Kilo múky na 500 g zemiakov? A citujem: " Cesto musí mať redšiu konzistenciu." Takže treba pridať vodu. To už veľmi zemiakové nebudú.
Na Kysuce sme sa prisťahovali v r. 1952 od Trnavy. Prvý raz som jedla halušky u kamarátky a bola som nadšená. Doma som o nich básnila a mama sa pýtala:
- Čo sú to halušky?
Nuž, vysvetlila som jej, ako som vedela a ona:
- No, to je najmenej, to ti uvarím.
A uvarila. Šmikance. "Sklamání věčší jsem snad nezažil". A mama sa rozčúlila, lebo bola dobrá kuchárka a toto sa jej dotklo. Ale potom sa predsa opýtala kamarátkinej mamy a začali pokusy s väčším či menším úspechom. Po rokoch som uvarila halušky podľa receptu v kalendári pre gazdinky a všetko som presne odvážila. Konečne to bolo ono!
Raz som varila halušky u dcéry a prišla návšteva. Ponúkla som aj jej. Zdvorilo odmietla a ako dôvod uviedla, že ona halušky nevarí, tam sú vajíčka a to ona neje.
- Vajíčka? V živote som do halušiek vajíčka nedávala. Nepatria tam.
Ochutnala a tak sa jej zapáčili, že vypýtala recept.
Späť k receptu na Vareche.
Do kapusty (a v konečnom dôsledku na halušky) dáme olej? Aj ja som určité obdobie mastila halušky olejom. Mama mala zvýšený tlak a lekár jej bravčovú masť zakázal. Nuž, halušky sme si varili zriedka a boli bez slaninky a s olejom.
Som si vedomá toho, že každý má svoj unikátny recept na halušky, tak ako na kapustnicu alebo zemiakový šalát. Ale aby v článku niečo nechýbalo, uvádzam aj ten môj, hoci nikomu nevnucujem:
500 g očistených zemiakov, 200 g hladkej múky, 1,5 čajovej lyžičky soli (tu treba vziať do úvahy slanosť bryndze a slaniny).
A tiež som zachytila recepty, kde je prebratá fotka a tiež podobné haluziny v recepte (kocka droždia na 200g múky atď)
A keď sa pod takýmto receptom niečo opýtaš, dozvieš sa aký je to skvelý, originálny a neskopírovany recept, ale odpoveď na svoju otázku nie 🙂
@smejkad Ano, někdy se člověk hodně diví, ale lepší je takové výtvory nechat žít svým životem.
Ďakujem Ti za výpovedný komentár.
Už dlhší čas pozorujem, že úroveň Varechy upadá. Nedajú sa donekonečna pridávať nové a inšpiratívne recepty a tak sa tu množia reklamy, nekonečné variácie známych receptov a aj recepty pochybnej kvality. Snažím sa ich ignorovať, ale občas sa neudržím. Zaujímavé recepty sa objavia len málokedy. Niekedy sa objavia recepty z iných národných kuchýň, tie niekoho môžu osloviť. Všetko, čo začne, raz aj skončí a neviem, kam Varecha smeruje, len dúfam, že si udržím kuchársku knihu a prístup k uloženým receptom. Mnohé sú výborné ale veľa som ešte neodskúšala.
Ďakujem Ti za nahliadnutie a milý komentár. Som rada, že Ťa moje halušky takto pozitívne oslovili, ale asi ich pridávať ako recept nebudem. Prieči sa mi pridať sa k zástupom x-krát recyklovaných receptov. Ak sa predsa len rozhodneš ich spraviť, dúfam, že Ti budú chutiť.
Ale inak suhlasim, ze tej muky tam je nadmieru, ja som ich uz davno nerobila, ale ked uz, davam hrubu muky kolko si zemiaky zapytaju, nikdy som nevazila. Ale urcite muky ovela menej ako zemiakov.
Naj su s kyslou kapustou a oskvarkami aj s mastou. Ale ked som bola mala, oskvarky som nechcela, lebo som este nemala rozum :-), tak mne mama dala maslo.
"halusky sa robia bez zemiakov ako priloha napr. k perkeltu" tak presne toto sú tie šmikance, čo mi mama uvarila. Majú viacero názvov. Ale máš pravdu, veľa ľudí volá halušky s kyslou kapustou strapačky. Asi ich tá kapusta postrapatí.
A teraz k haluškám (mimochodom, aj u nás doma sa zemiakové volali strapačky a múčne boli halušky).
V relácii Bez servítky varila dáma v rokoch. Múdro vsadila na klasiku, perkelt s haluškami. Keď pripravovala halušky, nastrúhala do cesta dva menšie zemiaky. keď ich podávala, všetci chválili. Hneď na druhý deň som vyskúšala a výsledok ma prekvapil. Také dobré halušky som ešte neuvarila. Tak odteraz už vždy s troškou zemiakov.
Skusme najprv vyskusat a potom povedat svoj nazor.Bez vyskusania je to zbytocne....
ja jsem si stale myslela, ze halusky se zelim jsou strapacky :) Ale mi doslo, ze jsou to vlastne ceske, chlupate knedliky :) ze syrovych brambor. Halusky delam jen z polohrube mouky. Delikatesa!
Babidka, nebudem skúšať halušky od šéfkuchára hotela Lesná. Naozaj nebudem.