Horrorový cesnak

elixir - fotkaelixir, 25. januára 2013
Tak takéto na mňa pred chvíľou zažmurkalo, keď som si očistila jeden cesnak. Toto sa nestalo prvý raz... A potom, kúpte si niečo v obchodných reťazcoch. Vždy zeleninku prehmatám, ale jednoducho konzistencia bola ok, len toto prekvapko pod šupkou.

Čo z toho, keď máte potraviny za rohom, keď niektoré veci idú po kúpe rovno do koša... Takže už asi fakt len cestovať 10 km, do obchodu vedeného turkami. Síce, keď si vypýtate zeleninu, vám predajú dvojnásobné množstvo a k tomu aj svoje topánky :) , ale aspoň tá zelenina je ozaj čerstvá a aj dlho vydrží, takže ju má človek šancu použiť všetku.

Takže, tramtadadaaa, horror-cesnak:


" alt="hrmv79.jpg">
@zareaguj


Diskusia k článku

ajuschka
mno tak toto velmi dobre poznam :( tot nedavno som osupala cibulu, prve 2 vrstvy pod supkou boli pekne pevne, ale ked som rozkrojila tak stred bol hnusny prehnity :( cloveka ide porazit
julica
Potvrdzujem, nech žijú turecké obchody s ich zeleninou! škoda, že v BA taký nie je
elixir
Na Slovensku som takéto veci zažívala o čosi menej. Bola som prekvapená, lebo som si zvykla dávať veľa zeleniny, no tu je jej kvalita veľmi zlá. Povedala by som, horšia než na Slovensku, čo sa týka toho čo dostať v reťazcoch. Takže ma aj chuť na zeleninku prechádzala, lebo je to smutné, keď človek musí vyhodiť jedlo...
radost
@elixir ak sa ti to stalo opakovane...tak ozaj kvalita zeleniny nie je bohviečo..my si pestujeme cesnak,cibuľu...a tiež sa mi stane-že cibuľa vyzerá zdravo-ošúpem ju-a niektorá suknička vnútri je hnilá..závisí od počasia-čo má v sebe ukryté...v jeseni sa to neukáže...len časom..
hubata
Cesnak a cibuľu kupujem zásadne nenamorené, t.j. kuknem na špičku a keď vidím vyrastený cesnak a cibuľu v zime tak ich určite kúpim, ešte ich dám aj do trošky vody nech vyženú vňaťku. To isté so zemiakmi: ak majú očká, sú zablatené - tak ich kúpim. Nekupujem čisté a bez klíčkov, lebo sú namorené. Ale takéto dostať len v malých obchodoch, nie v hypermarketoch.
hltavec
a to liči z nemenovaneho obchodu, no hrôza... z vonku pekné, ale z vnútra celé biele, nedozreté...
babidka
Cesnak aj cibulu mame dopestovanu pekne doma - bez postrekovania , bez umelych hnojiv . A predsa sa aj mne stava , ze najdem obcas cesnak ci cibulu v takomto stave . Jednoducho - stava sa to . Aj v "slusnych rodinach ":-)))))
marianne
Nie zeby som chcela robit reklamu zahranicnemu obchodu,lebo dostanem od @hubatej po riti,ale momentalene najlepsi cesnak na slovenskom trhu je spanielsky...paradne, fialove,stiplave struciky,ktore maju grady.Zistila som to uz minuly rok na dovolenke v Spanielsku,kde sme mali na ranajky v kosickoch struciky cesnaku,keby nahodou niekto chcel.Spanieli maju super cesnak.
anina6
My si takisto pestujeme cesnak aj cibuľu a samozrejme aj inú zeleninku. Osvedčil sa mi jarný cesnak, ktorý sadím v jari, nie je taký šťipľavý. Aj ked ho veľmi nemôžem kvoli svojmu tráveniu, sem tam si dám. Kto je z blízkeho okolia ponúkam na posadenie v jari mám ho ešte dosť.
elixir
@radost : veď to, že opakovane... stalo sa mi i podobné čo @ajuschke ... kúpili sme väčšie balenie cibúľ, z toho prvé tri šli rovno do koša... Tiež boli zhnité zvnútra. Štvrtá a piata boli ok, a uvidíme čo ma čaká pri ďalších.

