Ako som hľadala a hľadala ...

babidka - fotkababidka, 24. apríla 2014
Mám sedem kačiatok . Sú to také bystroumky vrtošivé , rýchle ako smršť .Už sa aj celkom pekne vykŕmili , apetít majú veeľmi dobrý:-)
Kvôli našej mačke Rózike a jej neúnavnému ctiteľovi Tučniakovi od susedov - musím kačičky a húsatá držať zatiaľ cez deň v klietkach . Aby mi ich neuchmatli alebo nevyplašili :-) Veď si dokážu poradiť aj s vypaseným potkanom , tak ešte neoperené kačiatka by pre nich neboli ťažkou korisťou ...
Včera ráno som kačičky odprevadila do klietky na záhrade , poriadne ich zatvorila , ešte som klietku obložila aj kusmi USB dosiek .To aby na nich nepršalo a nefúkalo - nemajú ešte biele perie .Iba také žlté páperie . Dostali jedlo a veľkú misku vody - v tej sa stále čľapkajú a preto im ju musím dolievať každú hodinu . No a odišla som kľudne na prechádzku do lesa s našimi psami .
Keď som prišla z lesa , po záhrade pobehovali dve kačičky a ustarostene vykrikovali - hľadali zvyšok kŕdľa . Klietka bola prázdna ! Na boku som našla dieročku veľkú asi 5cm štvorcových . Teda tade sa dostali von !! To už som začala pobehovať aj ja .Prešla som všetko.Vyvolávala som ich všetkými možnými - zväčša milými slovami. Skontrolovala som kurník aj senník, fúru narezaného dreva .Podliezla som pod husinec a kačacinec, skontrolovala včelín , skleník aj fóliovník.Nič. Susedovu kôlňu aj garáž.Prešla som krížom-krážom asi 2,5 ha lúku nad našou záhradou . Lesík nad lúkou . Zašla som aj k potôčiku v lese a potoku ktorý lemuje susednú uličku .Prezrela odvodňovací rigol popri blízkych záhradách.
Raz, dvakrát,tretíkrát. Už ma boleli nohy , aj našich psov to už prestalo baviť a rezignovane zaľahli pod jablone . To už hľadal aj manžel aj kamarát, susedia .Po dvoch hodinách všetci konštatovali , že kačičky odniesol jastrab , líška , kuna alebo tchor .Dokonca ma jeden sused-chalupár presviedčal , že to určite bola straka čo má hniezdo na jabloni :-) Nuž - moje kačičky sú už väčšie ako dáka straka ....
Prišla búrka , zlialo sa naozaj poriadne a ja som po búrke išla hľadať zasa . Stále som mala pocit , že žijú a niekde sa zabávajú:-)
Znovu som sa vybrala k potôčiku v lese . Vonku vyšiel aj susedovie dedko , išiel po daždi skontrolovať rigol nad záhradou .Pýtal sa ma , či sa kačičky už našli .
Nenašli .
Hľadaj pri vode.
Hľadala som.
A čo náš rigol?
Aj ten som prehľadala.
Celý?
No , od nás hore ku potoku.
A dole - od nás?
Čo by tam robili?
No , je tam dosť hlboký a stojí v ňom voda .
Docvaklo mi :-) Bežala som ponad záhrady - odrazu s celkom ľahkými nohami . Dedko sa iba usmieval .
Boli tam . Osem domov od nás- odhadom asi 150 metrov od našej záhrady . Čvachtali sa v "bazéniku" , štebotali od radosti . Boli už unavené a hladné - ale veseleeeee:-)
Bez väčších protestov bežali pred mojou paličkou domov a hneď mi aj ukázali , že von sa pretlačili popod bránku a ...šli za vodou:-)
Ich osirotené sestry/ktoré asi neboli dosť bystré aby ich nasledovali/ ich radostne uvítali a hneď im s láskou začali zobáčikmi čistiť páperie . Bol už večer a bez naháňačky šli poslušne do sena v ich domčeku .
