Dovolenka

denyany - fotkadenyany, 29. mája 2014
Týmto všetkých uistujem, že na all incluziv nemám. A ani nebudem mať, asi. Lebo hypotéku treba ešte dlho, predlho splácať, deti dorastajú a budú chcieť študovať/dúfam/, vydávať sa/hadam, že to ešte chvíľu nehrozí/, a iné financie odčerpavajúce veci...
Posledná dovolenka bola pred tromi rokmi a bola absolútne neplánovaná. V jedno horúce dopoludnie môj muž, asi vplyvom dlhotrvajúcich horúčav a všeobecého dovolenkového ošiaľu povedal,,poďme do Bulharska, bolo by supet osviežiť sa v mori". A hneď začal s deťmi/vtedy 13 a 10r./rozoberať, aké by bolo jednoduché dostať sa tam. Takže do mňa hustili traja. Mňa hrozne bolele hlava, ale hrozne a nič nezaberalo. Asi tiež vplyvom tepla... Hlava bolela čím ďalej, tým viac, až som si v duchu sľúbila, že ak ma do polhodiny prestane bolieť, na tú dovolenku pôjdeme. Neuveríte, prestala. A to nebol posledný zázrak toho dňa. Muž po jedinom telefonáte s majstrom dostal voľno/neuveriteľné, lebo dovolenkové obdobie bolo v plnom prúde a museli ich hlásiť dlho dopredu/. Ja som bola nezamestnaná, tak som povolenie nepotrebovala. Trvala som aj na poistení, čo môj muž zvládol šmahom ruky. Išiel nakúpiť niečo na cestu, ale žiadne zásoby, veď tam tiež majú obchody, ja som zbalila nás dvoch, deti sa zbalili samé, zabezpečila som domáce rastlinstvo proti uschnutiu/nerada obťažujem iných/ a dvaapol hodiny od rozhodnutia ísť, sme sedeli v aute. Môj muž je maniak na šoférovanie, tvrdí, že taká jazda je preňho relax. Vraj. Ja nemám problém s navigovaním/jps sme nemali, takí chudobní sme boli/ a tak sme sa o dákych 20 hodín kúpali v mori. Ubytovali sme sa v penzióne na brehu mora/bližšie k moru sa ani nedalo/. Izby pekné, čisté, s vlastnou kúpeľňou a WC. Cena ubytovania bola dobrá, muž s majiteľkou penziónu ešte zjednal cenu- on je už taký.
Na raňajky sme si kupovali ich výborné sladké alebo slané pečivá, kyselo mľako, syry, zeleninu. Na pláži sme sa osviežovali hroznom, broskyňami a nektárinkami domácej produkcie z trhoviska priamo pri pláži- až vtedy som zistila, ako ma nektárinka chutiť, a verte, tie,čo kupujeme u nás, sa im ani zďaleka nepodobajú. Obedy a večere sme si vychutnávali v okolitých reštauráciách alebo v našom penzióne. Varili úžasne, lacno, porcie obrovské. K tomu nejaké to pivko, fľaša vína, deti zmrzlinu. Nijako sme sa neuskromňovali. More bolo nadherné, počasie dokonalé. Skvelá dovolenka. Po ôsmych dňoch sme sa opálení a zrelaxovaní vracali domov. Celé nás to stálo okolo 800€. Ja viem, mnohi sa chytíte za hlavu, že 18hodín v aute, ale my to zvládame v pohode. Radšej to, ako na dovolenke variť. Každý máme svoje...
Tri roky sme neboli nikde, nebolo za čo. Ale mám šťastie, pracujem a pol roka som mala dokonca roboty dve. Ideme zas do Bulharska, ale letecky, najmä z časových dôvodov. Ale sami, nie s cestovkou. Ešte nevieme, kde konkrétne zakotvíme, ale tam nie je problém ubytovať sa. Už sa teším, ako si to užijem a desať dní neuvidím hrnce a varechy/tie drevené/. Ja by som ozaj ani nešla na dovolenku, ak by som musela variť a zabezpečovať všetko okolo toho. Boli sme na dovolenke pri mori niekoľkokrát, aj ked deti boli menšie/mladšia nemala ani štyry/, ale nikdy som nevarila. A nikdy sme tam zo sebou neťahali konzervy-tie nejem ani doma, tobôž na dovolenke. A nikdy sme na dovolenke nehladovali. Užili sme si ju vždy, aj keď v skromnosti, ale užili.
