Nugátové rezy

pivonka - fotkapivonka, 5. decembra 2011
Sedela som raz v čakárni u lekára a tesne vedľa mňa dve mladé mamičky. Nedalo sa nepočúvať.

Jedna sa sťažovala druhej: "Neviem piecť. Nedarí sa mi a nedarí. A moji synovia majú radi upečené. Už som skúšala tak aj onak, nejde mi to. Ale možno bola na vine rúra. Teraz mám novú. Tuto som si kúpila časopis" ukazovala kamarátke "a tuto je takýto recept, vyzerá byť jednoduchý a dobrý." Zvedavá som ako sýkorka, tak som jedno očko riskovala, čože je to za recept. "Tak som si povedala, že ešte raz skúsim, ale ak sa mi ani tento raz nepodarí, tak už naozaj končím. Definitívne."

Prvá moja cesta od lekára viedla k novinovému stánku. Kúpila som si časopis a pri najbližšej príležitosti predmetný recept vyskúšala. Môžem povedať, že je fakt výborný, má neobvyklú plnku a ja ho pri rôznych príležitostiach robievam.

Vždy, keď o tento recept zavadím, spomeniem si na tú mladú mamičku. Dúfam, sa jej zákusok podaril aspoň tak dobre, ako mne a odvtedy pre svojich chlapcov pečie a pečie a pečie... a možno aj podľa Varechy.

