Seitan

sovka62 - fotkasovka62, 30. mája 2012
Dnes som otvorila recept na seitan, ktorý pridala@zirafninka1 a ako som ho čítala, pripomenula som si, ako som dopadla so seitanom keď som ho pripravovala prvý raz.
Recept som si zapísala z televíznej relácie. Cesto sa premývalo striedavo studenou a teplou vodou, začínalo a končilo sa studenou. Tak som premývala a premývala, kým voda nebola číra a v mise nezostal len čistý lepok. Bola som prekvapená ako málo ho bolo z kila múky a ľutovala som, že som nezamiesila viac.
Podľa TV sa seitan mal pokrájať na kúsky a variť v ochutenej vode. Okrem iného bolo do vody treba pridať čajovú lyžičku mletého zázvoru. Úplne bez rozmýšľania som ho tam pridala (a nešetrila), ale poviem vám, vôňou zázvoru bol preplnený celý byt a iste ho bolo cítiť aj u susedov. A ďalší šok nastal, keď som zistila, že seitan vo vode nabral silu a narástol najmenej na trojnásobok pôvodných kúskov, takže nielen že ho bolo dosť, bolo ho priveľa.
Použitie hotového seitanu v TV len naznačili: použite ho ako mäso. No dobre, ale ako, keď je samý zázvor? Vytiahla som čínsku kuchársku knihu a hľadala recept, do ktorého ide čo najviac zázvoru. Tak som podľa neho seitan pokrájala na prúžky, pridala koreniny podľa predpisu (samozrejme okrem zázvoru, toho tam už bolo dosť!), pridala vajcia, Solamyl a nechala marinovať. Zmes som opiekla na panvici, zvlášť som opiekla zeleninu, zmiešala a podávala. Manžel ani deti netušili že nejedia mäso a veľmi im chutilo, takže úspech.
Na druhý deň mal manžel nejaké školenie kúsok od nás. Skončili skôr, býval najbližšie, tak pozval kolegov k nám. Nenapadlo mu nič lepšie, len pochváliť sa, akú má doma parádnu kuchárku a akú skvelú večeru sme mali včera. Kolegovia boli zvedaví, tak zvizitíroval chladničku, vytiahol misu so zvyškom seitanu a pekne si ho podelili, ani ho nezohrievali, že načo?, veď chlapi, nie?
Vraj veľmi chválili, tvrdil manžel keď som prišla z práce. Bola som rada, len som nechápala, kam sa podela panvica na ktorej sa seitan opekal. Že by ju bol umyl? Ale prečo práve panvicu, keď všetko ostatné čo použili, na mňa čakalo v dreze?
Nebudem to naťahovať, pár dobre cielených otázok všetko objasnilo: ten zvyšok seitanu som do chladničky uložila neupečený, bolo ho príliš veľa, tak som to nesilila, veď ho opečiem na druhý deň. A môj drahý manžel im podal tak, ako ho našiel, teda surový!
Doteraz nechápem ako to vôbec mohli zjesť, nieto ešte chváliť. Len tuším, že na príčine by mohla naša domáca slivovica, ktorou pohostenie začínali a ktorou aj skončili (teda pohostenie a skončili aj s fľašou, lebo ostala prázdna).
@zareaguj