@zareaguj


Diskusia k článku

methi
My sme tento rok tiez absolvovali dovolenku 18 hodin v aute tam a potom zasa naspat. A kedze sme doverovali navugacnemu, tak cestou naspat to bolo este ovela viac, lebo nas zaviedlo na juh a my sme vzdusnou ciarou mali ist rovno na vychod. Ale nevadilo nam to, lebo sme sa previezli takou peknou dialnicou, ze sa bolo na co pozerat :) A veru som tiez nevarila, vsade bolo mensich, vacsich restauracii a dalo sa najest aj popri dialnici. Kopec zazitkov, vela peknych miest, so ziadnou cestovkou by sme neboli panmi nasho casu. Aspon nas nikto nikde nehnal a uzivali sme si to po svojom :)





hubata
Všetci podceňujú Bulharsko, ale vždy tam bolo dobre, pláže lepšie ako v Chorvátsku hlavne pre deti: sú pieskové, plynulý pomalý vstup do mora, netreba sa báť že dieťa vhupne do jamy. A o tých nektarinkách máš pravdu: kto chce zistiť chuť dobrej, lacnej zeleniny a ovocia nech sa jej ide najesť do Bulharska.
denyany
Toto je vlastne moja reakcia na komenty k nakladanemu mäsu, že musím mať veľa peňazí na all inkluziv dovolenky. V Bulharsku sa dá dovolenkovať za pomerne málo peňazí aj s luxusom stravovania sa v reštauráciách. Ide mi o to zrelaxovať pri mori a neminút zbytočne veľa Len muž je smutný, že si nezašoféruje.:-)
denyany
@hubata , tie pláže sú skvelé. Ja sa tam neviem dojesť broskýň, nikde inde som lepšie nejedla, dcéra to zas tvrdí o tých nektárinkách.:-)
babidka
@denyany ,Bulharsko je aj nasa "srdcovka " . Chodievame tak takmer kazdy rok uz 29 rokov:-) Autom. Zo zaciatku dokonca Skodou 105 S -to bola hotova kalvaria , ale aj dobrodruzstvo . To tam sme roky museli vlacit so sebou potraviny .Boli totiz roky , ked sa takmer nedalo kupit napr. maso alebo ani zemiaky . Restauracii bolo tiez malo a zvacsa boli obsadzovane "organizovanymi" turistami . Ale nasli sme si ubytovanie na dedine u nasich rovesnikov a odvtedy tam chodievame stale . Teraz uz samozrejme takmer nevarievam , restauracii je tam viac ako dost .Mame svoje oblubene obchody , trhovnikov ,restauracie aj oblubenych casnikov .V Chorvatsku sa mi vsetko paci -okrem plazi,mora a neskutocneho mnozstva ludi :-)
Dovolenkovala som uz naozaj vselikade v Europe, Azii aj v Amerike -ale na Bulharsko nedam dopustit :-) Tak ti prajem dalsiu krasnu dovolenku....
alex37
@denyany , krásne si to napísala, my sa tiež chystáme tento rok, musíme spojiť svokrovu 80-tku s dovolenkou /spravíme to ale radi lebo náš dedo je skvelý človek :-)/ dva roky dozadu sme skombinovali Grécko - Bulharsko, lebo na počudovanie k manželovmu rodisku je grécke more bližšie ako bulharské :-) Ubytovanie za 10 E/deň osoba v klimatizovaných izbách, na raňajky ako píšeš koláčiky od výmyslu sveta, malé obedy šaláty, ovocie, gyros...paráda. Na večeru morské príšery, pizza.. a vynikajúce vínko...jááj, keď si spomeniem hreje ma pri duši. /Už nech je leto veru/ a v podstate takto isto to robíme aj v BG, nevieme sa dojesť špecialitiek a paradajky, tie sú priam neskutočné, veľké, mäsité a sladučké. Už sa neviem dočkať :-) nech sa nám teda všetkým tá dovolenka vydarí :-)
@babidka , veru 25r. dozadu aj my škoda 120, a závidela som tým západniarom v klimatizovaných autách keď sme niekedy stáli hodiny a hodiny na hraniciach... ;-) chvalabohu voľačo sa zmenilo, už trocha k lepšiemu a aj naše auto :-) Pekný deň.