Dnes ráno sa namiesto ku klietke hneď rozbehli ku bránke zo záhrady....tentoraz už všetky:-) Ale moja pomocníčka vlčiačka Aida ich okamžite usmernila "marš do klietky, nebudem to opakovať dvakrát,haf" :-)
Tak šli do klietky .Menej radostne ako inokedy ...ale Aidu neradno neposlúchnuť:-)
P.S. Bazénik pre ne síce máme - ale užijú si ho až keď trochu podrastú :-)
@zareaguj


Diskusia k článku

radost
@Babidka
veľmi milé..slza v oku..takéto boli môjho detstva bezstarostné šťastné chvíle..
kačky..húsky..všetko vyliahnuté spod ich mamičky z vajíčok-ooo-to sledovanie deja:kedy..??ako..??
a potom starostlivosť o ne-bavilo ma..nemuseli ma nútiť-to nie...
s kozičkami na pašu..húsky tiež-nech sa na lepšom popasú..
oj..časy krásne..kdeže sú..??..!!
:-)
frezia68
Odkiaľ tie milé a malé koťuhy vedia,kde je v blízkosti stojatá a bezpečná voda?Z toho plynie poučenie,že každý si musí zpríjemniť život aj vlastnými silami a dôvtipom a nečakať,že všetko im zabezpečí starostlivá,ale úzkostlivá gazdinka,ktorá nechce už teraz naplniť bazénik.Naplňaj @babidka ,veď sa neutopili?Ale asi nevojde do klietky...Milý príbeh a vtipne podaný,dobre že som tu zablúdila na chvíľu,pobavila si ma :-)))))
alena45
@babidka , krásne píšeš, naozaj. Aj u nás pri povodni v 65 zvery odplávali, niektoré zahynuli, ale kačky, keď voda opadla, sa pekne vrátili do dvorov, podrastené, spokojné.
denyany
Ďakujem za spríjemnenie dňa.Veľmi dobre sa čítala tvoja story.:-) Hlavne, že sa ķáčatká našli všetky a zdravé.
babidka
Tie malé záškodníčky vraj cítia vodu aj zďaleka .Suseda mi vravela , že kačky jej babky chodievali samy do potoka cez pol dediny ...iba tak , samy od seba . Nikdy sa nestratili a večer si prišli k babke po zrno - zhromaždili sa pod oknom kuchyne a spustili náramne hlasné kač-kač-kač ktoré sa nedalo prehliadnuť :-) To iste som počula aj o húskach - mojim však stačí bohatá pastva a pár vedierok vody strategicky rozmiestnených po záhrade .A je pokoj . Ale na kačky už musím dávať lepší pozor :-)))))
katkat
to je ale mila prihoda :) pekne si to napisala
rea1
tvoja príhoda sa mi veľmi páči, je to také príjemné čítanie, aj keď to hľadanie bolo asi všelijaké, len nie príjemné. ja ako prudko niekoľkogeneračne mestský človek som nikdy nemala možnosť niečo také zažiť ani vidieť, vykľúvanie vtáčat z vajec a podobné veci poznám iba z telky. toto je pre mňa tá skutočná exotika. :-))
ebaka
Krásne podané....živo som si všetko predstavovala:-))
torticka
Pripomenula si mi mladosť. Aj my sme chovali čínske kačky, husi. malé kuriatka, kozy a ovce. Tiež mám kopu zážitkov. Ale najväčší mám, keď sme chovali husi. V kuchyni pod stolom sme mali hus aj s malými húsatkami zakryté dekou. Keď niekto prišiel a sedel za stolom a pohol dekou, hus ho za každým ďobla. A keď mama dávala húsatkám žrať, tak hus vypustila na dvor. Ja som chcela ísť domov, ale ani za svet sa dostať. Keď som otvárala bránu, milá hus už bola pri nej a syčala. Tak som sa rozhodla, že pôjdem zo zadu. Tam tiež bola bránička, ja neviem, či ma tá husisko sledovala, ale kým som prišla k bráničke, už ma tam čakala. Ja som kričala na mamu a otca. Len oni ma nepočuli. Tak som pri bráničke čakala, kým sa húsatká nažerú a mama príde pre tú protivnú hus. A ja sa konečne dostala domov. Keď húsence podrástli, tak ich dali do dvora ku humnu. No mne to nepovedali. Keď som prišla zo školy, išla som k mačkám, a bola som v strede dvora, tak tá potvora, začala za mnou utekať a syčať. Mne by ste sa krvi nedorezali, tak som sa bála. Chytro som vbehla do humna a zatvorila vráta, aby sa tá hus za mnou nedostala. Keď som nechodila dosť dlho domov, došlo im, že ma asi hus nechce pustiť. Mama prišla pre mňa. Aj ona mala čo robiť, aby sa ku mne dostala, tak si preventívne vzala metlu. Milá hus dostala metlou a ja som sa konečne dostala domov.
