Čo im chutí?

pivonka - fotkapivonka 8. júna 2014 o 16:14

Moja vnučka sa prihlásila (a uspela, ak všetko dobre pôjde, bude to Japonsko) na výmenný študijný pobyt cez Rotary klub. V rámci reciprocity aj rodina mojej dcéry poskytuje pobyt zahraničným študentom, takže mám teraz o jednu hosť-vnučku viac. Je to Medlinka (také pomenovanie zaviedla už predchádzajúca hosť-mama) z Kalifornie. Už sa naučila veľmi pekne po slovensky. Keď bola minule u mňa na návšteve som sa jej pýtala, ako jej na Slovensku chutí strava a čo najviac. Odpoveď bola jednoduchá: - Všetko! - Všetko? - Všetko! Horalky - najlepšia doboška na svete. (spomenula ešte dve, či tri). Ukázala na tacku so zákuskami: - Koláčiky. Halušky, bryndzové, každý deň. Šúľance, buchty, všetko, všetko. Veď som aj pribrala. - Medlinka veď si štíhla, asi len trošku. - Veľmi. Už mi budú malé šaty. V Martine sú teraz na výmene štyria študenti. Veľmi sa im na Slovensku páči. Nedávno boli pozvaní nocovať v dcérinej rodine a na večeru mali boloňské špagety. Chutili všetkým, najviac Cami z Ecvadoru a Joao z Brazílie poznamenal: - To je skvelé, že vy máte každý deň iné jedlo. - Ako to myslíš, Joao? - No, my máme každý deň na tanieri mäso, ryžu a fazuľu. Vy máte každý deň iné jedlo. Hlavne, že im chutí a nech si dobre spomínajú na Slovensko!
Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarjozka2 8. júna 2014 o 18:33

    velmi sa mi paci tvoj prispevok
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarradost 8. júna 2014 o 18:59

    veľmi príjemné..dušu hladiace písmenká..:-)
    @zareaguj
  • aroooo - fotkaaroooo 8. júna 2014 o 21:59

    krása...., nepíšeš koľko majú rokov, tak ich aj niečo naučte navariť, aby nezabudli....
    @zareaguj
  • babidka - fotkababidka 8. júna 2014 o 22:35

    Mam americko-cinsko-slovenske vnucata zijuce trvale v Cine a tie su "vyhodovane" na medzinarodnej kuchyni lebo dcera aj zat vyborne varia a potrpia si na dobrom a zdravom jedle .Ale miluju slovenske jedla - hlavne cerstvy domaci chlieb, halusky, sulance ,pirohy vsetkych druhov ,rezne ,zemiakovy majonezovy salat zemiakove lokse ,zemiakove placky ,fazulovu ci "nudlsovu" polievku /rezancovu/no a vlastne aj vsetky nase sladke jedla :-) Kazde leto su tu na prazdninach a tak vzdy vyvaram apeciem ako spravna slovenska babka. A ked pridem ja k nim -zasa vyvaram kazdy den aby som ulahodila nielen im ale aj zatovi, ktory je tak isto "fanusikom" mnohych nasich jedal :-) Lebo vraj si vobec nezijeme tak zle ako si to sami nahovarame....
    @zareaguj
  • pivonka - fotkapivonka 8. júna 2014 o 22:57

    @aroooo , sú to strediškoláci, väčšinou gymnazisti a k výmene musia dosiahnuť 16 rokov. Naša Medlinka má už 19. Do domácich prác ju zapájame, už aj navarila.
    Áno, babidka, presne, ako píšeš. Chutí im domáca strava.
    Hosť mama: Joao, čo mám nakúpiť na zajtrajšíobed, čo navarím?
    Joao: Bryndzové haluškýýýý!
    @zareaguj
  • denyany - fotkadenyany 9. júna 2014 o 06:57