Viem, že sa takéto veci stávajú, že kadečo býva v zelenine, ... ale zo Slovenska nemám také spomienky, že som len zahadzovala jednu vec za druhou a to som bola zeleninožrút.

Radšej by som v ovocí a zelenine našla červíka či chrobáka, než hnilobu či pleseň. Človek aspoň vie, že je to to správne, keď sa to hmyz nebojí jesť. :)
papkoska
Španielsky cesnak je naozaj dobrý, ale pre mňa je ešte lepší český, neviem, aká je to odroda, ale chutí mi "cesnakovejšie" a pritom mi nie je z neho ťažko na žalúdok ako z tých "číňanov", čo predávajú v supermarketoch. Škoda, že je problém zohnať český cesnak už aj na trhu, čítala som, že je s tým problém aj v samotných Čechách. Chystám sa túto jar vysadiť si vlastný, len sa obávam rôznych škodcov.
marianne
@papkoska na ten som este nanarazila:-) ale keby som ho niekde videla,urcite ho vyskusam,vdaka.Ja som dlho kupovala slovensky,aj ked bol taky drobnejsi,vela odpadu a drahy,ale naposledy som sa vypiekla.Vazne som ich podozrievala z toho,ze ho vymenili za cinsky,len dali cedulku,ze zo Slovenska aj s cenou.Nemal daleko od toho aky odfotila @elixir na obrazku.Takze ostavam pri tom spanielskom.Zdrave,pekne struciky s vonou cesnaku,ked uz teda nemam moznost kupit od niekoho nas.
abdul
@marianne : dnes 08:01 po zadku som chcela napisat:-)) pardon