Diskusia k článku

babidka
:-)))))))))))))))) Nuz - stalo sa im nieco ? Nic! Ja som seitan prvykrat robila podla knihy Vegetarianska kucharka a vtedy boli deti este male , takze to tiez nekomentovali .Ale manzel bol nadseny : za tak malo penazi tolko "masa"? Chutou uz taky nadseny nebol ale ked som sa naucila seitan pouzivat , tak velakat ani nezistil co vlastne zjedol ....a bol spokojny :-)
sovka62
Máš pravdu, @babidka , záleží na tom, čo sa so seitanom spraví. Keď som recept posunula priateľke, ktorá sa vždy zaujímala o zdravú výživu a bolo viac ako na polovicu vegetariánka, bola ním nadšená. Tak sľúbila manželovi, že na druhý deň budú k obedu vyprážané rezne. Ani sa mu nechcelo veriť, že by dobrovoľne varila niečo také nezdravé, ale na rezne sa tešil. Až keď ich ochutnal a zistil, že v žiadnom prípade sa nejedná o bravčový rezeň, nahneval sa tak, že nastala tichá domácnosť. Veru, na rezne sa seitan nehodí.
margaretka28
:-DDDDD Tak tá slivovica musela byť véééľmi dobrá,určite si ju dali aj ako aperitív a potom ešte digestív,ak bola poctivá "52" pália pred aj po,to potom všetko chutí,zvlášť chlapom,ved oni sú z Marsu...
sovka62
No áno, naša má vždy 52 a určite si dali tých aperitívov viac, veď vieš, že slivovica je trávidlo, preto potom zháňali niečo pod zub.
margaretka28
Veru trávidlo,aj otcova býva 52 a on hovorí,že to je liek.A má pravdu naposledy ked ma čosi obchádzalo.dala som si za jeden,zapila horúcim čajom a do rána mi nič nebolo,aj ked ja to teda moc nemusím,ale skúsila som miesto paralenu a ono to fungovalo.Ten seitan som ešte nikdy nerobila,aj ma to lákalo,ked to raz ukazovali v tv ale asi by som to musela jesť sama,podobne ako sojové mäso.Môj mäsožravec neni moc naklonený takýmto novinkám,raz som mu naservírovala guláš zo sojových kociek,no.....rástlo mu to v ústach a 2 dni bol urazený,tak odvtedy to už radšej neskúšam.:-)
marianne69
:-DDDDD tak-tak slivka vselico zretusuje:-DDDD chutove pohariky vypalene,mysel v inych dimenziach,vytravilo z nej dobre....som sa s chutou @sovka zasmiala:-))))))
jerica
aké milé čítanie, pod fuzy sa usmievam, a toho "satana" vyhnali druhým satanom, ešte , že to dobre skončilo.Ked si spomeniem ako sme chceli prekabátiť moju polovičku upečeným králikom, že to je kuriatko , samozrejme si pochutil , len ked sa dozvedel , že to nie je kuriatko, nestačila ani slivovica , až potom ked sa rozlúčil s pečeným zajacom na tom krásnom mieste , kde je na dverách chlapček.
pacik
Asi ten seitan vyskúšam aj ja. Moju polovičku určite nachytám a aj bez "52". Kedysi som robila sójové plátky ako mäso na prírodno a v polovici večere sa ma môj mužíček opýtal, či sme mali ešte v mraziaku zajaca. A to sme ich už hádam dva roky nechovali :-)
irenaw
usmievam sa od ucha k uchu, super príhoda. a dobre, že si sa podelila s pocitmi pri výrobe, lebo sa na neho chystám a bude to moja prvotina. vďaka tebe budem v pohode v každom kroku prípravy :-)
medulienka122
Seitan som robila niekedy pred 3O rokmi, keď prišla do módy makrobiotika, pani Trebenová ap. Tiež som tak dopadla, že som bola sklamaná, že je ho tak málo. Vyšmarila som ho do smetia , a od vtedy sa so seitanom nekamarátim. Ale sovka ma perf. pobavila, che!
bozulka
Pekný príbeh...:-)))) Musím to konečne vyskúšať,naši mladí ho kupujú,na robenie nieje čas,ale ešte som to nejedla.Nechám sa pozvať až budú robiť.
rea1
