Včera bolo Medarda

an3da - fotkaan3da, 9. júna 2013
Medardova kvapka 40 dní kvapká - tak sa u nás zvykne hovoriť, ale
včera NEPRŠALO! Ešte v piatok si dážd ale užil, pršal a lial a vylieval sa
ako z vedra, hrmelo a blýskalo sa...Uvidíme ako to bude dˇalej, či
budeme iba spomínať na dáždˇ alebo naopak...Záhrada túži po
slniečku, dnes je ozaj teplučko - tak by mohlo byť nadˇalej. Višne
sme obrali, bolo ich z troch stromov asi 35 kilogramov, to moja
dcéra vážila a premeriavala...Zo šiestich kilogramov sme urobili sladký
sirup a ostatné je v zmrazovači - ako komu príde chuť na koláč,
džem či šťavu tak budeme robiť, až kým neminieme. Ale ešte mám
trochu od vlani, najprv tie použijeme. Vlani bola bohatšia úroda.
@zareaguj


Diskusia k článku

arasidka
Bola som na záhradke, dívala som sa na našu vysokánsku, košatú čerešňu. Veru, tie časté silné vetry postŕhali plody, skosila som pod ňou trávu , pohrabala, bolo mi smutno dívať sa na tú spúšť.Ale hádam zostalo ešte dosť na strome, len musím tento rok zohnať riadne vysoký rebrík, lebo to, čo nepostínal vietor, zhora zožerú škorce.
jerica
@arasidka nuž , včera sme boli na rozdiel u teba , na Medarda na perfektnej svadbe , po dlhom čase milá udalosť v rodine, všetko na super zlatú hviezdičku a to určite nielen na jednu ale aj na ležatú osmičku.
A tie čerešne, tento rok sme čo to postíhali s prvou čerešňou čo máme v máji, vynikajúce čerešne, ušlo sa aj na pár plechov bublaniny a čerešňový koláč , len ako píšeš , škorce a vrabce tie som nestačila plašiť, dokonca som si povedala , že by bola zo mňa dobrá roztlieskavačka, pomaly na tie čierne potvory nič neplatilo, povešané prázdne krabice od piva ani zvonce , všetko účinkovalo na chvíľu, ale toľko čo je ich tento rok si veru nepamätám, máme viac čerešní, takú postupku, májovky, júnová na začiatok júna , ďaľšia je na začiatok júla, tá prvá júnová , tam sme stihli obrať dva košíky, hovorím môjmu, veď, že mi ešte naoberaj , čo myslíš, pokiaľ prišiel k stromu /35m/ bolo po nich, za desať minúť škorce mali hody. Už len čakám na tie ďaľšie , stromy sú krásne košaté, to sa veru nedá žiadnou sieťkou zachrániť.
hannah22
veru bolo Medarda a tu v Prahe riadne lialo.... o čerešniach ani nechyrujem... ešte ani na trhu.... škoda... :))
arasidka
@jerica , ty takto? Po svadbách sa ci zascelo chodzit? Keby som to bola vedela, bola by som zaklopala na okno, že oné - dolifruj nejaký ten pocheraj, marinujeho....A to som dva dni šmatlala mestečko kolom tých jarmočných búd, a hľadala tých svojich keramikárov. A našla, a kúpila som si niečo zase na ovlaženie srdca. Hlavne jedného pána, v sobotu ho tam nebolo, prešla som všetky stánky, ale potom v nedeľu som honašla, úplne posledného skoro pri autobusovej zastávke na námesti. A o ňom musím niečo povedať. Všeličo som už videla na tých trhoch, všelijaké kúsky, nádherné a praktické / hľadali sme pekáč na hus/, a tak sme si odniesli domov niekoľko navštíveniek, lebo vždy, keď sme sa na to pýtali, "práve sme posledný predali" :))
Ale to nie je až taký problém, lebo pekáč máme, aj na kačku, ale aj Al Rašid si chcel spraviť raz do roka radosť, ako ja !
No a ja som si spravila, to mi ver! Už niekoľko rokov je odvtedy, čo som ho objavila tiež na keramickom trhu u nás. A takú prácu som ešte nikdy nevidela. Keď som odchádzala do penzie, dvojčlenná "delegácia" z oddelenia vycestovala rovno za pánom majstrom a ja som dostala do daru dva krásne kusy z jeho dielne. A odvtedy si každý rok urobím radosť a túto zbierku dopĺňam novým kúskom.
Tak zdravím teba aj ostatných a ideme "do terénu" - s Al Rašidom po obchodoch, bo nám "došla" múka, cuker, olej, máslo, nejaké tí paštéky, aj kečup už dochádza, aj tý krumple , abych nezabudla na banány - mój ranajší chléb.... a potom to zavŕšime pri nejakej dobroce - no, ešče nevím čo to bude, ale jak sem fčul hladná, bolo by to doradu šecko :))))
jerica
@arasidka Veru som si hovela , nohy boleli , ale doma kúpel to napravil. Mladí si to užívali plným priehrštím , tancovali do rána, a ja strážila mojeho , no čo už ked som mu to sľúbila , že si ho pekne odveziem domenka:-(
Mladomanželia si vybrali krásny dátum , a aj s menom , že na Medarda sa nedá zabudnúť, to im bude ľahšie pripomínať ich svadobný deň a aj rok:-)
Veľmi som sa chystala na keramikárske trhy, mám priateľlku kera-mi-miká , nemám šťastie sa dostať do Pezinka, aby som sa potešila z jej krásneho diela :-)
arasidka
škoda, aj som lchodila ulicou, dívala sa ľuďom do tváre, či nejaký známy sa mi do cesty nepripletie, ale ako naschvál, nestretla som nikoho, s kým by som si mohla čo len slovo prehovoriť. Sami cudzí ľudia! A ak sa pozrieš na avatar, tak to je môj obľúbený štýl, pripomína mi to moje obrazy, ktoré som zhotovila bavlnkou - konkrétne môj tzv. "Strom života", ktorý nemá podobu stromu, ale to sa nedá opísať, iba skrátka povedať , že keď som objavila jeho tvorbu, vzala som si šálku do ruky a stále som rozmýšľala, čo mi tie farby pirpomínajú, čo to len je..... až som si nakoniec spomenula :)))Nie som nejaký obdivovateľ kobercov, ale také menšie na prikrášlenie mám, a hlavne na robotu !!!! Furt to musíš čistiť do zbláznenia :))) A nikdy nezabudnem, ako som v jednom obchode - vlastne akomsi veľkosklade uvidela jeden koberec . Stála som pri ňom a nevedela som odísť. Možno sa spýtaš, prečo som si ho nekúpila, nuž z prozaického dôvodu, že jeho cena i po výraznom zlacnení bola tak vysoká, že by som to dlho ešte predýchavala. A ten koberec bol just taký ako táto keramika, v tých vzoroch, farbách, z ktorej koľvek strany si sa naňho dívala, videla si pohľad zhora do doliny, oblohu, vodné plochy, hory..... no čo ti budem hovoriť, zostala mi len spomienka. A už končím, ideme s Al Rašidom po ten olej, múku, jajcá, maslo ... a aby som nezabudla - aj toaleťák už dochádza :)))))))



 



TOPlist