denyany
@babidka , si mi pripomenula- svokrovci do Bg chodievali aj na Trabante, to už musel byť zažitok:-) :-) :-) ! Neviem porovnať s Chorvátskom, nebola som tam, len keď počúvam, koľko tam stojí jedlo, tak ani nemam chuť tam ísť. Aj tebe želám krásnu dovolenku!
denyany
@alex , našťastie to už na hraniciach vyzerá lepšie a v klimatizovanom pohodlnom aute sa po diaľniciach dopravíš v pohode aj na veľkú vzdialenosť. Aj ja sa už neviem dočkať, veľmi mi chýba Bg, more... Želám krásnu dovolenku a svokrovi čestit rožden den!
2010
Vy ste boli v plnke aky Trabant ci Skoda - sedak do Varny 3x ( ziadne lehatko) ale aj @rea1 by sa cervenala co tam nasa partia bola schopna vyrobit , jasne ze za camp sa neplatilo a varit ? vsak sme boli pekny takze Cesky, Nemky aj Irky - no tie varit nevedeli ale mali vela penazi, ale v anglictine sa pekne povie - What happens on tour stays on tour :-)))
Vzdy som zavidel tym co byvaju pri mori, teraz byvam a este som si tam tento rok ani nohy neomocil, a aha videl som pekne vlny a turistov zo zasadacky...thats life
alex37
@denyany , veru ked ideme teraz tak do Pernik /od Sofie25km/ nám to trvá 10h. aj so zastávkami a opatrnou jazdou cez Srbsko, lebo by nás odrali policajti :-)
Благодаря за пожеланиe :-)
@2010 , ja som bola vlakom raz "1989" -om ale mali sme lehátkové vozne, cez Rumunsko to bol nekonečný príbeh...:-) vôbec nám to však neprekážalo, bavili sme sa skvele :-) /bolo nás päť báb/
rea1
@2010 , ty sa čo do mňa obúvaš, ha? sa ti pozauši žiada? :-)) ja sa za svoje besnoty nehanbím, nech hodí kameňom, kto v živote nevystrájal - tých kameňomv, ak vôbec, bude prekliate málo. a ľudí treba baviť, nech trochu zabudnú sa starosti. napíš, čo ste vystrájali, napíš, nehanbi sa ani ty za svoje besnoty z mladosti, veď detaily môžu stay on tour. :-))
marianne
@denyany moj clovek:-) naco by vam bol v Bulharsku all inclusive,lacno a dobre tam je..na jedlo a vylety sa opytaj @babidka to je odbornik co sa Bulharska tyka,da Ti vynikajuce tipy a rady,ma to tam zmapovane, aj ja som uz tahala z nej rozumy...:-D
2010
Pred par dnami som mal dost casu debatovat v taxiku z Istanbulu na nove letisko ( 2 hodiny ), bolo mi velmi doporucene ist k ciernemu moru z tureckej strany, ovela lepsie ako stredozemne - to je pre turistov, ze vraj domaci len tam idu k ciernemu - inac bol odtial, lacne a ovela prijemnejsie ? Stoji za vyskusania, neviem najdalej som bol v Nesebare.
