Ako som nakupovala v Taliansku

radkost - fotkaradkost, 5. apríla 2013
Táto príhoda sa mi stala pred niekoľkými rokmi, keď som bola na štúdiách v Taliansku.
Šla som raz v podvečer na nákup do neďalekého supermarketu. Chlieb, maslo, nejakú tú zeleninu som už mala, ostávalo mi kúpiť šunku a syr. Lenže už bolo neskoro a všetky balené veci už boli predané. Ak som si chcela niečo dať na chlieb, musela som si ísť opýtať k pultu. Moja taliančina bola síce na relatívne dobrej úrovni, avšak mala som trochu strach, aby som náhodou niečo nepoplietla. Dodávala som si odvahu, no čo, 100 gramov šunky a syra si nejako opýtam!
Syr som si kúpila, bol tam pekný malý kúsok, odrezaný. A potom prišla na radu šunka. Bravčové stehná, pekne vyúdené, boli pekne povešané, hneď sa mi zbiehali slinky. Mladý, sympatický pán mäsiar sa na mňa pekne pozrel a spýtal sa: "Čo si prajete, slečna?"
Ako sa tak na mňa pozrel, tak som zrazu zabudla, čo som chcela..Vypadlo zo mňa: "100 etti di prosciutto". Pán začal odvažovať a hovorí mi: "Budem musieť to odvážiť po častiach, táto váha má obmedzenú hmotnosť." Začal tam na pulte dávať do radu tie bravčové stehná a mne pomaly začalo dochádzať...
V taliančine un etto znamená 100 gramov a ja som si objednala namiesto 100 gramov 10 kíl šunky! Pomaly som sa nadýchla a hovorím tomu pánovi: "Myslím, že som sa splietla. Ja som totiž chcela len 100 gramov šunky." Pán pohotovo zareagoval: "Mne sa to hneď zdalo trochu divné, že ako taká malá a krehká slečna si to všetko chcete odniesť..."
Odvtedy som si výraz "un etto" dobre zapamätala a pán mäsiar ma vždy srdečne pozdravil, keď som prišla na nákup :-)







@zareaguj


Diskusia k článku

paeva
čo odniesť, ale kedy by si to zjedla?
sovka62
Ešte že si ho zastavila, tých 10 kíl by si asi naozaj ťažko odniesla. Nedostatky v jazyku prinášajú humorné situácie (teda po čase sa zdajú humorné, v danej chvíli by sa človek radšej prepadol). V roku 1981 sme boli na dovolenke v Rakúsku. Začínali sme vo Viedni, obdivovali centrum, múzeá, operu, Štefanský dóm a popoludní sme si, ustatí a smädní, sadli na jednu z terás a objednali dve pivá. Zarazilo nás, že nám doniesli dve malé, trojdecové, ale povedali sme si, že iný kraj, iný mrav. Manžel platil, vytiahol dvadsať šilingovú bankovku (na devízový prísľub nám predali šiling za 3 koruny, teda 60 korún). Čašník nevydával, tak manžel mávol rukou, že je to dobré. Čašník mu niečo vysvetľoval, manžel veľmi nepočúval, len tvrdil, že to je v poriadku. Až na tretí raz pochopil, že čašník mu vysvetľuje, že to nie je v poriadku, že ešte musí dostať ešte 5 šilingov. Trapas ako hrom!
silvi
ja som kupovala v poľsku v mäsiarstve a v tom zmätku som pýtala zadné nohy z kurčaťa :-)
fialka49
Ja som si kupovala 10 vodičských preukazov miesto 10 cestovných lístkov - (10 Fuhrenscheinov miesto 10 Fahrscheinov).
Už nezabudnem do smrti.
rulik
ako študenti sme boli v Berlíne, v jednej reštaurácii som na čašníka zavolal miesto Her Ober(pán hlavný) pekne Her Obst(pán ovocie)

