Zažili jste hořký křen ?

mijaita - fotkamijaita, 28. novembra 2012
Po celoživotním vaření se mi včera přihodilo něco, o čem jsem nikdy ani neslyšela.
Vařila jsem křenovou omáčku. Jíšku zalévám čerstvým vývarem z jazyka zředěným vodou, zalila jsem smetanou a přidala čerstvý (koupený) nastrouhaný křen. Chtěla jsem dochutit, ochutnala jsem tedy a k mému zděšení, byla ta sametová, krásná omáčka hořká. Nepomohlo ještě několikeré ochutnání. Prostě hořká.
A to mohlo být jedině křenem.
Už jste se setkali s hořkým křenem?

Honem jsem uvařila vynikající omáčku houbovou, návštěva se naštěstí zdržela a tak jsem to stihla .

@zareaguj


Diskusia k článku

rulik
ak bol tenvývar v poriadku tak to ostáva len na chren,v tomto čase keď zelenina pochádz nikto nevie odkiaľ je niekedy možné, že surovina nie je najlepšej kvality cestou mohol primrznúť alebo inak stratiť na kvalite,lenže slovenský chren tiež nie vždy kúpiš, tu je každá rada drahá
tothka
Ano stalo sa mi to, našťastie nepokazila som tým dobrú omáčku, ale strúhala som chren k údennej šunke a tak som jednoducho kúpila nový. Domáci chren asi ťažko kúpiš a tie z dovozu človek kupuje vždy s určitým rizikom. Nabudúce ho radšej vopred ochutnaj.
aroooo
pozastavila som sa nad tým, že chren namrzol. Keď sme zabíjali prasa väčšinou v zime tak sme horko-ťažko vybrali zo zamrznutej zeme v záhrade chren z ktorého po postrúhaní a zmiešaní s na jemno postrúhanými jablkami,trochou cukru a octu robila príloha namiesto kyslej uhorky ku gulášu.Chrenu nič nebolo a štípal,že dalo zabrať jeho nastrúhanie.
babidka
Chren sice nikdy nekupujem - ved je ho vsade vonku dost :-)Byvame totiz na dedine . Ale uz sa mi stalo , ze ked som v jeseni zavarala struhanu cviklu a pridala som k nej cerstvo nastruhany chren - v jari som objavila niekolko flias cvikly ktore boli horke . To iste mi spominali moje priatelky . Takze to urcite nejako suvisi s tepelnym spracovanim chrenu . Pretoze ja vzdy pouzivam iba cerstvo vykopany chren a chrenu chlad nevadi .Tak sa mohlo stat , ze pri sterilizaciu v chrene prebehne nejaka reakcia na teplo a on zhorkne . Inak si to vysvetlit neviem .
frezia68
Pridám jednu moju a tiež zaujímavú skúsenosť.Varila som tekvicu a podotýkam BIO zo záhradky a pri ochutnaní na záver bola horká! Bežné varenie....tak som zisťovala dôvod,lebo v tekvici a ....rasca,mlieko,kôpor,citrón,soľ ? Nebol dôvod,ale žiaľ som ju vyhodila,hoci mohla som dať ochutnať susedke a rýchlo varila náhradu.A potom som čítala na nete,že dôvod môže byť zdravotný-pečeň.Ale viac sa mi to neopakovalo,tak sa teším a neriešim :-)
jokin
aj ja som už kúpil chren čo nechutil ako chren a bol nahorklý . Bolo to pred Veľkou nocou tak som k udenému jedol uhorky.
hralka
chren ten "krásny,rovný v supermark." býva poväčšine z dovozu a ten býva nahorkastý a bez chrenovej ostrej vône.Mráz a chlad mu nevadí,mám na mrazáku ten náš poctivý slovenský silne ostrý a keď ho strúham "plačú" aj susedia.
mijaita
Ja ho koupila sice na zeleninovem trhu, ale je pravda, ze pri strouhani rozhodne zadna sila v jidle take nic moc, jen horky. Ano, dobra rada, priste pred prodavacem si kousnu :-)
Vsem dekuji, ja hlavne chtela vedet, zda je mozne, aby byl kren horky. Takze mohl. Cely zivot se ucime stale nas neco prekvapuje.
bahadur
Když křen "čouhá" ze země tj.krčková část s listy je nad zemi tak bude 100% nahořklý .Pozná se to podle toho,že je nazelenalý ,ten krček.
kuchticka
Ja som este horky chren nemala, mam vzdy svoj, cerstvy. Ale dnes som varila polievku s tekvicky zltej maslovej, tak som pridala kyselu smotanu a naplovicku s "half and half" - to je polosmotana. ktoru som chcela dat prvu, ale ked som ju s trochou horucej polievky najskor zamiesala v malej nadobke a ochutnala zistila som, ze je horka. Musela som vyliat a dala som iba smotanu, takze som nepokazila vsetku polievku. Nemohlo to byt u teba smotanou?
mijaita
@kuchticka smetanu vzdy ochutnavam. Tou to nebylo. A nic jineho to byt nemohlo. Nekdo ale vys psal, ze se s horkym krenem uz setkal. Tak jsem byla dalsi v poradi. Holt se nekdy stane....
hubata
Chren sa má kopať len v tých mesiacoch ktoré nemajú v názve písmeno "r". Teda ak chren kvitne napr. v máji - tak by sa nemal kopať, lebo všetku svoju silu dáva rastlina do kvetu.
Naozaj neviem prečo kupujete chren, veď je drahý a ak je dovezený odniekiaľ kde ho pestujú vo veľkom - tak je hnojený, rýchlený. V rámci prechádzky si ho nakopte niekde na čistej medzi, lúke a uvidíte tú silu ktorú má - aj nádcha vám prejde.
kuchticka
@hubata , mala by si robit osvetu na spravnu a zdravu vyzivu :-)) Opravdu. Ved kolko mladych ludi nevie taketo - pre nas bezne . . .
Ja chren nikde vonku nenajdem, ale snazim sa ho pestovat i ked mi velmi nenarastie v nasom podhorskom pasme a naviac kyselej pode.
tricia
My skusame chren dopestovat v horucej Australii - dufame, ze na Vianoce uz bude. Listy ma velke, ale aky bude koren ?
afataga
aj mne sa to uz stalo a to sme vykopali chren na luke, domov doniesli v kosiku na huby, igelit nikdy nevidel, aj tak bol horky
hubata
@tricia : listy obrež ako napr. pri cvikle alebo zeleri: ak chceš veľké korene alebo buľvy nemôže rastlina dávať výživu do listov. Nechaj len pár stredových listov.



 



TOPlist