Extra bielkovinový sójový guláš

iwuska - fotkaiwuska, 8. septembra 2013
Tak keď už tu máme dve nechutné diskusie o kadejakej hávedi v
jedle rovno pod sebou, pridám ako pravý labužník ešte aj jeden
veľmi krátky zážitok. :)

Minulý týždeň som po sto rokoch varila sójový guláš, to je moja
asi najobľúbenejšia forma prípravy sójových kociek. Kocky som
vylovila z kredenca, zaliala vriacou vodou, prikryla pokrievkou,
osmahla cibuľu, do toho hodila na kúsky nakrájané zemiaky,
zaprášila červenou paprikou, korením, rascou a soľou, pridala
zmäkknuté kocky, nakrájala paradajky, zo jednu papriku, hodila
feferóny a nechala napospas vareniu. V polovici varenia som ešte
vysnorila staršiu mrkvu, tak šup tam aj s ňou. Keď bolo všetko
uvarené, zavarila som v guláši múkové halušky, tak ako to vždy
robila moja mama do klasického, ani som ho nezahusťovala
zápražkou, taký bol výdatný.

Sama som ho spratala za dva dni, v podstate som sa kŕmila len
ním. A tak som si spokojne nabrala posledný tanier, keď tu som si
všimla, že na jeho okraji trónil odporný tlstý malý červík, no
známky života už chudák nejavil. Tak som ho rýchlo odfrnkla do
drezu, guláš bez ďalšieho skúmania spráskala, snažiac sa vyhnúť
očnému kontaktu s ním a tvárila sa, že nič. Dodnes mi kriví
úsmev, keď si predstavím, že sója už bola asi červivá a ja som to
celé zjedla, preto som o tom doteraz mlčala a snažila sa na celú
červíkovú aférku zabudnúť. Veď kto by riskoval sprotivenie
obľúbeného jedla....

Dobrú chuť Vám všetkým, dúfam, že už ste poobede :D
@zareaguj


Diskusia k článku

monnikka
no ja by som to už nemohla zjesť, keby som tam zbadala červa, guláš zo sójových kociek robievam často, teraz asi za čas nebudem.....
radost
čo oči nevidia-srdce nebolí...ked nevidím-zjem..veru-aj čerešne niekedy bývajú hodne červivé-nepozerám dnu-mám ale príbuznú-tá otvorí každú-ked nájde červíka-viac sa čerešní nedotkne...darmo jej vravím-že je to čistá bielkovina-že tú sviňu-čo kupuje u mäsiara by skôr mala oželieť...no psychika-to je záťaž pre človeka...mne si ten guláš vôbec nesprotivila...hoci-sojové "mäso" nepoužívam..to moja mama ho varí-aj takto..aj na segedín s kyslou kapustou-a veru zjeme-chutné to robí...
neposed
nuz minule tu bol rieseny problem s fazulou, ze po zobrati z korena s nou sup do mraziaka a chrobakov niet a je po probleme. No ja neviem, mne staci vedomie, ze ta potvora tie vajicka tam nakladla a aj ked este nestihli dorast, vyliezt a venovat mi pohlad, oni tam su aj ked podla diskusie v zmrznutej a mensej forme. Ale kazdy si rozhodne podla svojho presne tak, ako aj s cervikom na tanieri. Ved nakoniec ma to vraj byt jedlo buducnosti, takze ...
iwuska
no mne sa to tiez neuveritelne hnusi a hmyz by som dobrovolne do ust nezobrala :) ale ked si to tak clovek predstavi... ani v domacich podmienkach nedokazes zarucit, ze ti v tej slivke, alebo fazuli nieco nenaziva svojim vlastnym zivotom a kazdu otvarat sa neda. este u toho ovocia by to slo, ale u fazule rozhodnie nie. cize radsej na to nemysliet, pokial sa nam hnusi a ked sa nieco podobne stane, tvarit sa sam pred sebou, ze k tomu nikdy nedoslo :D
rea1
jedinýkrát v živote som kúpila krájaný mrazený kel, mal prísť kamarát, niečo som prerábala v byte, nechcela som sa zdržovať a keďže ku mne išiel rovno z roboty, nebudem sviňa, aspoň chlapcovi najesť spravím. kel mal rád, tak kel s klobásou. aby som sa nezdržiavala krájaním, padla mi v obchode do ruky krabica mrazeného kelu, čomu som sa nesmierne potešila. doma som spravila prívarok, hodne cesnaku, klobásy opečené - tak, ako to má vyzerať a chutiť. nabrala som mu tanier nadupaný kopcom, sebe tak decentne, nebudem sa pred ním napchávať, aj keď teda kel mám rada, dali sme si pár lyžíc a zrazu jemu uprostred taniera, na povrchu kelu trónila pekná, tučná, asi 1,5-centimetrová húsenica. blééé. okamžite som mu tanier priam "spred huby" vyšklbla a celým hrncom kelu som nakŕmila wc. nebudeme sa napchávať húsenicovým vývarom, to teda nie! aspoň, že tie klobásy ešte ostali. fujtajxl! takto to dopadne, keď som hnilá. mala som pekne kúpiť kel a nakrájať ho, akéhokoľvek nevhodného elementa by som bola vyzvala na súboj a nemilosrdne zlikvidovala. dodnes, keď si na to spomeniem, hlavne, keď kupujem hlávku kelu, sa mi dvihne žalúdok. ale aj tak sa potom so mnou oženil - a dopadlo to ako ten kel. :-(
obdivujem, že po deložácii živočíšnych bielkovím, čiže po vyhodení červíka, si to dojedla. ako študenti sme teda pojedli kadečo a nie som extra fajnová ale toto ... tak toto NIE!!! :-)
martina0812
@rea , za toho "nevhodného elementa" máš u mňa jedno obrovské, od ucha k uchu vyškerené, plus! To je stobodové označenie, začnem ho používať! Takže keď na rok zasa zasadím zemiaky, nepôjdem "na mandelinky", ale na "elementov"... :-)))))))) úžasné!
rea1
@martina , vidím, že máš vo výrazive zásadné nedostatky. ty nepoznáš také základné nadávky ako já tvójho elementa (resp. basomci tvójho elementa), napríklad? výraz element je v mojom jazyku obľúbený a často používaný, aj kolegov, ktorí chodili otravovať, som nežne oslovovala: čo chceš, ty nežiadúci (príp. otravný element)! bolo to slušné. druhý stupeň bol: čo chceš, blbý cudzinec? a na tretí stupeň sa ani nepýtaj. pre istotu. :-))) používaj a rozširuj. čau. jana
hubata
Tak vedome červov nejem, ale nevedome boh vie, ako je to s tým mojim bezvedomím keď čerešne strašne ľúbim, lebo je to prvé ovocie po zime čo môžem jesť na kilá (jahôd sa mi nikdy toľko neujde, aby som mohla povedať, že ma z nich brucho bolí).

@rea1 máš fakt bohatý slovník, a tuším aj život...... Elementa tiež ukladám do pamäti ako recept do KK. Vďaka!
bozulka
Ja osobne čerešne jem iba tvrdé,inak každú otvorím.Robím to tak od čias keď mi na pere ostal asi 1cm biely,mäsitý červík, s krásnej veľkej chrupky.V tom roku som už čerešne nejedla...
Ale predstavte si situáciu,že sa dostanete do miesta kde nemáte obchod,ľudia v nekonečne a vy ste nejedli veľa,veľa dní a nádej žiadna...verte mi budete hľadať hocičo aby ste prežili,aj to niečo najodpornejšie vám bude pripadať ako mana nebeská...:-)



 



TOPlist