Cuketové placky

svetlana9 - fotkasvetlana9, 6. apríla 2011
Asi pred 10-timi rokmi som navštevovala počítačový kurz spojený so šesťtýždňovou výukou anglického jazyka. Pán učiteľ chodil do nášho mestečka až z Banskej Bystrice. Zabezpečili mu ubytovanie v baníckej slobodárni. Mali sme spolužiačku, ktorá každý deň piekla zákusky a vždy doniesla celý plech – to bola hostina! Na druhý deň sme sa nevedeli dočkať prvej prestávky, aby sme si ku kávičke mohli pomaškrtiť. Táto mladá dáma mala aj záhradu a v nej nadbytočnú úrodu paradajok, papriky a cukety. Doviezla mi na autíčku z každého rožku trošku a napadlo ma, že všetkých prekvapím . Pustila som sa do pečenia cuketových placiek. V prestávkach pán učiteľ spomenul, že on vôbec nemá rád jedlá z cukety. Nebola som zlomyselná, len som mu chcela dokázať, že napríklad placky z cukety sú ľahučké a jemné, v porovnaní s plackami zemiakovými. Urobila som to takto – prvé placky boli čisto zemiakové, druhé 50/50 a tretie boli iba cuketové. Vyprážala som ich maličké na lievancovej panvici. To aby sa každému ušlo. Dala som aj dosť cesnaku do nich – voňal celý kultúrny dom, kde sme sa schádzali. Pražila som asi do jedenástej v noci. Tej spolužiačke, čo nosila zákusky, som prezradila, že jedny placky sú čisto cuketové a že ich ponúkneme pánu učiteľovi. Aj sme ponúkli a mimoriadne mu chutili. Iba sme oči otvárali – lebo sme vedeli, že on cuketové jedlá nemá rád. Nakoniec keď už bolo po hostine, sme mu prezradili, čo jedol. Robil sa, že to nepočuje a na druhý deň sa k nám správal dosť odmerane. Bol urazený až do konca kurzu. Trochu nás to aj mrzelo, ale mali sme poučenie pre budúcnosť. Držať jazyk za zubami – lebo muži sú proste ješitní. A potvrdilo sa, že hlad je najlepší kuchár.
@zareaguj


Diskusia k článku

kata50
...Držať jazyk za zubami – lebo muži sú proste ješitní.... Tak toto je životná múdrosť. Súhlasím :-))
hubata
Tu je tiež jeden taký ješitný:
Jedného dňa na chalupe zavolala môjho muža tetka či by jej nevymaľoval kuchyňu:
- "Jožko šak len tak ščetku ako kravín - na bílo".
Robota bola šup-šup hotová, tetka vynikajúca kuchárka pripravila chutný obed a zo srdca ponúkala môjho muža:
- "Jožko len si nalož, aj z tých predných si daj, neokúňaj sa - daj sem nech ti pridám !"
Jožkovi chutilo, dobrý obed zapil orosenou dvanástkou, rozlúčil sa s tetkou a išiel domov. Lenže po ceste začal rozmýšľať:
-" kurník, čo to tá tetka vravela, že si mám dať aj z tých predných........ kristepane, veď kura má len dve nohy...... že ja som zožral králika, ktorého ja tak nenááávidíííím !!!!!!
svetlana9
@hubata - xixixixixixiixxii - tak im treba, tak to bolo v našej dedine aj s baraním gulášom, matka tak dostala svoju dcéru, pani učiteľku a keď ho spapala - matka stále len - béééééé, bééééééé, béééééééééé - a vtedy mladá pochopila koľká bije - xixixixi
kopretina
Mojí mamině jednou nabídli "srnčí" (nejen jí). A když to snědli, tak na ně začali štěkat. Nadšení z toho nebyli, ale nikomu z toho nic nebylo. Ale neumím si představit ten pocit, asi bych to neustála.
marianne69
....ako studentka som byvala na intraku a vzdy ked sme v nedelu poprichadzali z domu,kazda doniesla dobroty z domu,co mama nabalila...a bola hostina,dalo sa vsetko na jeden stol,rezne,domace korbaciky,kolace,babovky a bastilo sa.....raz spolubyvajuca doniesla fantasticke jemnucke masko,chutilo nam uzasne vsetkym...a ked sme ho dojedli,tak povedala,ze bolo z nutrie....mne to nevadilo,odvtedy viem,ze maso z nutrie je mnam,ale jedna z nas to nezvladla a davida chvalila celu noc:-(ze vraj to doma chovali na kozusinu a priserne to smrdelo....
kuchticka
Ja bych nutrie, ani psika jest nemohla, uz teraz sa mi robi cudne, ale srncie maso bych iste neodmietla. Ja som ho nikdy nerobila, ale vraj su fantasticke bifteky zo srncieho. Poznala som jednu nobl rodinu, ti poli pozvani na nejake hody, kde podavali peceneho psa na cesnaku zo zemiakovymi knedlickamu a kapustou. Ona to odmietala jest, ale ked videla ako usilovne vsetci jedia a naramne to vonalo, tak si dala tiez a vraj neolutovala, bolo to velmi dobre.
svetlana9
@marianne69 - @kuchticka - mala som priateľku, chovali doma nutrie pre kožušinu a keď chov zrušili, vyzabíjali ich a urobilii klobásy. A ešte som si uvedomila - taká svinka v chlieviku - či ona nesmrdí ?- a vždy je zahrabaná vo výkaloch a jej mäsko nám chutí najviac!



 



TOPlist