babidka
@torticka , to teda bola hus :-))) Moje su mierne , ziadne sycanie ani stipanie . Ale tiez ma raz ustipol susedov gunar .Modrinu som mala azda mesiac :-)
hannah22
pekne napísané, tiež spomínam na podobné zážitky... gunár, morka aj kohút strážca....milé spomínanie.... :))
babidka
No, nase kacicky sa dnes zasa vybrali na vylet :-) Nasli si novy otvor na unik- prave dnes sme planovali renovaciu ich klietky :-) Uz som vedela kde ich hladat a tak som rovno tam sla kde boli predvcerom ...bolo ich vsak iba 5 . Tak sme hladali dalej a dalej ....az som zvysne dve nasla na opacnom konci :-) Asi sa pustili naspat domov , obisli nasu branku a sli dalej . Neviem , ci boli stastnejsie kacicky alebo ja ked sme sa uvideli :-) Tak sme im uz nainstalovali bazenik a vecer pred spanim ich k nemu zavediem .No co uz s takymi tvrdohlavymi kacickami ????:-))
alex37
@babidka , krásny pribeh, hlavne ze opatovne so stastnym koncom, male mile potvorky su to :-) aj nasi chovali, ale nastastie im stacili prirodne bazeniky vykopane vo dvore :-)
hubata
Narodila som sa na horárni, vtedy ešte obklopenej hustými lesmi a chovali sme všetky domáce zvieratá. Keďže som tam nemala žiadne kamarátky, urobila som si ich z mačiek, húsat, kozy, zajacov. Najkrajšie to na našom dvore bolo na jar: pásla sa koza z kozliatkami, batolili sa kuriatka, húsatká, kačiatka, mačiatka, zajačiky. Aj už ako slečna som chodila k babke vždy na jar pozerať ako sa ďobú z vajíčok kuriatka, húsatka a kačiatka. Nádherné detstvo aké by malo byť dopriate každému dieťaťu. Len @babidka ty vieš koľko roboty, starostí a citu potrebuje človek aby vychoval prasiatko na pečienku a zajaca na paprikáš, ale určite si nikdy nedovolila aby zviera trpelo, bolo týrané, hladné alebo smädné. Prvá vstávaš a pokiaľ nie je postarané o zverinec, neješ ani ty, nevieš čo je to dovolenka alebo pospať si dlhšie. Aj pre tento milý príbeh ťa obdivujem.
