Opäť kaviareň Slávia Praha

pivonka - fotkapivonka, 14. septembra 2013
Nedávno som opäť navštívila stovežatú. Tentoraz to organizoval klub dôchodcov v našom meste.

Cestovali sme s Regio Jet. Konečne kultúrne cestovanie. Čisté a príjemné prostredie, na privítanie čaj alebo káva, k dispozícii voda, noviny, časopisy, wi-fi signál.

Ubytovanie sme mali zaistené v Grand hoteli Európa na Václaváku. Trojka bez kúpelne s raňajkami za 400 Kč. No, dve noci sa to dá vydržať. Zas je to hotel s renomé a úžasnou secesnou architektúrou. Nikdy som si nemyslela, že v ňom budem bývať a som veľmi rada, že som si ho mohla "ohmatať" aj zvnútra.

Aby tej secesie nebolo málo, navštívila som výstavu Muchových plagátov, Ktorých originály poskupoval Ivan Lendl a práve ich vystavoval v Obecnom dome, čo je sám o sebe skvost. Tuto mi už dochádzajú superlatívy. Krásny umelecký zážitok umocňovala nádherná hudba, lebo v koncertnej sále bola práve skúška. Ale nie o tom som pôvodne chcela.

Pri potulkách Prahou kamarátka zahlásila, že má "mlsnú hubu". Ja som jej odporúčala po výbornej skúsenosti kaviareň Sláviu, tak sme k nej zamierili z Celetnej ulice. Aby sme si skrátili cestu, zabočili sme do Paul pasáže. Hneď z kraja po pravej strane sme narazili na cukráreň. Kamarátka neodolala a tak sme vošli. Čokoládová torta, ktorú sme si objednali, vyzerala sľubne. Na spodku tenšia vrstva kakaového piškótu a na ňom hrubá vrstva pripomínajúca parížsky krém. Ochutnala som len jeden malý kúsok, ale sklamanie bolo veľké. Ten krém bol jedna nechutná lepivá hmota. Taký nechutný zákusok som snáď ešte nejedla. Nebyť toho, že kamarátka zdolala polovicu rezu, bola by som ho reklamovala. Ona si ale "pochvaľovala", že má konečne dokonale prilepenú zubnú protézu. A to za 87,- Kč. Takže cukráreň v pasáži už nikdy.

Večer sme boli predsa v Slávii, chcela som si napraviť chuť. Tiež čokoládová torta s kúskami banánov - no rozprávka. Ešte mi tam učaroval veľký obraz na čelnej stene. Ak ešte niekedy do Slávie zablúdim, pokúsim sa o ňom získať dajakú informáciu a aspoň si ho odfotiť.

Napriek zážitku v pasáži to bol krásny výlet. Praha má vždy čo ponúknuť, prekvapí, poteší, zatiaľ nikdy nesklamala.
@zareaguj


Diskusia k článku

ebaka
Krásny ,kultúrny výlet...trocha Prahu poznám,manžel tam už 15 rokov pracuje a na prázdniny som chodila k trom otcovým sestrám.Raz som so sesternicou zavítala do cukrárne,ktorá sa hrdila nápisom ,,Talianska".Horšie tiramisu som nejedla do teraz a to už je 15 rokov.Aj také sú zážitky z matičky Prahy.
radost
PRAHA je čarovné mesto...žije tam syn..malé chybičky mi nikdy nevzali hlboké pozitívne dojmy...tam som pred rokmi prvýkrát jedla marlenku...a bola v čínskej reštaurácii-ten najlepší dojem som si -okrem plného žalúdka- odniesla..stará Praha má ohromnú "silu"...a v noci na Karlovom moste je zážitok..aj na ľudí mám len dobré spomienky..ochota..ľudskosť...asi je tam naozaj dobre-ked syn sa nechce vrátiť...
hannah22
ja zase hovorím že Praha je krásna aj zlatá ale aj .... tak ako všade inde na svete.... ale má svoje čarovné zákutia kde sa dajú zažit krásne chvíle.... :))
kuchticka
"Praha je krasna za noci plna stinu, ukryta do jasmine - nad Vltavou.... "
V Prahe sa da zazit hocico. ja ma iba pekne spomienky.



 



TOPlist