take rozdielne velkostou, ze je tazko sa spoliehat na ne a preto sa viacej u pastry chefs pouziva cista gramaz.
elisticka
ja si uz pohar dam na vahu a vynulujem a potom rozbijem vajicka ale to je naozaj v malo receptoch ... skor vsetko na kusy...