pod porievku hrnca, v ktorom mieša varechou dobroty ruka
najvplyvnejšej ženy sveta nemeckej kancelárky Angely
Merkelovej. Cíti sa v kuchyni rovnako isto ako vo vládnej
kancelárii alebo na rokovaniach s politickými matadormi, ktorých
neraz musí skrotiť. Ak si nájde kúsok vo svojom nabitom
programe pre seba, najradšej ho trávi doma v kuchyni.
Pani Merkelová napíše zoznam, čo bude potrebovať, a ako sa v
každej poriadnej domácnosti patrí, všetko potrebné nakúpi podľa
papierika jej manžel Joachim Zauer. Práve od neho „prenikli"
informácie, že pani domu je majsterkou varechy hlavne pri
príprave zemiakovej polievky, bujónov, rezňov a jedál z rýb. S
pasiou pečie koláče, jej hitom je ten s ríbezľami. Traduje sa, že od
nej ani raz neodišli hostia lační. Na Vianoce robí vlastnoručne
zemiakový šalát a pečenú hus (inak zaujímavá kombinácia, ale pre
Nemecko asi bežná. Ak vám podajú rybu s ryžou, čo je pre nich
normálne, ani hus so zemiakovým šalátom nebude nič šokantné
:o). K favoritom jej kuchyne je bravčová klobáska (Mettwurst) s
kapustou. Pani Merkelová ma takisto rada aj špagety Boloneeze a
polievky.
Angela Merkelová, aj keď fandí jednoznačne klasickej nemeckej
kuchyni, pri svojich cestách alebo dovolenke v zahraničí sa nikdy
nezabudne zblížiť s tamojšou gastronómiou. Počas dovolenky v
Taliansku je pre ňu jednotka pasta s olivami a ančovičkami a
červené víno. V Rusku ochutnala pani Merkelová exotické
medvedie mäso, s ktorým ju pohostili v Tomsku. Počas návštevy
v Jekaterinburgu spolu s vtedajším prezidentom Medvedevom je
už pre istou neponúkali medvedie mäso, ale ochutnala príbuznú
preslávenej chobotnice Pauly, ktorá predpovedala porážku
nemeckej futbalovej reprezentácie v semifinále MS 2010 vo
futbale.
Počas štátnej návštevy v USA v júni 2011 ju hostili šalátom zo
zeleniny, ktorú vypestovali v záhrade Bieleho domu (White House
Garden Chopped saald), tatárskou omáčkou z tuniaka s ražnými
lupienkami (Tuna Tartare with Rye Crips), nakladanou mladou
mrkvičkou s horčicovým olejom (Pickled Young Carrots and
Mustard Oil), šalátom zo zeleného hrášku(Spring Pea salad),
stejkom s krabovými ravioli a pyrém z divokej cibule (Petite Filet
With Maryland Crab Ravioli and Wild Ramp Puree).
Budete sa možno čudovať, ale železnú lady svetovej politiky
Angelu Merkelovú najviac zasní nostalgická spomienka na ruskú
polievku soľjanku a šašlyk. Vyrástla v NDR a v interview pre
berlínsky týždenník SUPERillu porozprávala o tom, že miluje jedlo
v „socialisticom štýle“. Merkelová naďalej doma varí s veľkou
chuťou typické „sovietske“ jedlá ako soľjanku (táto polievka z
ruskej kuchyne bola v NDR veľmi populárna), šašlyk alebo
klasické maďarské lečo.
Keď bude takto pršavo počasovať naďalej, ponúknem vám
ďalšie pikošky o iných slávnych ľuďoch a ich gastro náladách.
Mimochodom, čuduješ sa kombinácii šalátu a husi. Ak máš na mysli zemiakový majonézový, tak aj my to tak jeme - na Štedrý večer s rybou a keďže je ho za vandeľ, na druhý deň upečiem hus alebo kačku a k nej máme práve ten šalát. A nie je to zlá kombinácia. Veď aj k rezňom sa jedáva. A ako vidím a čítam, Angela varí medzinárodne, no, bodaj by nie keď cestuje po svete a ochutnáva, tak čo je dobré, prevedie aj do svojej kuchyne. Vďaka za článok.
pi. Merklova je clovek obdivovany i nenavideny. U vela ludi ma respet, ba i uctu ako dobra politicka. Prajme jej stastie i do buducna.
Milijem napr. kačku aj hus so zamiakovým šalátom,ale mäsko na studeno, je to vynikajúce.