Môj prvý obed

svetlana9 - fotkasvetlana9, 1. mája 2011
Keď som mala 11 rokov bývali sme v „novom“ dome. Rodičia kúpili dom v radovej zástavbe, ktorý začali rekonštruovať. Bol november a onedlho malo začať mrznúť. Pustili sa teda do betónovania „letnej“ kuchyne – aby tam na zimu mohli uskladniť zeleninu a ovocie. Na prácu vybrali nedeľu, lebo v týždni pracovali a striedali sa na smeny a málokedy sa stretli spolu doma.
Takže – ako ste postrehli – vybrali nedeľu. Zrazu zistili, že nemá kto variť obed a tak to pripadlo na mňa - 11 ročnú dievčinu, ktorá sa dovtedy starala iba o mladšiu sestru, ktorá začala v tú jeseň navštevovať prvý ročník základnej školy. Cítila som sa teda dôležitá a potrebná, ale aj trochu zaskočená. Ja a uvariť nedeľný obed? V sobotu večer mama zabila a odrala zajaca. Zajačie mäsko bolo u nás obľúbené. Väčšinou sme ich papali vypražených, lebo nemali ani pol roka, keď „prišli o život“. Ale bolo rozhodnuté. Popis ako mám postupovať som narýchlo dostala. Rodičia zmizli vzadu vo dvore a začali rozrábať betón. Vpredu v kuchyni sa kúrilo aj varilo na klasickom sporáku. Bolo treba udržiavať oheň, ale aby nevypadol uhlík a nevzbĺkli sme. Vybrala som polievkový hrniec a načistila zeleninu. Snažila som sa všetko veľmi dobre vyumývať. Čo keby tam rodičia niečo objavili – hneď by bol „oheň na streche“. V hrnci sa o chvíľu nachádzal skrútený odratý zajko, kopa mrkvy a petržlenu a kytička zelenej vňate. Pridala som guličky čierneho korenia a šup s hrncom plným vody na sporák. O chvíľu to vrelo, ale z hrnca kypela taká biela pena. Čo teraz? Bolo treba hrniec odtiahnuť nabok – ale pritom sa neobariť. Toto som vzdala, nebola som taká vysoká, a ani silná, aby som to dokázala. Išla som zavolať otca. V pohode – hrniec mi odtiahol a skontroloval oheň.

Druhá etapa bolo očistiť zemiaky, dať ich variť. Trvalo to dosť dlho. Už som sa bála, že do obeda ani nebudú uvarené. Koonečne začali vrieť aj tie, ale neboli zakryté a tak sa stihli odparovať a nekypeli, ako tá nešťastná polievka. Medzitým som vyskúšala, či je už mäsko uvarené a išla po pomoc. Mama ho vybrala a hneď šupla na pekáči do trúby zapiecť. Každý naháňal čas a tak opäť rýchlo zmizla do letnej kuchyne. Sľúbila, že ešte asi dva fúriky a bude hotovo. Vydýchla som si, lebo nebolo ťažké ani tak to varenie, ako tá horúčava a ja som nedočiahla na hrnce tak, ako by bolo potrebné. O hodinku teda bolo naozaj hotovo a všetci sme boli unavení a hladní. Vonku bolo dosť sychravo – no ako v novembri okolo dušičiek. A tak bola radosť po ťažko vykonanej práci sadnúť v teplej vyhriatej kuchyni k nedeľnému obedu.

Mama ešte do polievky zavarila rezance, ja som hrdo prestrela taniere. Všetci sme si ponaberali. Prvý ochutnal otec, lebo ten mal rád na tanieri ešte „vriacu“ polievku. A začal počudovane krútiť hlavou. Nechápala som – to je taká fajnová tá polievočka? Omyl – nebola – lebo som ju totiž zabudla osoliť, a osolený nebol ani zajko, ale ani zemiaky. Otec vedel takéto veci pochopiť – každý sa učíme – a najlepšie vraj na svojich chybách. Ale mama? Tá ako vždy a za všetko chytila hysák.......nevedela pochopiť, ako som nemohla mať toľko logiky a neposolila jedlá. Otec sa snažil situáciu zachrániť, že soľ sa dodať dá, keby som ale presolila, tak by to bolo horšie. Tiež si myslím! Odvtedy vždy, keď staviam na polievku chytám do ruky ako prvé soľ. Aby to neskončilo tak, ako môj prvý obed.


@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
Svetlana, na to, že si bola len jedenýsťročná "žabka", to bol výkon na jednotku, máloktorá aj staršia v dnešnej dobe by dokázala niečo viac ako čaj-kávu uvariť. To, že si zabudla na soľ, bolo ozaj to najmenšie, tak ako povedal tvoj oco, mal asi viac pochopenia pre teba, mama to zasa brala tak, že si žena ( aj keď zatiaľ len vo vývoji) a také veci by sa ti nemali stávať. No, mohli byť radi, že vôbec mali čo jesť a pridať soľ nebol problém, aj keď je pravdou, že neslané jedlo je fakt bez chuti a niekedy ani dosoľovanie nepomôže ale treba brať do úvahy trvoj vek. J asom mala 20 rokov a nevedela som, ako sa kurča porcuje ( surové), čas všetko napraví.
ainy
wau....zvládla si to podľa mňa vynikajúco....ja zvyknem aj teraz presoliť :-) Takúto šikovnú dcéru mať, to je radosť (ja zatiaľ nemám). Keby boli aj dnešné deti takéto poslušné a šikovné ako ty :-))))
sovka62
Chybička se vloudila, ako vravia bratia Česi, ale na také dieťa to bol aj tak výkon. Ešte, že si sa neobarila.
tatty
ufff..trochu sa "hnevám" na tvoju mamu, veď keď si na tie hrnce ani nedočiahla, ako ľahko si sa mohla obariť. Ale inak šikula si bola, to teda bez debaty :-)
pacik
Bola si fakt šikovná. Ja som už vydatá varila moje prvé halušky tak, že na sitku ich zostalo asi 10. Ostatné sa rozvarili. A manžel s mojim otcom hladní čakali pri stole a včul babo raď... :-)))
hortenzia51
no je to fakt pravda.. dnešná generácia nevie ani čaj uvariť nieto ešte polievku.. soľ sa dá stále dodať, inak by bolo keby si bola presolila tú polievku- tu by nezjedol ani pes... ja som mala 16 ,keď som upiekla tortu ale tá nám skoro zhorela ale zachranila ju mama pripečený vrch sa odrezal.na druhu časť som už davala pozor---
hubata
Nuž skoro si začínala "vážne" variť. Ja som síce tiež začínala skoro, ale dobrovoľne, lebo ma to bavilo. Na schodišti sme nechali otvorené dvere v troch bytoch a tri kamarátky sme varili. Ja som mala prísneho kritika: otec robil na našej ulici a tak chodieval domov na obedy. Tiež niekedy na všeličo brbľal..... čo už.
evas13
Zvládla si to a doma mi hovoria, že je horšie pripáliť ako neosoliť. Dosoliť sa dá vždy.
lili53
Svetlanka, ty si bola šikulka už v jedenástich. No to tedy klobúk dole;-)



 



TOPlist