Rímska hraška

brave - fotkaBrave 30. decembra 2016 o 10:35

Vianoce, respektíve obdobie zimného slnovratu, respektíve Saturnálie, sú u nás už skrz-naskrz vegánske. Minimálne teda už nejaký ten rôčik štedrovečernému stolu nedominuje žiadna svalovina zbytočne zabitého živočícha - čo by bolo v ostrom protiklade s hodnotami lásky, súcitu a mieru. Samotnú štedrovečernú tabuľu sme mali skromnú - prostá kapustnica, niekoľko druhov zemiakového šalátu, šošovicová polievka, a koláč zo zemiakového cesta s červeným ovocím. Priestor bol pre každoročné tradičné rituály, ako prerezanie jablka, vzdávanie vďaky predkom, modlitba (alebo kontemplácia - podľa toho, v čo veríte a praktizujete) a iné. Ako každý rok, tak aj tento sa snažíme vyhnúť novodobej "tradícii" všeobecného zhonu a všadeprítomného konzumerizmu, takže naše Vianoce sú, aj čo sa týka materiálneho darčekovania, naozaj skromné. Prejdime ale z tejto témy rovno k veci: gastronomické inovácie. Teda. "Inovácie", ktoré tu možno boli už tisíce rokov, ale predsa len človeka teší to slovo napchať, kam sa len dá. Pri príprave "tofu v hraške" sme boli veľmi príjemne prekvapení tým, ako zafungovala improvizovaná hraška (pre tých, čo nevedia, čo je klasická hraška, odkazujem: utfg) pri príprave tohto gastronomického počinu. Ako náhradu hrachu v hraške sme použili múku z rímskeho hrachu (Kircherbsenmehl - tak ako hraška sa dá zohnať v zdravkách a väčších obchodoch, príp. cez internet), tiež známeho ako cícer. Ďalšie ingrediencie už boli skoro identické ako v hraške: kukuričná múka, soľ, korenie; pričom cícer a kukurica boli zhruba v pomere 2:1. Do tejto zmesi nie je potrebné pridávať nič ďalšie na spojenie, my sme ešte experimentovali s pridaním škrobnatej zmesi (Orgran no-egg). Ďalej sme boli v tomto období veľmi príjemne prekvapení tým, ako vyšli agávníčky - medovníčky pre vegánky. Recept, podľa ktorého sme ich pripravili, môžete nájsť na » recepty.rawforum.sk/medovniky-veganske-agavnicky/...
. Opäť sme v ňom urobili pár zmien, ale nič také radikálne. Ďalšia vec, ktorú robím už tradične každý rok na Vianoce - makové mlieko. Tento rastlinný nápoj sa tradične pripravoval v Pobaltí a zrejme aj v strednej Európe už po stáročia. Je naozaj výborný, odporúčam nájsť si na internete verziu, ktorá najviac sadne práve Vám. Osobne mám najradšej surovú - raw - verziu. Recept na "nerybu - tofu v rímskej hraške", ako aj niekoľko ďalších receptov, pridám čoskoro.
Komentáre k článku:


    Pridaj komentár k článku:
    Táto funkcia je len pre prihlásených!

    Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


    alebo môžeš použiť:

    Prihlásenie cez Facebook

    Registrácia

    Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
    Podmienky používania a ochrana osobných údajov


    TOPlist