    Mali sme návštevu z Bulharska, varili sme tiež halušky, zemiakové placky, fazuľkový prívarok, hurky, tlačenku-domácu a všetko im veľmi chutilo. A nevedeli sa dojesť chleba. Oni totiž ku všetkému prilkusovali chlebík, aj k mäsu s ryžou. A náš chlieb im veľmi chutil, tvrdili, že viac ako ich doma.:-)
    @zareaguj
  • evanaaa - fotkaevanaaa 9. júna 2014 o 22:45

    @denyany , ak spomínaš ten chlieb, tak je to ozaj tak, náš chlieb, dokonca aj keď len ten kupovaný ( a nami zatracovaný) je lepší ako inde, napríklad aj naši ak prídu z USA alebo Kanady sa ho nevedia dojesť, lebo tie ich biele akože tousty sa za chleba ani nerátajú.
    @zareaguj
  • marcy - fotkamarcy 10. júna 2014 o 13:03

    rada si prečítam výpovede,ktoré píše život... ďakujem Vám varecháčky :)
    @zareaguj
  • martina0812 - fotkamartina0812 11. júna 2014 o 07:44

    sesternica si priviedla na Slovensko priateľa Angela - Holanďana. Po slovensky sa naučil rýchlo a celkom zrozumiteľne, pol roka pracuje s ňou na výletných lodiach v zahraničí ako kuchár, po roka je na Slovensku. Slovenskú stravu zbožňuje až tak, že raz vyhlásil: Keď mi Mima kopačku, nájdem zasa dievča Slovenku. U nás nevari tak dobre. :-D Ja som kuchár, tak dobre ani ja nevari.
    @zareaguj
  • pivonka - fotkapivonka 11. júna 2014 o 10:20

    @martina0812 , tak tomu sa hovorí kompliment. Taký od srdca!
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarampara 13. júna 2014 o 12:09

    Veľmi dobre sa to číta, hladká to pri srdiečku, len škoda, že si to naši ľudia nevážia, že vyhľadávajú stále niečo cudzokrajné, aj keď menej kvalitné. Hlavne, že je to "americké,čínske,grécke,anglické......". Aj keď , chvalabohu, už sa aj u nás dajú nájsť reštaurácia s výbornou domácou kuchyňou.
    @zareaguj
  • hubata - fotkahubata 14. júna 2014 o 20:37

    Tak táto téma veľmi pohladila moju kuchársku dušu, pretože ja som o tom roky presvedčená že slovensko-česko-maďarskej kuchyni sa nikdy nevyrovná lenivá, polotovarová anglická, prekombinovaná, prezdobená francúzska a jednotvárna talianska. O ázijskej radšej pomlčím. Bohužiaľ v reštauráciách nám to kazia "odborní kuchári" biznismeni ktorí nič nemajú spoločné s kuchyňou typu našich varecháčok ktoré nemajú to šťastie, aby ju prezentovali na verejnosti. Slovensko-česko-maďarská kuchyňa je o čistote, prácnosti, kvalitných domácich surovinách, pestrosti - tak ako varia a pečú @ izabella929 , @ tatranka , @ remcula , @ pivonka , @ čistinka, @ ......., ale aj p. Kamila Magálová, pani Majda - teda s typickými surovinami, ktoré nepokazia ani cudzokrajnými koreninami, ale ani im nenapadne aby jedlo pomenovali inak - ako domácimi názvami. Ospravedlňujem sa všetkým ostatným varecháčkam, ktoré pečú, varia, zavárajú božsky, robia česť slovensko-česko-maďarskej kuchyni a nemohla som ich spomenúť. Takéto kuchárky by mali byť majiteľkami reštauráciíí aby sa Česko-Slovensko zviditeľnilo svojimi jedlami a určite by mali úspech väčší ako ..... veď viete kto.
    Ja myslím že naše ženy a dievčatá sú vôbec v zahraničí cenené nielen ako kuchárky, cukrárky ale sú známe aj svojou šetrnosťou, pracovitosťou, dobrými povahovými vlastnosťami a zbytočne majú pocit malosti.
    To isté platí o našich slovensko-česko-maďarských výrobkoch, potravinách, ovocí a zelenine.

    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist