doterajšej mojej kuchárskej kariére práve extra hrdá.
Vydávala som sa ako mladučká 20 ročná dievčina, domácimi
prácami absolútne nepobozkaná. Najprv sme ako mnohí bývali so
svokrovcami, takže varenie a pečenie ma obchádzalo. Keď som
bola nútená na dlhé naliehanie môjho muža niečo predviesť,
rozhodla som sa pre kremrole, lebo sa mi to zdalo ako
najjednoduchšia cesta k sladkostiam. Všetko vtedy dopadlo
super, keď odmyslíme, že som celý čas sedela na zemi pred
trúbou s nosom nalepeným na jej skle, aby mi nedajbože trubičky
nezhoreli. Nezhoreli a to mi dodalo odvahu k ďalšej tvorbe.
Posmelená úspechom som sa rozhodla upiecť mužíčkovi a celej
jeho rodine mnou toľko milovanú penovú tortu! Recept som
mala - tak čo! Po spojení mnou vytvorených penových kolies a
krému mi vznika masa, ktorá pripomínala dnes tak známu Krtkovu
tortu.(ktovie, možno sa inšpirovali tvorcovia mojim nepodarkom!)
Penová hmota celkom zmizla a zostala nevzhľadná čokoládová
homola. Čokoládovú polevu som tak zmrvila, že som ju na tortu
nalepovala po kúskoch. Napriek tejto katastrofe do dnes
spomínajú, ako super chutila.
Po čase sme sa osamostatnili a môj sladké milujúci manžel
(potajme ho volám "sladká riť") ma nahovoril na kysnuté buchty.
Internet neexistoval, mala som len kuchársku normu a dobré rady
od mamičky. Z pojmov "pečieme do zružovenia", alebo "pečieme
kým sa nám neodlepuje od plechu" som mala úprimnú hrôzu. Ja
som predsa v tej dobe potrebovala návody ako pre mentálne
menej spôsobilej osoby. Tak som sa do tých buchiet dala! Cesto
som vypracovala napodiv ľahko (ruky ma boleli ako koňa) aj mi
vykyslo. Vytešene som buchty naplnila makom, lebo ten má môj
muž dodnes najradšej (keď majú byť posledné tak nech aspoň
stoja za to!) a jednu po druhej som ich poukladala na vymastený
pekáč. Potrela som vrch, dala do rúry a po 25 minútach som
vybrala buchty ako od babičky! Už som sa tešila, ako budem
vychladnuté buchty od seba oddeľovať (to som vždy milovala,
ako sa babke krásne oddeľovali!).
Len mi tá babička (mamička, svokra, kniha...) zabudla
pripomenúť, že pri ukladaní na plech sa mastia aj buchty každá
osamote!
Na záver uvediem, že moje prvé buchty som pokrájala na štvorce
ako bublaninu a napriek ich nevábnemu vzhľadu sa jesť dali a
dokonca si vynútili opakovanie! Som silná žena a neúspechmi som
sa nikdy nenechala odradiť! Dnes už pečiem 22 rokov, priviedla
som k tomu aj moju dcéru aby nemusela zažívať podobné
kuchynské horory.
Mala som asi trinásť, keď som chcela upiecť dukátové buchtičky. Tie som zbožňovala, no mala som ich len v školskej jedálni. Tak som si zobrala kuchársku knihu, dala na stôl suroviny ktoré bolo treba a tie čo som nemala, som nepoznala, tak som si povedala že to asi nie je dôležité. Kvások som kysnúť nechala len z mlieka, trochy cukru a múky. Že mi chýbalo droždie? Nevedela som čo to je tak načo by ho bolo treba? Múku, maslo, vajce, všetko som pekne zmiešala s mojim "kváskom" a zamiešala. Pomastila plech a začala som odoberať lyžičkou kôpky cesta ako písali v recepte. Už som si aj vyhriala rúru čo bol u nás problém, lebo plyn niekedy išiel, ale nie a nie sa zapáliť a potom, bum! Mala som už plný plech nie kôpiek, ale cesta a akosi sa mi to nezdalo. Iné mi neostalo ako všetko vyliať do záchoda a uvarila som len šodó, ktoré som zajedala bielym rohlíkom. S touto mojou prvotinou som sa pochválila rodičom až keď som bola dospelá a pečenie už pre mňa nebola španielska dedina.
veru dzífča, od oka, tak piekla aj moja mamka parádne oškvarkové pagáčiky a keď sa dožadovala návšteva receptu, tak mala problém povedať. A vyzeralo to, že sa nechce s receptom podeliť.
Ja som mala to šťastie že sme s kamoškou bývali oproti, otvorili sme si dvere a varili sme tak cez celé prázdniny hádam od 6.triedy. Mala som strašne ubrblaného otca a ten mi chodil na obed domov presne na 12.00 hod. a ešte niekedy dovliekol aj nejakého kolegu. Takže som sa vždy snažila, ale aj tak to sem-tam nedopadlo dobre: palacinky zarobené z vykypeného prihoretého mlieka, nechcelo sa mi krájať toľko kapusty, tak som ju neudusila namäkko aby jej zostalo veľa, išla som kúpiť mrazenú zeleninu v lete, lebo sa mi nechcelo čistiť našu zo záhrady, zohrievala som kura na plechu, zabudla som tam nožík s umelou rúčkou a tak sa musel vyhodiť plech, kura a aj nôž ...... no hrôza!!!
Takže ten kto nevarí sám seba okráda o perfektné zážitky!
Super čítanie,
a vajicka natvrdo!!! uz som mala snad 30, dala som do hrnceka na sporak varit dve vajcia natvrdo a hovorim muzovi: davaj na ne pozor, idem k susede vratit casopisy, o chvilocku som spat. a ked som sa o chvilocku tristvrte hodinku vratila, pri vstupe do bytu som pocula rachot. vbehnem do kuchyne a akurat som uvidela mily hrncek, ako sa vrti a kotula na zemi pri sporaku. a vajcia zlahka opadavali zo stropu. muz tomu bol na vine, samozrejme, aj som mu za to vynadala, nedaval na ne pozor a mile vajcia vybuchli. moje nervy, to musela byt supa. este stastie, ze sme mali tyzden pred malovkou. stat sa to po malovke, nic tu nepisem, lebo by ma bol vtedy trafil slak.
Ja si skor spominam na zazitky ako uvareny puding bez cukru, lebo som ho zabudla pridat... alebo este lepsie, osoleny caj :-DDD
Ja som okrem ineho odpalovane cesto skusala 3x a trikrat poletelo do smetia aj s hrncom a so vsetkym, co ku tomu ptari...
Neviem sa prestať smiať, keď si predstavím to kura. By som chcela vidieť ako ho tam rvala!!!