@zareaguj


Diskusia k článku

babidka
veru , zaciatky byvaju tazke ...hlavne vtedy , ak nie su ziadne / ani odpozorovane / skusenosti z domu od mamicky, babky, sestry ci pecuceho a variaceho otecka :-(((( dufam , ze to ta mlada mamicka nevzdala ...ktovie , ci nedava na Varechu nakoniec jeden recept na kolacik za druhym :-)))
jelenik
moj prvy zakusok bol nepeceny srnci chrbat, ktory som robila na hodine varenia este na zakladnej skole. A potom som ho robila najmenej po styri nedele doma. Takto som zacala skusat aj dalsie recepty a v 17-tich rokoch u nas doma piekla mamka len kysnute, lebo to som sa odvazila robit az neskor.
evanaaa
Veru, niektoré začiatky bývajú neisté a potom to už ide, len terba skúšať. Ale nielen mladá, aj staršia gazdinka sa aj po rokoch má čo učiť a mnohokrát od mladých, Varecha je toho príkladom.
@Pivonka , a dal si ten recept aj sem, ak nie, daj do receptov.
pivonka
@babidka , tiež som si pomyslela na možnosť, že sa ozve dajaká varecháčka: To som ja!
Pevne verím, že problém bol v rúre a mladej mamičke sa už pečenie darí. Veď deti sú tá najväčšia motivácia.
pivonka
@evanaaa , recept čaká na zverejnenie. Dúfam, že niekoho osloví, lebo je fakt výborný.
hubata
Naša staršia generácia mala varenie, starostlivosť o dieťa, vyšívanie, pletenie a háčkovanie už na základnej škole v učebných osnovách. Ešte sme mali aj školský pozemok kde mala každá trieda nejaké hriadky a aj tam sme sa zaúčali zahradníčiť. A chlapci mali zasa dielenské práce s drevom a so železom. Takže tam sa datujú aj moje začiatky s varením: ešte mám odložené aj mojou rukou, detským písmom písané recepty. Cez prázdniny sme tuším všetky na II. stupni už varili, a kým prišli rodičia z roboty, tak boli poumývané aj pripálené hrnce a okydaný šporák. Čítali sme Život, Slovenku, Dorku, Nedeľnú Pravdu a Receptár tam bolo vždy plno receptov ktoré som si vystrihovala.
Môj prvý zákusok bola torta z pudingu s ovocím a šľahačkou pre mamu k narodeninám. Mala som ju v okne, lebo som urobila riedky puding a tak som ju chladila hehe.
hubarka35
veru tak@hubata...mi v škole sme si museli založit aj zošit z receptami mám ho doteraz..zo života,slovenky,dorky som tam lepila a strihala a strihala....bo já som si ten najhrubší zošit kupila na to-chcela som ho mat plný receptíku-mám na nom rok1987založený.ja som robila doma srnčí nepečený chrbát-hm,ale miesto štvrt litra mlieka sem dala trištvrte a akurát sa to dalo len vypit jak koktail....
moravanka
Já jsem se učila péct od babičky, pomáhání by byla legrace, kdyby mě neotravovalo, jak muselo být všechno přesně a pečlivě a akurátně a ... Pak mně pečení předala a "jen" hlídala troubu, což je pro mě ta nejkritičtější část pečení. Samozřejmě jsem tedy experimentovala, zjednodušovala a taky flákala. Babička měla dost rozumu, aby mě nechala. Jednou bych taky chtěla takto dozrát, co se kuchyně i vztahů týče. Naštěstí jsem nějaké geny asi zdědila, protože teď už vím, že buď to chci mít hotové nebo hotové dobře. Že co je staré, nemusí být nutně špatné a že experimentovat se má a musí, ale práce se odvést musí a má.
douglas
Moja, už nebohá maminka, mala v práci mladučkú kolegyňu, ktorá chcela zrobiť zemiakovú kašu (ako v závodnej kuchyni), tak jej dobré ženušky radili: Vezmeš zemiaky, uvaríš ich v osolenej vode, pridáš maslo a mlieko a mixérom ich rozmiešaš na výbornú penistú kašu. Druhý deň sa pýtajú ako to dopadlo a ona, že sa jej to opäť nepodarilo. Vtedy sa jej mamka spýtala - No ako varíš zemiaky?...hmmm no v šupke a celé!
celeblith
Mna varenie alebo pecenie nikdy nejako nezaujimalo, ked som bola mala tak babka piekla najlepsie na svete a obcas som jej "pomahala", ale to bolo asi tak vsetko. Pri mame mam funkciu "cernocha", tj krajat, supat, miesat :) Cca druhy rok skusam varit a piect, zo zasady sa doma na nic nepytam, lebo som hrdina :) Nastastie mam velmi vdacnych pojedacov, co zjedia vsetko, lebo to nemuseli robit ;) ale podarilo sa mi skoro vsetko, mozno mi usli take drobnosti, ale na tie potrebujem iba cvik, lebo som od prirody poleno :)
sovka62
@hubata , takto som začínala aj ja, okrem toho, čo si spomínala, sme si ešte ušili najprv zásteru a potom sukňu a blúzku. Asi sme mali dobrú učiteľku, lebo varím a pečiem od 15-tich rokov a dcéry, svokra i ja sme chodili vyobliekané v tom, čo som ušila, či uplietla a susedy nestačili chváliť, ako sme dobre oblečené (sem-tam som ušila aj priateľkám). Dnes je jednoduchšie objednať pizzu alebo zobrať deti do McDonald´s, no čo už, svet sa mení, aj keď za seba môžem povedať, že by som nemenila.
eliza7417
:o)) tak je to o prístupe...
dá sa dnes večer sadnúť k telke a objednať pizzu... ako sa dalo voľakedy - hodiť na stôl desať deka salámu s rohlíkom...
no ja preferujem stále to, čo mám "odkukané" od starkej - pekne doma navariť, napiecť... prevoňať byt dobrým, s láskou pripraveným jedlom.. a moja dcéra mi je stále "v pätách" a pomáha a komentuje... a pripravujeme spolu aj tú pizzu a aj "mekáč", ak je chuť... a sú to kráásne chvíle - blízkosti, rozhovorov... a najkrajšia odmena je, keď mi s plným bruškom hovorieva - mama, ty si tá najlepšia kuchárka na svete!!! a ja verím, že aj jej tento dobrý zvyk ostane... nech by sa v budúcnosti otvoril McDonald hoci aj na každom rohu...
korbacik
Ja sa nepovažujem za staršiu generáciu, ale ako vravíš, @hubata , aj my sme mali v ZŠ predmet - volalo sa to, myslím, pestovateľské práce a na to druhé o varení a pečení si neviem teraz spomenúť, ale vždy sme sa na to tešili. Samozrejme, robil sa tam vypr. syr, palacinky, nie nejaké zložité veci, ale my, dievčatá sme mali aký - taký prehľad, čo do čoho patrí, resp. čo tam nepatrí vôbec. Teraz mám 17 ročnú dcéru, ktorá rada niečo občas ukuchtí, ale nesmeim byť vtedy doma - úplne ju chápem, aj ja som najradšej " majstrovala ", keď neboli doma rodičia. Tie prekvapené tváre potom mi stáli za to! Ja osobne varím strašne rada, a pečiem asi radšej. Škoda, že nemám čas
" zastaviť " sa na Vareche tak často, ako by som chcela.
Apropo, @eliza7417 , aj mňa poteší, keď ma dcéra alebo priateľ nazvú výbornou kuchárkou, ale horšie je, keď varím niečo len tak, z hlavy, a dcéra povie - mamča, bolo to super, urob to ešte...!
ani64
...to nevadí že se to nedá jest,ale hlavně že tě to baví......



 



TOPlist