@rea1 , ty byvali V - eckovy levi su pri koryte a ju uz po slovensky aj tak neviem jedine ak pri vine este daco odkecam :-)
denyany
@marianne , ďakujem za radu, ale môj muž je polovičný Bulhar, svokor je odtiaľ. Pozname to trocha a aj reč celkom ovládam, ale ak by som niečo potrebovala, rada sa na babidku obrátim.:-)
denyany
@2010 , aj ja som po tom Turecku počula, ale ja radšej idem tam, kde sa dohovorím. Bývať pri mori - to je môj sen, nesplniteľný...ale krásny:-)
denyany
@alex , v Sofii má manžel príbuzných, chystali sme sa, že ich navštívime, ale keďže letíme, prídu oni za nami k moru. Kde je Pernik, viem.:-)
abdul
Veru, neplánovaná dovolenka - najlepšia dovolenka.
evanaaa
Pekný príbeh, @denyany aj o tom, ako sa dajú plniť sny....aj my sme boli v BG, niekedy v r. 1987 tuším, bolo to tam lacné, bývali sme v súkromí, ale stravu sme mali v jednej reštaurácii, ano, vtedy neboli obchody až tak zásobované, ale inak, priemyselný tovar bol lacný, najmä tie semišové či aké sukne, ( z bravčoviny?) krásne počasie, krásne pláž.....bolo to v Sozopole, ale na výlete sme boli aj na Slnečnom pobreží a v Nesebare, ale tá cesta - šli sme vlakom, (ležadlá boli), z jedného známeho podniku v BA, mali sme ešte starý, páskový magneťák, tak sme vyhrávali na ňom ľudovky a dychovky, takže cesta celkom ubiehala cez krásne územia, najmä cez Transylvániu ( dúfam, že netrepem....) ale tá chudoba, na každej stanici žobrali deti....no, inak, krásna dovolenka, len škoda, že sa už nezopakovala.
kukulienka71
Pekný príbeh, @denyany :-) spontánne nápady sú asi najlepšie! Na Bulharsko mám tiež veľmi pekné spomienky. Bola som tam ako 17 -ročná na mesačnej praxi zo školy, na Zlatých Pieskoch. Šli sme vlakom, to Rumunsko bolo fakt nekonečné a špinavé a deti kývali každému vlaku, aby im turisti hádzali drobné... Viem, že som schudla 5 kg za ten mesiac, ja som baraninu nejedla nikdy dovtedy a aj salámy a údeniny mali strašne prekorenené asi muškátovým orechom, no jedla som len ovocie, šopský šalát a tie malé chutné džemíky, čo dávali na raňajky, tie boli úžasné.A nanuky na pláži, smotanové, a Schweps. More, nekonečné opaľovanie, diskotéky v klube Havana cez voľné dni a vždy 2 dni práce v ruskej reštaurácii, obsluhovali sme tam. Aj sme si zarobili, aj užili... Už s veľkou, 13 ročnou dcérou som sa tam po rokoch vrátila, pred 9 rokmi,presne som pochodila tie miesta, ktoré mi tak prirástli k srdcu pred 25 rokmi... bolo to dojemné a úžasné zároveň. Dcére som ukazovala všetko mne tak známe. Boli sme aj vo Varne. Všetko sa zmenilo, a predsa som chodila po tej istej ceste, chodníku, pláži... Spomienky sú to najkrajšie, čo nám z dovolenky zostane :-)
denyany
@evanaa , @kukulienka- máte aspoň na čo spomínať:-) ja som tam vlakom nikdy necestovala, 2-krát autobusom, čo bolo veľmi únavné. Inak vždy autom. V Rumunsku je stále v niektorých oblastiach hrozná chudoba. Ale nikdy nás nikto neobťažoval, nežobral a to sme tam pomerne veľa zastavovali-tankovať alebo na toaletu, či len tak sa trocha rozhýbať. Príroda je v Rumunsku nádherná, milujem tú časť, kde sa ide nad vodou, na druhej strane bralá... Aj diaľnice sú tam perfektné. Už to nie je také hrozné prechádzať tade.:-)
denyany
@kukulienka , aj mne vadí nejaké korenie v ich údeninách, preto ani nekupujem známu lukanku/suchá saláma. majú aj pečivá úžasné-banice, aj nasladko. No a ovocie a zelenina nemajú konkurenciu. Samozrejme, vždy sa teším aj na cacu, bez toho by to nebolo ono.:-)
2010
Kde by som v Blave zohnal cerstvu morsku stuku na grile za 5 euro, ale v Istanbule ked sa chce tak sa da :-)


denyany
@kukulienka , caca sú malé rybky , tak 10-12cm dlhé, vypitvané ale s hlavou, obalené v múke a vypražené. Je to rýchle občerstvenie, asi v každom letovisku to dostať. Predávajú to na váhu. Jedávame to len tak bez ničoho. Nemusím vyprážané jedlá, ale toto si počas dovolenky dám niekoľkokrát.