hubata
Hiii-hihi .... pekná téma s vtipnými trapasmi.
puntodadino
:-)) az nato,mila slecna,ze" 1 etto" nieje 100,ale iba 10gramov...ako nase deko-,dekagram.
aretta
Mne sa v Taliansku stal trošku väčší trapas :-) Slovná zásoba ešte nič moc a ešte aj strach k tomu. Brigádovala som v kaviarni a chcela som sa zákazníka spýtať čo si dá. Zo mňa v tom strese (druhý deň v práci) vyletelo niečo v tom zmysle, či si to so mnou rozdá. Tie oči čo na mňa vypleštil, mne hned došlo že som niečo doplietla :-) A to som až potom zaregistrovala kamošku čo sa od smiechu krčila pod pultom. Ešte, že ma nepočul majiteľ :-)
evaann
Ja som raz ,,kupila" miesto jedneho kurata /chicken/ jednu kuchynu /kitchen/ :) tiez boli trochu ,,vedla"...
rea1
priateľka kedysi v snahe pochváliť francúzsku hostiteľku jej miesto ste kráľovná koláčov povedala ste kráľovná bláznov. a dosť dlho trvalo, kým sa dozvedela, prečo na ňu predtým taký priateľský kolega zazerá.
silvia60
Ja som hľadala v talianskom supermarkete zápalky, s takým milým starším pánom som komunikovala po anglicky, on ani slovo anglicky, ja ani slovo taliansky. Skončilo to pantomímou, ukázala som že "škrrrt... fajer..." A zápalky sme našli! Keď sa chce, dohodnúť sa dá...
elixir
@evaann mnoho ľudí by si zas v nemčine kúpilo kuchyňu (Küche) namiesto koláča (Kuchen) :)
mijaita
Take jsem "zaperlila" , ovsem nekolik let mi to v podvedomi pracovalo nez jsem pochopila, jak uzasna byla prodavacka ! Jezdivali jsme do Drazdan pro detske obleceni a ja hlavne pro detska tricka (unterwäsche). V tu dobu jsem se docela domluvila, a tak jsem hrde hovorila a trvala na tom, ze hledam "unterwäsche mit lange rock" :-) Chudak prodavacka mi snasela oblecky od dupacek pres saticky a ja si myslela neco o tuposti nasich sousedu ! :-) Samozrejme, ze tricko s dlouhym rukavem (ärmel) ji prinest nenapadlo, kdyz jsem si prala tricko s dlouhou sukni, ze? Ovsem nechapu, ze mi to naskocilo jednou v hluboke noci, kdy jsem se probudila a nemohla neusnout !? Dnes si o kafe jeste rict umim, ledacos bych rekla, kdyby slo o zivot, ale tricko s dlouhou sukni nezapomenu nikdy!
marianne
Aj mne sa zadarilo,hlavne v zaciatkoch komunikovania v anglictine...Chcela som povedat svojmu anglickemu kolegovi,ze sa tesim,ked pridem domov vylozim nohy na stol a dam si dobru kavu...ked som dopovedala,zliezol z traku prelomil sa vo dvoje a zvijal sa v krcoch a padali mu slzy, ale nie od placu....som mu povedala,nieco v tom zmysle,ze si vylozim nohy,ale asi takym sposobom ako sa to robi vo verejnych domoch a nalejem si tam kavu...dalsie tri roky sme sa na seba ani pozriet na sebe nemohli,sme sa v kuse rehotali...ale vdacim mu za vela,vzal ma do parady a za 6 rokov ma naucil slusne komunikovat a doteraz sme v kontakte...dakujem Keith..
ruzova
dodnes mi je trapne, ked si spomeniem ako ma sporiva domaca pani vo Francuzsku posielala kupovat polku cibule, dodnes si uzivam ten pocit, ked si dovolim kupit az cele kilo cibule a tiez si spominam ako som si v lepsej restike vypytala doslovne vodu, ktora picha, tak ju totiz volail deti a mne to doslo, az ked si ma casnik spytavo pobavene premeral a domaci ma opravili, ze asi myslim mineralku :-)



 



TOPlist