Halušky

pivonka - fotkapivonka, 2. decembra 2021
Tak sa nám Varecha rozrástla o nový recept: "Bravčový bôčik s haluškami s kyslou kapustou" od šéfkuchára hotela Lesná. Som si vedomá toho, že je to reklama, ale ja hotel Lesná kvôli kuchyni nenavštívim. V oblasti gastronómie som laik a preto sa nebudem so šéfkuchárom ťahať za prsty, iba napíšem svoj názor.

Kilo múky na 500 g zemiakov? A citujem: " Cesto musí mať redšiu konzistenciu." Takže treba pridať vodu. To už veľmi zemiakové nebudú.

Na Kysuce sme sa prisťahovali v r. 1952 od Trnavy. Prvý raz som jedla halušky u kamarátky a bola som nadšená. Doma som o nich básnila a mama sa pýtala:
- Čo sú to halušky?
Nuž, vysvetlila som jej, ako som vedela a ona:
- No, to je najmenej, to ti uvarím.
A uvarila. Šmikance. "Sklamání věčší jsem snad nezažil". A mama sa rozčúlila, lebo bola dobrá kuchárka a toto sa jej dotklo. Ale potom sa predsa opýtala kamarátkinej mamy a začali pokusy s väčším či menším úspechom. Po rokoch som uvarila halušky podľa receptu v kalendári pre gazdinky a všetko som presne odvážila. Konečne to bolo ono!

Raz som varila halušky u dcéry a prišla návšteva. Ponúkla som aj jej. Zdvorilo odmietla a ako dôvod uviedla, že ona halušky nevarí, tam sú vajíčka a to ona neje.
- Vajíčka? V živote som do halušiek vajíčka nedávala. Nepatria tam.
Ochutnala a tak sa jej zapáčili, že vypýtala recept.

Späť k receptu na Vareche.
Do kapusty (a v konečnom dôsledku na halušky) dáme olej? Aj ja som určité obdobie mastila halušky olejom. Mama mala zvýšený tlak a lekár jej bravčovú masť zakázal. Nuž, halušky sme si varili zriedka a boli bez slaninky a s olejom.

Som si vedomá toho, že každý má svoj unikátny recept na halušky, tak ako na kapustnicu alebo zemiakový šalát. Ale aby v článku niečo nechýbalo, uvádzam aj ten môj, hoci nikomu nevnucujem:
500 g očistených zemiakov, 200 g hladkej múky, 1,5 čajovej lyžičky soli (tu treba vziať do úvahy slanosť bryndze a slaniny).
@zareaguj


Diskusia k článku

smejkad
Myslím, že to nie je prvý raz.
A tiež som zachytila recepty, kde je prebratá fotka a tiež podobné haluziny v recepte (kocka droždia na 200g múky atď)
A keď sa pod takýmto receptom niečo opýtaš, dozvieš sa aký je to skvelý, originálny a neskopírovany recept, ale odpoveď na svoju otázku nie 🙂
haji
Pěkná diskuze. Zpravidla si vybírám k realizaci recept od ověřené autorky/autora a to se mi zatím vždy vyplatilo. K haluškám mám hlubokou úctu a k receptům na ně též. Rozumím surovinám a poměrům surovin na halušky jako koza petrželí a asi bych skočila na kdeco. Pak zabírá jen ověřený autor/autorka. Milá @pivonka velmi pěkně rozebrané halušky, ráda jsem se poučila a určitě by stálo za zvážení tvůj recept s rodokmenem vložit. Učený z nebe nespadl a ty umíš dobře zachytit detaily. Velké děkuji za milé přiblížení halušek.
@smejkad Ano, někdy se člověk hodně diví, ale lepší je takové výtvory nechat žít svým životem.
pivonka
@smejkad (3.12.2021 05:46)

Ďakujem Ti za výpovedný komentár.
Už dlhší čas pozorujem, že úroveň Varechy upadá. Nedajú sa donekonečna pridávať nové a inšpiratívne recepty a tak sa tu množia reklamy, nekonečné variácie známych receptov a aj recepty pochybnej kvality. Snažím sa ich ignorovať, ale občas sa neudržím. Zaujímavé recepty sa objavia len málokedy. Niekedy sa objavia recepty z iných národných kuchýň, tie niekoho môžu osloviť. Všetko, čo začne, raz aj skončí a neviem, kam Varecha smeruje, len dúfam, že si udržím kuchársku knihu a prístup k uloženým receptom. Mnohé sú výborné ale veľa som ešte neodskúšala.
pivonka
@pivonka (3.12.2021 15:16)