denyany
@2010 , parádne foto, aj porcia. Rybám neviem odolať a veru mi aj sliny tečú pri pohľade na tú baštu.:-)
babidka
@kukulienka , caca je normalna sardinka , sardelka . Obalia ich v ochutenej muke frituju . Niekto to ma velmi rad , v BG sa bez nich neobijde ziadne posedenie .@denyany , cace veruze nie su vypitvane :-) Mozno si ty niekde jedla taketo , ale v skutocnosti sa v tych stankoch a restauraciach cace robia tak ako ich prinesu z mora ....Skus jednu otvorit a zistis , ze ma este aj plne brusko :-) Ja som sa ich raz poriadne prejedla/nasi domaci ich robia aj s cesnakom/ a odvtedy ma na cace nikto neprehovori ....
denyany
@babidka , ja som jedla zatiaľ len pitvane, a ak neboli, tak som si nevšimla:-) našťastie. Ale ozaj sa robia aj nepitvané? Musím sa na to v lete poriadne pozrieť!
babidka
Pozri sa :-) ja som na zaciatku nemala problem s tym ci "pitvane-nepitvane" ale s ....hlavou :-) Tuto som nedokazala dat do ust , zdalo sa mi ze tie ocka na mna tak vycitavo hladia :-) Ked som nakoniec zvladla aj hlavu , tak som prezila aj nazornu ukazku ako sa robia - co nebolo prave vhodne pre fanusicku Slobody zvierat a bezproblemovo som dokazal zjest na posedenie velku porciu :-) Az raz padla kosa na kamen a moje obzerstvo bolo potrestane ....nevolnostou s naslednou tazkou dehydrataciou ktoru nevyliecila ani domaca rakija ani domace vino.Musela som hladovkovat do konca dovolenky .Odvtedy :caca? neeeeeeeeeeeee, blagodarja....:-(
gabriele
tie male rybky caca su šproty, nie sardinky...a niekde ich aj pitvaju...ako pise @denyany...ja som este nenadobudla odvahu si na nich pochutnat :)
denyany
No, ja si davam len po porcii 3-4 razy za dovolenku a keď som sa s mužom o nich bavila, potvrdil, že sme stretli len pitvané:-) @gabriele , naber odvahu a ochutnaj, je to ryba, len v malom prevedení:-) :-) :-)
pivonka
Ani ja som nevedela, že tie malé rybky sú caca :-)) Milujem ich. Vôbec neriešim, či sú pitvané. Ale už som dávno - pradávno nebola v Bulharsku. Žeby tento rok? Prvý raz som videla more v Burgase a tam som prvý raz ochutnala nektarinku, ibaže som nevedela, že sa tak volá. Hovorili sme im hladké broskyne a tie s chĺpkami sme odmietali, také sme boli zhýčkané. V živote som sa toľko broskýň nenajedla. Bol to čas mladosti, radosti, veselosti.
denyany
@pivonka , tak skús toto leto, či sú ešte v Bg nektárinky také skvelé ako kedysi!:-) mne chutia veľmi. Ja som v Burgase ešte nebola, ale párkrát som bola v Pomorí, Primorsku, Lozenci, Careve, Varne... Tento rok to bude asi Sväty Vlas, ale ešte nie sme celkom rozhodnutí.
vlasatka
no caca rybičky, jasné, tiež si spomínam, aké boli úúúúúžasné.



 



TOPlist