Neboj, vieme o čo kráča. :-)))
medulienka122
@marianne , veď si to napísala úplne spisovne, so správnou gramatikou, nech mládež vie, že sa to píše s mäkkým "i"
ináč -takýto cesnak zvyknú dať manželovi bežne u nás v obchode:-( ; u mňa by nepochodili, asi by som ich poslala niekam...
marianne
@abdul :-) @medulienka122 vies co mna zacina hnevat? Minuly tyzden som bola s kamaradkou,ktora robi 13 rokov v Taliansku na nakupoch.A zastavili sme sa v zelovoci,videla tam jablka povod z Talianska,tak si pustila usta na spacir,ako sa jablka osetruju,kym sa dostanu na slovensky pult.(robila tam isty cas v sade), cim ich co 3-4 hodiny striekaju.. a velka cast sadov je rovno pri dialnici.Na druhy den uz tie iste jablka v tom istom zelovoci mali oznacene povod:Slovensko.Jednoducho sa tu zacina hrat s narodnym citenim Slovakov. Pokial sa tovar nevykope a nepozbiera z vlastnej zahrady,pripadne nekupi od nejakej tetky...tak bez sance zistit odkial tovar je...
izabella929
Aj ja môžem iba potvrdiť ,,babidkine,,slová, pestujeme si doma cibuľu aj cesnak a tiež sa mi stane, že ju napadne hniloba...to ale záleží aj od počasia..je v tom málo takých napadnutých, ale stáva sa...v obchodoch za veľkú cenu, by sa tomu mali viac venovať...teraz mám nejaké nepodarené aj zemiaky,,,nájde sa medzi nimi aj taký, že začína hnuliba , ale iba na jednom konci...zaujímavé, nikdy som také zemiaky nemala..a to mám z gazdovskej sadby...nikdy nestriekam nič, čo si pestujem doma na záhrasde..sadím medzi kutivary bylinky, ktoré sa navzájom chránia..a okolo kmeňa ovocných stromov mám porýľované približne 1 meter a vysievam aksamietnice...
afataga
od jari do jesene kupujem len slovensky cesnak na trhu a nikdy sa mi nestalo, ze by bol taky hnusny, bohuzial v zime na trhu nikto nie je, ale aj tak by som tam nekupila zamrznuty, takze jedina sanca je obchod, kde maju len ten hnusny cinsky ( co nechapem a ide ma porazit ), a ten byva presne taky, ako ten tvoj :-(
evanaaa
Tento týždeň som šla do Lídla a už zdialky sa na mňa usmieval cesnak v sieťke, asi polkilové balenia boli, aj cena fajn., až ma prekvapila ( necelé euro, neviem presne), prídem bližšie a - cesnak z Číny. Nakoniec som kúpila slovenský, ten drobný, 5 hlavičiek za nekresťanských vyše 2 eur. A raz som kúpila aj španielsky, ale mal takú smradlavú vôňu a pachuť, tak som bola sklamaná, alebo len zamenili aj tu čínsky zaň?
dorenika
mne sa to bezne stava s cibulou ze niektore vrstvy su uplne cierne no ale vyhadzujem cele:(
marienka44
Vcera som kupila v jednom zelovoci spanielsky cesnak a paci sa mi. Je stiplavy a zdravy, nenapadnuty. Na trhu ozaj nikto nepredava teraz nic, tak som bola nutena kupit v zelovoci. Na polystyrenovej tacke mi dozrieva avokado a k nemu budem potrebovat nevyhnutne cesnak. Na druhy tyzden navstivim este raz ten zelovoc a kupim viac cesnaku. Ale v pondelok maju zatvorene. Predavaci su taki mili manzelia.
2010
Ja som este nemal problem s cinskym asi tym ze je cina za rohom, azijskech kuchyni vyhovuje - jemnejsia chut , ale pouzivaju ho kvanta,
tym ze zaklad je komplexnejsi aj europska cibula sa poziva menej viacej jemnejsia salotka a vsade sa hodi do zakladu zazvor :-)
marikafil
ja som kúpila kopec cesnaku od ujka na trhu, sú tam väčšie aj menšie strúčiky, no ale občas sa stane, že niektorý je taký, ako na obrázku - no a čo? odkrojím, čo je hnedé, vždy je to len tak milimetrová vrstva - a ideme ďalej. ja musím mať cesnak stále doma a zelenina aj ovocie je skrátka také, že sa občas pokazí - pre mňa je to znak, že to nebolo 1000 krát hnojené a postrekované. Kto ale chce mať ukážkovú zeleninu a ovocie, musí nutne počítať s tým, že jej "pomáhali" chemicky...
ekonom1
moja sa hnevá,že pestujem veľké hlávky,potom aj strúčiky sú maxi,
jej stačí potom len polovica strúčika,čé mám robiť,aby sa mi tá moja
tak veľmô nejedovala???
ekonom1
niekde som čítal,že tie klíky z cesnaku jú jedovaté!!!kto mi poradí či
