Ako som robila lokše

morenajea - fotkamorenajea, 8. marca 2010
Poznáte to. Nejaká dobrá duša prinesie kačicu. Najprv máte radosť a
potom príde tá otázka - že čo s tým? No samozrejme knedlo-zelo.

Ale obchod bol v nedeľu zatvorený a doma by som si na knedlu netrúfla.
Takže lokše. Prešla som všetky kuchárske knihy. Moderné aj také čo sú
v rodine už celé generácie. Nakoniec som si vybrala jeden recept.
Vyzeral najjednoducho.
Zmiešala som to všetko dohromady, umiesila. A nič.

Spomenula som si na maggi polievku "pridaj vajco" Takže som pridala
druhé vajíčko aj trošku múky ale stále tá zmes bola akási nijaká, lepila
sa. Tak pridávam múku, múku a zase múku...

No čo, nastal čas núdze a volala som babke, ktorá sa vyzná vo varení.
Aj keď neviem prečo som jej nezvonila skorej. Doslova ma oblial studený
pot keď mi vraví "hlavne tam nedávaj vajíčko, lebo tie lokše budeš mať
ako dosky!"

Ozvala sa vo mne hrdosť a že než to vyhodím skúsim spraviť aspoň
jednu. Postupne pridávala až hriešne množstvo múky.

Vyvaľkala som prvú lokšu a dala piecť na panvicu. Spravili sa pekné
hnedé fľaky ako majú byť, ani nebola tvrdá. Pomastila sa, ochutnali sme
ju a svete div sa - bola úplne super. Pravá lokšová lokša!
Dokonca bola lepšia než akú robí babka.

Ale nepýtajte sa čo som tam dala. Alebo nedajbože že koľko čoho.

Takže čo z toho plynie - hlavne sa nevzdávať. Aj mladšie gazdinky dokážu
všelijaké zázraky a raz aj motyka vystrelí...

Držím palce všetkým začiatočníčkam !!!
@zareaguj


Diskusia k článku

jezibabka1
hlavne, keď si na konci takéhoto "zážitku" môžeme povedať: "A JE TO" :))))))) aj keď nevieme, čo nám prinesie ďalšie varenie :)
alena45
aj ja som tak začínala. A zistila som, že čím viacej receptov na jednu tému nájdem, tým som viac dopletená. A ešte aj zle vyberiem. Napríklad parené knedle. Každý povie - aké jednoduché ! - no mne sa prvé nepodarili, a tak si vždy radšej kúpim hotové. Ale lokše - tie som sa naučila.
michsamant
Tomu sa hovori varenie od oka :)) Takymto stylom je jedlo najlepsie. napr. neviem ako niekto moze merat sol na lyzicky...ja s lyzickou presolim!
babidka
no vidis , ako pekne ti to slo ! myslis , ze my "stare" kucharky sme ako zacinali ? na moje prve palacinky som spotrebovala tolko surovin , ze kazda by stala azda stovku /v Sk/. nikde nepisali , ake to cesto bude najprv a ake potom ked postoji . Tak som behala s konvickou v ktorej som podla babkinho receptu namiesala cesto od nas k babke asi 5x - vzdy poradila " este trochu muky" , potom "este 1 vajce " potom " je to huste - prilej mlieko" . vtedy som nechapala , preco mi to jednoducho nenamiesala hned spravne ale vzdy iba radila . ale nakoniec to boli najlepsie palacinky ake sa mi kedy podarili a hoci ubehlo uz 45 rokov , pamatam sa aky to bol pocit . taky krasny aky si ty mala , ked si chutnala tie svoje lokse ktore si stvorila :-))))
prajem ti , aby si mala takych peknych zazitkov ojojojojjjjjj :-))))
kucharronald
:) súhlasím s @michsamant :D aj ja tak isto...robím to ,,od oka"...v receptoch sú napísané napr: pridaj 2 PL cukru...vždy som nevedel, či mám dať tam toľko, koľko sa zmestí na lyžicu, alebo toľko, koľko asi by mohlo byť :D potom vždy všetko bolo buď sladké, alebo nemalo chuť....
Na palacinky som najprv vymeral všetko....potom ma to prestalo baviť vymeriavať a robil som to ,,od oka"...a vydarila sa lepšia, ako predchádzajúca!.... :)
babidka
" od oka " varim aj ja len - niekedy to oko byva aj slepe ..
verka1
Ahojte, ja som tak pred 30 rokmi halušky varila, minula som kilo zemiakov, kilo múky a nakoniec sme temali čo jesť, lebo sa mi z toho maglajzu spravila jedna haluša a bolo. Dnes sa len smejem, no vtedy mi veru do smiechu nebolo, lebo som sa ako mladomanželka chcela blysnúť. Ale nakoniec to zachránil chlieb s bryndzovou pomazánou ( garnirovanou bryndzou)
braxi
Moc si to neviem predstaviť ked si tam dala veľa múky a vajcia...a boli mäkké!!! Ešte mi povedz že si ich vysmážala na oleji :o)))
sovka62
Jáj moja, nič si z toho nerob. Mne teta (keď som u nej prázdninovala ako stredoškoláčka) nakázala uvariť na obed lekvárové perky a na večeru šúľance z toho istého zemiakového cesta, že zemiaky nachystá. Ráno, keď som vstala našla som 15 litrový hrniec zemiakov. Zdalo sa mi to veľa, ale teta mala päť detí plus ona plus ujo a ja ....., čo ja viem koľko toľko ľudí zje? S najstaršou sesternicou sme uvarili všetky, a potom miesili. Minuli sme šesť kíl múky, dokúpili ďalšie tri a cesto sa ešte stále lepilo. Perky obedu boli každá ako moje dve dlane (vaľkať sa to nedalo, tak čo?) a kým teta prišla z práce, mali sme našúľané a navarené dva hrnce a tri plechy šúľancov a na doske ešte asi tri kilá riedkeho lepavého cesta. To už teta našťastie vyhodila sliepkam a tak nás oslobodila. Teta už žiaľ, nežije, ale kým tu bola, veľa ráz sme sa na tomto mojom kuchárskom úspechu nasmiali. (Tých zemiakov doniesla plný hrniec preto, aby nemusela chodiť často do pivnice, kde ich mala uskladnené).
braxi
morenajea...ja viem že lokše sa pečú na sucho...
babidka
@sovka62 , tak teraz si to vsetko uplne prevalcovala !! este stale mam z tych periek a sulancov zachvat smiechu !!!!
To prekonalo asi vsetky "horory" ohladne varenia co som tu kedy citala vratane vlastnych zazitkov .-)))))))
danka007
Jaj Sovka,, teta to hodila aspoň sliepkam, ale ja keď som varila svoju prvú knedlu k nedelnemu obedu,manžel mi povedal, že s takým niečim hrali na vojne fotbal. Takže moja knedla skončila
v kontajneri. / Danka
hubata
Moje prvé kysnuté cesto? Nemohla som si ísť sama ani ruky umyť, taká som bola oblepená........



 



TOPlist