Toshibe--Prvý raz!

xxlka - bez fotkyxxlka, 7. decembra 2011
Práve som si pozrela Toshibino"prvý raz", ktoré mi pripomenulo moje jedno z tých" prvý raz".Každej z nás sa podarí menšie, väčšie "prvý raz".Moja mama robievala sladkosť, ktorému sa myslím v KK hovorí aj snehová guľa.Veľmi nám chutnal. Keď som už mala mojich chlapcov väčších, rozhodla som sa túto dobrotu urobiť aj ja, aby nemuseli čakať kým pocestujeme k starkým.Zakladom sú vykrajované kolieska z tukového cesta/linecké/, na vrch ide vyšľahaný sneh z bielka. To sa spolu upečie a zlepí sa spodkami tak, že upečený sneh vytvára z dvoch polovičiek jednu guľu.Linecké som už roky pekávala,tam nebol problem, ale so snehom som ešte nerobila.Tak som si kolieska preniesla na plech, vyšľahala sneh s cukrom, lyžičkou naniesla na cesto a dala piecť. Z rúry zavoňalo tak ako malo,tzn. fantasticky, ale... Keď som otvorila rúru za asistencie mojich netrpezlivých synov, čakalo nás prekvapenie. Cesto sa stratilo, celý plech bol ružový od stečeného snehu. Keď to vychladlo tak sme začali dolovať s obracačkou na mäso. Verte mi , nič sa nevyhodilo, nebolo to ako od starkej, ale zo smiechom sa vyškrabal celý plech.Dlho som nemala odvahu toto ešte raz skúsiť.Až pozdejšie mi to vysvetlila jedna šikovná kuchárka. Mala som dať viac energie do šľahania,a nie len ako do obyčajného snehu do cesta.Už som to odvtedy piekla, vydarili sa. Takéto a podobné skúsenosti asi má každá z nás, čo sme sa učili novinky za pochodu, bez maminej pomoci.
@zareaguj


Diskusia k článku

jelenik
tiež sme jedli pusinky raz takýmto spôsobom. Krájali a zoškrabovali.Ale chutili.
sovka62
Mne sa takéto pusinky daria trvale už X rokov. Ešte nikdy neboli podľa mojej predstavy, či už vyšľahám sneh nad parou, či do šľahaného snehu prúdikom lejem horúci cukrový roztok, či pridám aj múku alebo strúhanku, vždy vytiahnem z rúry akési pagáče, namiesto pologúľ. Nie že by neboli chutné, ale raz by už mohli aj vyzerať tak ako majú, nie?
jelenik
@sovka62
drzim palce, aby tento rok, ak budes piect, uz vysli tak ako sa patri.Zasluzis si odmenu v podobe pusinky, ked uz x rokov skusas.
2010
Kazda, krajina ma komplikovane pekarske vytvory, tento je z azie .
Robi sa z jedneho kusu -ziadne polky a ma ovela mensiu plnku z fazuliek mungo ...


hubata
hehe - mne raz vytiekla čokoládová plnka z kysnutého závinu, ale celá komplet. Tá po vychladnutí stvrdla na čierny čokoládový karamel. Dva týždne som menila vodu v plechu, lebo to bola vysoká karamelová vrstva, spálená do čierna, Nedalo sa to ani odrypnúť, ani vybúchať - no kvalita.
Dlho-predlho som sa ja bála piecť kysnutý kakaový závin......
babinka
ja si spominam na moju prvu zemlovku, ktoru moja mamka nikdy nerobievala, ale svokra ano a manzel bol na sladke. Cely zaklad sa mi nadherne vydaril, sneh som dobre vyslahala a dala na zemlovku a prikryla nazad - REMOSKU. Moje prve jedlo v nej (doma sme nemali take volaco) a po par minutach smrad, no nieco priserne, dym z remosky unikal, stihla som kabel vytiahnut a dvihnut veko - obraz skazy som uvidela, nejaku tazko identifikovatelnu ciernu hmotu tahajucu sa medzi vrchnakom a zemlovkou. Verte mi, nikdy sa mi nepodarilo vrchnak ocistit, zostal poznaceny a ja tiez - nedokazala som sa ju donutit opatovne pouzivat. O smrade v byte, na chodbe panelaku, ani nehovorim :)
irenaw
dobre sa mi skúšalo keď bola mama nablízku, pozrela, poradila, pridala... keď som sa vydala a odsťahovala veru niekedy to boli pokusy za všetky drobné. večne som visela na telefóne a mama len štipku sem, trošku tam, ona to už všetko mala v oku a v ruke...tak som občas stvorila tarhoňovú kašu, sviečkovú čo chutila ako paprikáš, tortu kde želatína stuhla až keď kompletne vsiakla do cesta :O). najviac spomínam ako som robila halušky, raz bolo cesto husté, že nešlo cez sito, raz sa vo vode rozpadalo, tak som len prisýpala a prilievala a nakoniec som vyhodila asi 5 kíl čudnej hmoty, ktorú som už nevládala ani miešať a uvarila kolienka. a nikomu som sa nepriznala, že to nebol pôvodný plán.
samanka
Keď bola raz mama v nemocnici, mala som 10 a sestra 16.Práve sa červenali jahody, tak sme si so sestrou urobili jahodovú bublaninu. Všetko podľa kuchárskej knihy, len sme chceli mať v nej veľa jahôd-samozrejme cesto sa stratilo a na plechu bol skôr lekvár vo výške 1 cm. A veľmi sme ľúbili "pálený cukor". Kastólik poputoval do smetiaka a mama sa čudovala, kde sa stratil. My sme mlčali ako partizáni. Dodnes.
rela
Keď som robila prvý raz šišky, tak som ich z oleja vytiahla minimálne o polovicu menšie ako som ich tam vložila. Boli tvrdé ako kamene. Takmer 40 rokov som šišky doma nerobila. Radšej som si ich kúpila v obchode alebo dala v závodnej jedálni. Naštartovali ma recepty a dobré rady šikovných varecháčok. Už sa mi viac krát krásne vydarili. Veľmi sa mi zvýšilo sebavedomie.
evanaaa
Momentálne si nespomeniem na moje prešľapy, ale určitenejaké boli, to sa stáva anielen začínajúcim gazdinkám. Prišla mi na um moja spolužiačka, bývala vedľa nás. Moja mama robila šišky a ona chcela tiež, podotýkam, že nemala možno ani 13 rokov, ale pomáhala v domácnosti. Neviem, kto urobil cesto, asi jej mama a ona ich išla vyprážať. Pamätala si, že plávali v masti ( oleje ešte neboli), ale myslela si, že je tam aj voda, predsa, toľko masti na jedno vyprážanie podľa nej nebolo reálne, nevedela si to predstaviť.Keď ale naliala vody do masti, samo, že je to prskalo ako gejzír, potom sa to ukľudnilo, ale šišky sa nedali vyprážeť zavolala moju mamu ( tá jej asi nebola práve doma), že sa jej nedarí a keď jej povedala, v čom vypráža, mama len rukami zalomila, kázala jej vyliať vodovomasťovú zmes a ukázala ako sa to robí.



 



TOPlist