Dnes som skusala halusky-strapacky. Namiesto zemiakov som pouzila postruhanu a vymackanu (vyzmykanu stavu) z cukety. Mam taky dobry recept na "chlupate knedliky z cukety" -cesky recept. Ten je podobny ako na strapacky. Pekne som si nastruhala cuketu, vytlacila stavu z nej, dala do misky, pridala muku hladku (inu nemam). Voda sa varila, idem zavarat halusky, ale vsetko sa mi to rozislo vo vode. neboly ziadne halusky. Musela som narychko improvizovat co dat ako prilohu k bravcovemu masu. Bolo mi luto tej zbytocnej namahy z cuketou, ale najma preto, ze to bola mnou vypestovana najkrajcia cuketa a mala bych to vyliat ? Ani napad!!! Nechala som vychadit, a dnes som z nej spravila DOBRU polievku. Pridala rozotrety cesnak, zemiaky, nastruhanu mrkev na hrubo, cilantro, pertzlenku a nakoniec kyselu smotanu Bola skutocne dobra.
Chyba preco ten nezdar s haluskami? Cuketu som nastruhala na hrubo. Tak mam poucenie nabudice.
halušky sa robia zo zemiakov, ktoré obsahujú škrob, v cukete nie je, je to tekvica obsahujúca veľa vody. preto sa ti rozvarila< ja ako začínajúca mladomanželka som chcela potešiť manžela zemiakovými pirohami, tiež sa mi rozvarili a vznikla z toho hustá lekvárová voda. si šikovná, že si dokázala urobiť aspoň dobrú polievočku
Ja som robila minulý týždeň tiež halušky z cukety -nahrubo nastrúhanú cuketu som trochu posolila, nechala postáť, aby pustila šťavu, pridala som trošku vody a rozmixovala zmes na kašu. Múky som pridala primerane, aby vniklo hustejšie cesto a urobila halušky klasickým spôsobom, boli vydarené. Kuchtička, máš u mňa bod, že si malér vyriešila s gráciou bez zbytočného plytvania.
Toto robievam aj ja, aj ked sa halusky nerozvaria: vodu odlozim a potom ju pouzijem do polievky, vacsinou nejakej zeleninovej, ale naposledy som z vody po slivkovych knedlickach uvarila super sosovicovu :) Sme taki recyklatori, az je to smiesne, uz sme s priatelmo vtipkovali, ze si ten "potravinovy retazec" zaznacime, zacina sa: do hrnca dame vodu z klobasy :))
Kuchtička, niekedy sa rozvaria aj zemiakové halušky. Preto si vždy, keď spravím cesto, najprv naberiem jednu halušku na lyžičku, pustím do vriacej vody a sledujem, čo sa s ňou deje. Ak sa rozvára, pridám do cesta ďalšiu múku. Takáto múdra som zostala odvtedy, čo som ako mladá gazdiná uvarila halušky presne tak, ako ty tie cuketové. Ale nemala som dosť rozumu využiť ten maglajz, rovno som ho vyliala.
Dievcata, vsetkym vam dakujem za odozvu a poucenie. On ma to tiez poucil ten moj omyl. Ved sa raz snad naucim varit halusky. Uz som sa tu raz priznala, ze halusky varit neviem.
@kuchti čka, ja robievam cukínové halušky aj knedlíky k mäsu.Pridávam vajíčko ,ale dávam na knedlíky hrubú múku.A cukínu ani nemačkám len nahrubo postrúham.Nemáš ani detskú krupičku?Tú by si mohla pomiešať s hladkou múkou alebo možno pridať jemnú strúhanku.Nevzdávaj to!!!Prišla by si o dobrú prílohu alebo aj hlavné jedlo.
@bozulka , dakujem za radu. Ja som tam dala krupicu i hladku muku, ale i tak to bol nepodarok. Ja mam velmi dobry recept na tie chlupate knedliky (po cesku) a podaria sa , len sa maju varit nad parou a ostanu pekne v celku, ale ja som chcela mat halusky slovenske. Ten recept dam do receptov, mozna niekoho zaujme.
Diskusia k článku