Objav(?)

denyany - fotkadenyany, 18. marca 2013
Možno to poznáte aj vy - máte na niečo takú chuť, až sa vám o tom aj sníva. No a mne sa takto priam snívalo o pečeni. Pečeň milujem na akýkoľvek spôsob a manžel tak isto. Mávame ju aj 2-3 razy do mesiaca. Ale... za posledných pár týždňov sme ju nemali. Pripomenul mi ju niektorý recept na vareche a ja som na ňu začala mať veľkú chuť. No veď zájdem do mäsiarstva, kúpim, myslela som si. Aj som ta zašla, ale mali len takú - čo ja viem - no nepáčila sa mi. Na ďalší deň nedostali tovar, ďalší zas som nemala kedy... No a v piatok som sa ráno zobudila s absťákom, priam som sa triasla pri pomyslení na dobrú pečienku. Išla som na nákup, ale v potravinách som polovicu vecí aj tak zabudla, veď som mala hlavu plnú pečene. Nabehla som do už spomínanej mäsiarne, pozerám, na cenovkách uvádzajú bravčovú pečeň, ale to, čo som videla, sa na bravčovú nepodobalo. Ochotná predavačka mi vysvetlila, že bravčovú už nemajú, ale táto morčacia je čerstvá. Naozaj vyzerala pekne. Tak som sa spýtala, či majú nejakú skúsenosť, aká je tá morčacia pečienka? Predavačka tvrdila, že jej chutí veľmi, vraj viac ako kuracia. Najprv som nevedela, či jej veriť, veď chce predať, tak chváli. Ale nakoniec som sa rozhodla a na skúšku zobrala 15deka. Domov som priam doletela, nedočkavo zhodila čižmy aj kabát, behom do kuchyne, pečienku opláchnuť, očistiť... Prekvapilo ma najprv, aká pekná je tá pečienka. Ani nebolo veľmi čo odrezávať. Pečeň bola troch pevnejšia, tuhšia ako kuracia. Niekedy sa človek riadne zabaví, kým tú kuraciu zbaví všetkého nechceného... Ani som nerozmýšľala, ako ju pripravím, veď len čo najrýchlejšie! Cibuľu som očistila a nakrájala v rekordom čase, osmahla ju trochu na oleji, pridala na pásiky pokrájanú morčaciu pečienočku, chvíľku pražila, potom jeden kúsok vybrala, aby som zistila, ako je na tom, či ešte dlho... A veru už ani nie... Osolila som, poprášila čiernym korením a červenou paprikou.. K tomu som si ohriala ryžu, čo mi ostala z predchádzajúceho dňa. Tá vôňa bola úžasná, jedlo na tanieri priam neodolateľné. A ani som neodolávala, vrhla som sa naň! Bolo to výborné. A nie len preto, že som o ňom básnila tak dlho. Naozaj táto pečeň bola skvelá a ak ju budú mať zas, tak ju kúpim. Jedla so už aj králičiu, kačaciu hovädziu a bravčovú pečeň. Každá je iná. Mne zatiaľ najviac asi chutila hovädzia, ale táto jej silne konkuruje. Tak som teda objavila morčaciu pečeň. Všetku som ju zhltla, manželovi som len kvetnato opísala, akú fajnotku som mala. Chcela som aj jemu dopriať, ale už nemali. Tak zajtra zas nakuknem do mäsiarstva, možno ju dostanú...
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
Ja som nemala ešte odvahu kúpiť pečeň morčaciu, lebo som nevedela, či nebude horkastá ( ako niekedy bravčová, aj tvrdkastá), ale teraz ma tvoja skúsenosť presvedčila. Ja tiež kupujem len hovädziu, ľudia ju nepoznajú, nedôverujú jej, ale je lepšia, jemnejšia ako bravčová a ak je z mladšieho zvieraťa, je skoro ako teľacia. Robievam na cibuľke, na šťave, ale nie s ryžou, len uvarím zemiaky, manžel totiž má rád, ak si ich rozmačká do tej šťavy. No, tak teraz najbližšie skúsim morčaciu.