uz roky tvrdim, ze ak zena dobre navari a neobtazuje draheho zbytocnymi podrobnostami, tak 90% chlapov zhltne aj pecenu vydru. kedysi uz davno, ked som si robila sojove maso, mal moj vtedajsi muz hrdinske reci typu "kto by to zral,...fuj, taky hnus,...kazdy hned pozna, ze to nie je maso" a podobne hrdinske reci viedol. az ma dobre nastval a zacala som v kuchyni partizancit. potichu, potajomky, nikto nic nevedel, ale znami vsetci. ved sa pochvalis, co varis, nie? :-) segedin, cina, maso na stave a hlavne fasirky. tofu a sojove maso len tak ficalo. az raz, mali sme navstevu a ako pohostenie okrem ineho zvyknem robit fasirocky o velkosti pingpongovej lopticky, jeden kamarat zacal trochu rozoberat temu zdravej stravy, mojej nechuti k masu (mne to akosi uz od decka nechuti), prisla tema tofu, sojove maso a podobne. a len tak mimochodom, jasne, ze si chcel rypnut, poznamenal: jana, tie fasirky su ale naozaj dobre. a vtedy moj muz vitazne zamaval vidlickou s napichnutou gulickou, otocil sa na mna a vyhlasil: vidis, som ti hovoril, ze to by poznal kazdy blbec, keby tam miesto masa boli tie tvoje sojove hnusy. ved kto by to zral! a schutou tu fasirku zhltol. na co sa spolocnost nesmierne pobavila, oznamili mu, ze ja uz viac ako pol roka robim nielen fasirky ale aj kadeco ine zo sojoveho masa a ze im velmi chutia aj tieto, nemasove fasirky. na tvar mojho vtedajsieho draheho v zivote nezabudnem.
hannah22
tiež mám rada sojové mäsko a seitan ale pre moju lepšiu polovičku to vždy trochu kamuflujem, segedín alebo dokonca stroganov mu už chutí aj bez mäska , len to chce trochu viac korenia, cesnačiku a prípadne trochu dobréj domácej klobásky, ale pre pokoj v rodine to veľmi neroztrubujem..... :))
svetlana9
kto druhému jamu kope, sám do nej padá - @rea1 - dobre že si ho už vymenila - ako to mäso za sóju
hubata
Hehe, sa tu hihňám a zajtra budem mať v robote červené oči. @sovka62 , @rea1 ste super, tak im treba .....
rea1
@svetlanka , @hubata , ja nemam rada, naozaj nemam rada, ked niekto ponizuje a zhadzuje ineho, pripadne si z neho robi posmech a tobôž nie ked je to pred cudzimi ludmi, mozu to byt akykolvek kamarati. ale rozvod visel za jednu nohu, uz bol na spadnutie. jeho hlasky, zasadne pred cudzimi ludmi, ako: si tak sprosta, ze nevies, kde je sever..., prip.: moja zena nevie ani prazenicu poriadne spravit (a vsetci kamarati k nam chodili na hromadné dlhotrvajuce navstevy, ktore volali "žranica") ma dost vytacali. a vrcholom bolo jeho oblubene: to nie su moje deti! a ked hlavne cudzie pritomne uz dost popretacali oci, lebo kazdej bolo jasne, aku ku*** si ten uuuzasny chlap zobral, tak az potom dodal: ja som si urobil dcery, to ona dovliekla z porodnice synov! tak nech sa mi nikto nedivi, ze som si uplne "medila" od radosti, ked som videla akeho hlupaka pred vsetkymi zo seba spravil. hm...a povodne to bol celkom prijemny muzsky. :-)
vanilka111
ja som teda úspešná nebola :-(, môj prvý pokus vyrobiť seitan dopadol katastrofálne. najprv to bolo také husté cesto,aj som sa potešila,že to asi vyjde,ale premývaním,to stále redlo a redlo a po riadnej polhodine som to vyliala do wc. kde spravili soudruzi z endéer chybu? už nemám druhý raz odvahu :-(
irenaw
@sovka62 v sobotu som robila prvý seitan, len som sa tak usmievala "pod fúzy" a hovorím si: "aha, už je maličký, tak to má byť... ďakujem :-). @vanilka111 to by ma tiež odradilo, som zvedavá, či niekto napíše príčinu. aj môj seitan bol riedky, ale stále som ho akoby prekladala z okrajov do stredu a stláčala a dal sa pekne znovu dokopy, zostal len trochu pórovitý. trvalo to 10 možno 15 minút. v niektoých videách ho majú tak riedky, že ho musia dať do hustého sita (sito zostane celé zalepené) a netvária sa, že by sa nepodaril.
sovka62
No áno, ono to má tendenciu rozpadávať sa menšie kúsky, ale treba ho stláčať do kopy a opäť sa zlepí. Ale aj ak by zostali, povedzme, dva kusy, nič sa nedeje, veď sa aj tak musí pred varením krájať na menšie.
sovka62
A naozaj sa ho môže zdať málo. Lepok, to sú vlastne čisté bielkoviny a tých pšeničné zrno obsahuje približne trinásť percent. Ale varením narastie tak, že by som porovnala približne s necelým kilogramom mäsa, takže to nie je až tak málo.
sovka62
Ďakujem, @zdezdi , na tej fotografii tak vyzerám preto, že sme sa stretli so sestrou a švagrom, bola som šťastná, mala som dobrú náladu, tak sa to odrazilo aj na fotografii. Ďakujem.



 



TOPlist