livinka
jeeej, to je krásne, ja som si to teraz o polnoci prečítala ako takú rozprávku na dobrú noc.. ešte šťastie, že mala šťastný koniec, aspoň môžem ísť s úsmevom spať :)
babidka
Aj mne to pripada ako rozpravka :-) Ja som dievca z mesta , doma sme nemali ani sliepky .@hubata , mas pravdu . Vstavam o piatej rano a moje prve kroky hned vedu na zahradu k mojim zvieratkam. A spokojna si vecer vydychnem az ked je vsetko v poriadku , vsetka hydina je poriadne nakrmena , ulozena a je v bezpeci :-)
Ale - taky zivot som si dobrovolne vybrala sama :-)))))
sovka62
Vidíš, @babidka , o takom živote som vždy snívala, preto som študovala poľnohospodárstvo, ale nakoniec všetko dopadlo inak. Uviazla som v centre mesta, hoci vždy som sa najlepšie cítila u starkých na dedine.
Čo mi pripomína, že aj oni mávali vodnú hydinu, kačičky i husi. V to leto mali kačičky akosi neskoro, húsky už boli odrastené. Tie som chodila s ostatnými deťmi z dediny pásť "do potoka", maličké kačičky dostal na starosť môj mladší bratranec, ktorý sa s prútikom v ruke mal postarať o to, aby neodišli z bazénika a hlavne nie z dvora. Mal hádam zo päť rokov a vyriešil to po svojom. Každú nezbednicu, ktorá chcela utiecť, riadne stisol, kým sa neprestala hýbať a uložil k bazéniku na trávu. Asi boli od prírody neposlušnice, lebo starká ich tam našli všetky do jednej, pekne v rade a bratranec sa zabával tým, že starkému do kláta na drevo zatĺkal klince téráky (také tie s veľkými plochými hlavami, tie sa mu dobre triafali). Veď čo už mal robiť, keď kačičky mal na poriadku, pravda?
babidka
Poradil si - len ci boli aj tie kacicky spokojne ...to neviem:-)
janger
@babidka , aky krasny, mily zazitok. A tak pekne napisany, ze som tam normalne bola s tebou. A tak trosicku ti to aj zavidim (nic v zlom...). Tak pekne si tam zijes, s prirodou, so zvieratkami...Krasne :-). @torticka , ta hus mohla byt namiesto strazneho psa, aj som sa zasmiala :-).
babidka
Dakujem vam vsetkym - aj @sovka , @janger , @livinka , @alex aj @hubata...aj ostatnym :-) Ano , taky zivot na dedine ma svoje caro ...ale vidi ho tam iba ten , ktory to chce vidiet . Niekto za tym vidi iba tu pracu - vlastne od rana do vecera je stale plno prace aj na zahrade aj okolo hydiny ci inych zvieratiek , okolo domacnosti . Ale ak ma to bavi , chce sa mi a este vladzem : je to pre mna zabava a aj stastie :-)
hubata
@babidka : slovo na záver:
Mladí ľudia patria do mesta aby mali blízko do škôl, do práce, ku kultúre, ale každé malé dieťa by malo mať babku na dedine aby sa naučilo vcítiť do potrieb starého človeka, zvieratka a rastliny. Pre mladé rodiny babky a dedkovia s láskou vychovajú prasiatko, kuriatko, zajaca na mäso, dopestujú zemiaky, zeleninu a ovocie, poskytnú priestor deťom na dovolenku a vnúčikom na krásne, nezabudnuteľné prázdniny. Mladí si len autom hotové odvezú. Tak to bolo vždy a malo by to tak byť aj teraz - vtedy možno hovoriť o spokojných generáciách, dobrých vzťahoch v rodine a v neposlednom rade aj o zdravom životnom štýle mladých, starých a aj tých najmenších. Dedina by mala zostať dedinou so všetkým čo k tomu patrí: záhrada, chov domácich zvierat a tým sa zabezpečí aj prirodzený kolobeh v prírode (odpad sa znova zlikviduje na dedine a nie v továrňach). Je bohatá a šťastná tá krajina kde to takto funguje a pritom stačí tak málo: nechcieť z dedín urobiť mestá.



 



TOPlist