je to pravda???
medulienka122
neviem, či sú jedovaté, ale práve oni spôsobujú problémy s trávením, ako nadúvanie, grganie a "štuchance" do žlčníka...Klík-neklík, ja ho stále odstránim:-)
medulienka122
P.s.@ekonom1 , ja ti poradím, aby ťa tak veľmô nejedovala:pošlem jej svojo manžela, ten sa už postará, aby nemala žiadny (strúčik)! Ja čo som doteraz (35 rokov) zasadila, on to dotiahol do konca - aj preto už ani nesadím, aj keď mám 8 árovú záhradu...:-( , a kvôli tomu som odišla z môjho rodného mesta na dedinu ...
rea1
@ekonom , klíčky z cesnaku jedovaté rozhodne nie sú. čo sa ale nedá povedať o klíčkoch na zemiakoch. cesnakové klíky si dokonca vypestovávam na jar, ak sa mi podarí nájsť niekde zapadnutú a zabudntú mierne zošúverenú cesnakovú hlavičku alebo takú, ktorá už klíči hlava-nehlava. Rozoberiem na strúčiky, do plytkej misky dám vatu, naukladám do nej strúčiky korienkom dolu, zalejem vodou a dám ku oknu. Vodu, tak aby jej bolo do polovice strúčikov, pravidelne dolievam. Vyrastie krásna vňať, ak ju nezožerieme v predstihu, aj 15 - 20 cm vysoká, vhodná do čohokoľvek. Po ostrihaní vyrastie ešte raz, trochu slabšia a tenšia a dokonca niekedy stihne vyrásť aj tretia dávka. Len tá je už tenká, slabá, ale stále je to jedlá a použiteľná cesnaková vňaťka. A zošúverenú cesnakovú hlavičku by sme ináč vyhodili. Nie, cesnakové "klíky" nie sú jedovaté. A to čo za cesnak pestuješ, zraď, u nás sa cesnak a cibuľa nedávajú snáď iba do bábovky (a aj to som si nie celkom istá). :-)
mantuska
a ktorá je to oblasť anina6, že by som si kúpila toho jarného cesnaku?
hubata
@rea1 aj ja to tak robím nielen s cesnakom, ale aj s cibuľou: už v obchode vidno zárodok klíčku a ja práve takýto cesnak a cibuľu kupujem. Dávam to do pomazániek, do polievok, do ryže, posýpam pečené zemiaky a môžem sa ja vyprdnúť na sušené bylinkové zmesi z obchodu po celú zimu - ako by povedala Kelišová ........
Klíčky sú "deti" rastliny a ako dobrá mať im dáva celú zo seba. V zime sa netreba báť dať si naklíčiť aj hrach, šošovicu
anela1942
perfektný je český anebo moravský cesnak a síce "modrý paličák". Má modrastú alebo fialkovú farbu, veľké mesiačiky a perfektnú chuť. Kupujem cesnak zásadne na trhu od pestovateľov, ktorým je to vidno na rukách, že sa neboja driny, hlavně od tých starších. Žiadna Čína, španielsky je výborný
marjam49
Pre tých, čo veria na babky na trhu - čo myslíte, odkiaľ majú cesnak? Pokiaľ to nie je "paličák", alebo strúčikový, ale drobný, nevýstavný, tak najskôr z obchodu, len drahší. O španielskom cesnaku som nepočula, kde ho majú? Sme totiž rodina, kde sa cesnak dáva takmer do všetkého - okrem pudingu.
garanco
Žienky, aj chlapi, moji "predpisatelia" (zvykne sa hovoriť predrečníci?), ja si už roky pestujem cesnak sama, sadím ho na jeseň, a keďže ho veľa nespotrebujem, aj z neho porozdávam, aj neskoro v lete mám zdravý starý cesnak. No minuloročná úroda - hrôza!!! Zrovna včera som sa doň pustila, akože ho prebrať, bol ešte horší, ako ten na obrázku, neviem čo sa stalo, ale v niektorej hlávke bolo zo všetkých strúčikov dva tri úplne dobré, ostatné šlo do koša. V mojom postupe pestovania, uskladnenia sa nič nezmenilo, hádam to spôsobil "imperializmus a globálne otepľovanie"?!
pseudocognac
Toto je fuzáriová suchá hniloba, resp. pleseň, práve, ak nie je cesnak veľmi chemicky ošetrovaný, vyskytuje sa viac. Vplyv na výskyt má aj lokalita, kde sa pestuje, počasie a podobne.
pseudocognac
hubata: zemiaky na konzumaciu NIE SU NAMORENE. Zemiaky na konzumaciu mozu byt nanajvys OZAROVANE. A ak maju klicky, no, to by som si skaramentsky pozor davala na solanin. Dokonca ani zelene nemusia byt, aby ho mali vela. Ale klicky, to urcite nie.
tinca
nehovoriac,že cesnak z reťazcov je čínsky,nemá ani chuť a vôňu cesnaku. Teraz mám od bratranca domáci by som povedala bio,lebo je zásadne proti chémii a aj sa vyzná lebo to učil na výške.A poznať to najmä na chuti.



 



TOPlist