hubata
Hehe, tak toto som ešte nemala: absťák z pečene. Farbisto si nám opísala ako miluješ pečienku a veru si nepamätám koľkokrát sme mali aj morčaciu ale dalo by sa to na prstoch spočítať. Ako ho hovorí @evanaaa : hovädzia pečienka je chutnejšia, pokrájaná na plátky a vysmažená ako rezeň je hotová pochúťka.
denyany
Ako rezeň som pečeň ešte nejedla, ale ja celkovo nie som na rezne. niekedy možno vyskúšam. najlviac mi chutí restovaná na cibuľke s jablkom, takým kyselkavejším, s troškou šťavičky...mňam. a s čerstvým chlebom alebo ryžou.
denyany
@evanaaa , skús najprv len menšie množstvo, možno ti nezachutí, veď každý má iné chute. ale mne sadla veľmi. a dobrá hovädzia pečeň, ako píšeš, ak je z mladšieho kusa, tak je veľmi skoro urobená a priam sa rozplýva. toto môžem...
frezia68
@denyany :asi Ti chýbajú vitamíny B1,B2,D,E,H-biotín.....to všetko pečeň obsahuje a asi preto Ti pečeň až tak chýbala :-) Ja takú "túžbu" po jedle nepoznám,ale čo nebolo,môže byť,jeden nikdy nevie,nie?Hlavne,že chutilo.....telu treba dať,čo žiada.
sonulienka
@denyany tak to čo píšeš o morčacej pečienke je 100% pravda ja ju kupujem tiež a je naozaj výborná.Nerobievame ju tak často ako píšeš ale keď si mám vybrať či kúpiť bravčovú-hovadziu -kuraciu tak určite si vyberiem morčaciu aj do plnky ju dávam dobre si spravila keď si nezaváhala a kúpila aspoň vieš aká je to dobrota.
samanka
@denyany morčaciu pečeň mám veľmi rada, je výborná restovaná na kačacej masti. Ja už som ju veru dávno v žiadnom obchode nevidela
ajuschka
ja som mala morcaciu prvy krat az ked sme skantrili tie nase :) bola z nej vyyybornaaa pasteeeta :) a dnes som robila kraliciu
evanaaa
Práve som sa chcela spýtať, aká je z nej paštéčka, ale @ajuschka ma predbehla, od nej by som rada vedela, ako ju robila....? Ozvi sa a daj sem recept, prosím.
gordonko
..ked moja mama robila v BRANKO nosila domou zajačie pečienky , veru som sa ich niečo najedol.... len tak na oleji osmahnuté s cibulkou , osolené a chleba namáčať do výpeku .... MŇAM
.... aj tú morčaciu slúsim .... mal som 4 plata morčacích vajec ,majú inú chuť ako slepačie ,ale aj tie sú jedlé
denyany
naozaj skúste tú morčaciu pečeň, hádam vás nesklame.
ericka
Ja robievam morčacie a zajačie pečienky pomerne často,pretože ich máme z domáceho chovu.Svojou konzistenciou sú jemné a chuťove veľmi lahodné. Buď ich tiež pripravujem dusené len tak na cibuľke, s chlebíkom a kyslou uhorkou ako chuťovku,alebo ich používam do plnky.@gordonko ,s tými morčacími vajcami máš pravdu,sú síce iné,ako kuracie,žĺtok má jasne žltú farbu a preto si ich nechávam len na prípravu zákuskov a rezancov.Korpus z takýchto vajec má po upečení krásnu žltú farbu a je aj ľahučký.Alebo sa o ne rada podelím s kamarátkou,ktorá okrem toho,že tiež rada pečie,robí z nich aj nádherné veľkonočné kraslice....



 



TOPlist