Ďakujem Ti za nahliadnutie a milý komentár. Som rada, že Ťa moje halušky takto pozitívne oslovili, ale asi ich pridávať ako recept nebudem. Prieči sa mi pridať sa k zástupom x-krát recyklovaných receptov. Ak sa predsa len rozhodneš ich spraviť, dúfam, že Ti budú chutiť.
1x haji
afataga
Ja si myslim, ze toto su strapacky, halusky sa robia bez zemiakov ako priloha napr. k perkeltu.
Ale inak suhlasim, ze tej muky tam je nadmieru, ja som ich uz davno nerobila, ale ked uz, davam hrubu muky kolko si zemiaky zapytaju, nikdy som nevazila. Ale urcite muky ovela menej ako zemiakov.
Naj su s kyslou kapustou a oskvarkami aj s mastou. Ale ked som bola mala, oskvarky som nechcela, lebo som este nemala rozum :-), tak mne mama dala maslo.
pivonka
@afataga (4.12.2021 15:00)

"halusky sa robia bez zemiakov ako priloha napr. k perkeltu" tak presne toto sú tie šmikance, čo mi mama uvarila. Majú viacero názvov. Ale máš pravdu, veľa ľudí volá halušky s kyslou kapustou strapačky. Asi ich tá kapusta postrapatí.
45678
Máš úplnú pravdu,ale "zbytočne" si sa asi nahnevala :-) oni totiž v tých reštauráciách robia tie halušky tak ako píše pan šéfkuchár, to nemá nič spoločné so strapačkami.preto je dobre zostať pri svojich receptoch . Skutočne, už aj tu na Vareche upadá úroveň. Je pravdou,nepridala som žiadny recept, ja by som neustála rypanie,ako často v komentároch postupne pribúdali.Obcas nazrieme,ale veru až na malé výnimky,veľa inšpirácie tu uz nie je.prajem Ti pokojný predvianočný čas :-)
sovka62
Recepty od "profesionálov"? Priznám sa, už dávno ich ani nečítam. Tiež som tam kedysi našla pár nezmyslov a ako dobrá duša som pridala komentár, veď človek sa do smrti učí. Odozva? Nula. Teraz už ani nečítam titulky, nech si varia, čo si varia nech si to aj zjedia (teda, ak sa bude dať). Sú tu tisícky receptov od amatérok, vyšperkované, výborné, spoľahlivé, už podľa autora každá vieme, kde sa môžeme spoľahnúť.
A teraz k haluškám (mimochodom, aj u nás doma sa zemiakové volali strapačky a múčne boli halušky).
V relácii Bez servítky varila dáma v rokoch. Múdro vsadila na klasiku, perkelt s haluškami. Keď pripravovala halušky, nastrúhala do cesta dva menšie zemiaky. keď ich podávala, všetci chválili. Hneď na druhý deň som vyskúšala a výsledok ma prekvapil. Také dobré halušky som ešte neuvarila. Tak odteraz už vždy s troškou zemiakov.
babidka
Niekedy treba poodstupit zo svojej pozicie a pozriet sa na niektore veci z ineho uhla pohladu.Prikladom je aj komentar od @sovky.Nemavla rukou "to je hlupost, toto ani skusat nebudem" :-) A vyskusala.
Skusme najprv vyskusat a potom povedat svoj nazor.Bez vyskusania je to zbytocne....
mijaita
Miluju halusky, bryndzu zasadne neredim, gazdovskou slaninou nesetrim. Ten napad s pridanim brambory nezni zle, rada vyzkousim!
mijaita
@pivonka (4.12.2021 16:45)

ja jsem si stale myslela, ze halusky se zelim jsou strapacky :) Ale mi doslo, ze jsou to vlastne ceske, chlupate knedliky :) ze syrovych brambor. Halusky delam jen z polohrube mouky. Delikatesa!
pivonka
@babidka (21.12.2021 11:21)
Babidka, nebudem skúšať halušky od šéfkuchára hotela Lesná. Naozaj nebudem.



 



TOPlist