Ako sme prišli o spoločné obedy

martina0812 - fotkamartina0812, 29. novembra 2013
Je to trošku smutné, ale naša rodina už roky nestoluje spolu, až na výnimočné príležitosti. Jednak máme každý inak nastavené vnútorné hodiny a jednak za to môže denník PRAVDA.

Ono to začalo tak pred dvadsiatimi rokmi. Cez týždeň sa veľmi obedovať spolu nedalo, ale mama dodržiavala aspoň nedeľný obed. Keď dovarila - raz o jedenástej, inokedy až o pol jednej - otvorila dvere na chodbu a jedným dychom zavolala na mňa, sestru a ocina. Chodbu máme velikánsku, ozvena ako v jaskyni a to mamine jednodychové zvolanie jej zostalo po dnes deň a je celkom vtipné:
- Dankamartinkalojzíííí, obedovááááť! :-D

Tak sme povyliezali zo svojich izieb, prípadne z garáže, alebo kde už boli jednotliví členovia rodiny zalezení a šli obedovať. Obed začínal tým, že mama položila pred každého tanier mäsovej polievky a hneď na to otec otvoril PRAVDU.

Dnešní dvadsiatnici si už asi nespomínajú, ako PRAVDA voľakedy vyzerala - mala formát A, ak niečo také existuje, proste, noviny veľké ako plachta od voza.

Ocino si oprel milú PRAVDU z vonkajšej strany taniera a tak sme počas obeda z neho videli iba končeky prstov a počúvali jeho komentáre k tomu, čo čítal. Mama celý čas frfľala, ale mne sa to celkom páčilo, napriek tomu, že rožtek zadnej strany PRAVDY sa mi pravidelne kúpal v polievke - takú opachu jednoducho nebolo možné udržať jednou rukou v celku. A druhou ocino jedol.

Potom do dospelého, alebo skorodospelého veku prišla aj moja sestra. Obedný rituál sa zmenil z pôvodného stavu
1. polievka
2. dnešná PRAVDA - otec
3. rezne

na

1. polievka
2. dnešná PRAVDA - otec
3. včerajšia PRAVDA - Danuška
4. rezne

Frfľanie počas obeda sa zdvojnásobilo, rovnako ako počet novinových rožtekov v mojej polievke. A potom to prišlo. Do dospelého veku som prišla i ja, najmladší člen rodiny. Viete si predstaviť, ako potom náš nedeľný obed vyzeral, je to jednoduchá matika:
Na stôl sa štyri taniere polievky a troje PRAVDY proste nevošli. Mama sa naštvala a vyhlásila.
- Keď tu mienite všetci rozťahovať noviny, v mojej polievke ich máčať nebudete!!!
A obedy zrušila.

Odvtedy sa na kuchyni nezatvorili dvere. Jeden raňajkoval o šiestej, druhý o siedmej, tretí o ôsmej, štvrtý o pol deviatej a o pol desiatej ten prvý vyhladol a šiel si niečo drobné dzobnúť... Obed - otec v obývačke pri telke, mama v kuchyni, sestra schmatla hrniec a lyžicu a zdrhla k sebe do izby a ja som na stojaka pri chladničke zbaštila, čo sa mi chcelo ( lebo sa mi nechcelo umývať riady :-D ). Večera prebiehala rovnako chaoticky a v štyroch rôznych časoch, kedy komu ako vyhovovalo.

Kuchynský stôl je večne zaprataný novinami a keď všetci poprichádzame z práce, zvykneme sa k nemu usadiť, náhmatkovo vybrať aj dva týždne staré noviny, začítať sa a komentovať. Popri tom si pokecáme aj o tom, čo sa v ten deň udialo.

My dievčatá sme sa povydávali, ja som zostala aj s manželom a dcérou pri rodičoch, sestra o dedinu ďalej, ale PRAVDU čítame denne u našich naďalej. Manžel si na začiatku nevedel zvyknúť, že spolu nejedávame, iba ak na Vianoce, ale teraz si chváli - naje sa vtedy, kedy je hladný a hotovo.

PRAVDA od tých čias zmenila formát, je menšia a skladnejšia, ale všetci sme si akosi zvykli na ten náš chaotický systém stravovania, takže spoločné obedy sme neobnovili a nikomu nechýbajú. Zato máme spoločné čítanie PRAVDY. A to nám zostalo dodnes.
@zareaguj


Diskusia k článku

rea1
keď som chodila na VŠ, písomná časť skúšky z fyziky prebiehala takto (a vraj roky rovnako): boli zadané otázky, príklady, asistent nám pohrozil drakonickými trestami, keď prichytí niekoho opisovať, potom si sadol za katedru odkiaľ sa počas celej písomky nepohol a otvoril si PRAVDU. boli to naozaj noviny obrovskéhoý formátu. keď chcel obrátiť stranu, aby na nás prísne pozrel, najprv dlho a výstražne šuchotal listami. takže vďaka PRAVDE mnohý študent šťastlivo, úspešne opisujúc, zvládol písomku a mohol sa následne strápňovať na ústnej časti. lebo tam skúšal už profesor a ten veru nič nečítal, leda tak tie bláboly z písomky. :-)
a s PRAVDOU sa najlepšie čistili okná. teraz to už neplatí, nielen formát, aj papier je iný.
v mojej domácnosti sme pri jedení čítali knihy. 5 tanierov, 5 kníh. ja to robím dodnes, priznávam. a moje najobľúbenejšie knihy podľa toho aj vyzerajú.
elixir
:))) Perfektné čítanie, Martina, veľmi sa mi páči :)
martina0812
rea, ani mi nehovor o tých oknách! Trpko plačem za starou dobrou obrovitou PRAVDOU, s tou dnešnou mi na oknách ostávajú plazáky a ani nehovorím o "kvalitnej" tlači, ktorá sa mi počas toho prenesie na ruky a následne na biely okenný rám, odkiaľ ide dolu jedine práškom na hrnce!
rea1
@martinka , mne sa na okná osvedčili novinoponukové (ponukonoviny?) KAUFLAND. písmená nepúšťajú, noviny pekne pijú a výborne leštia. ako stará Pravda. tak hoci do kaufu nechodím, vždy si noviny vezmem, keď nám ich prinesú. aspoň na tie okná. vyskúšaj. :-))
marianne
@rea1 ja citam vo vani,aj moje knihy podla toho vyzeraju,sama vlnka,po suseni na radiatore mavaju slusny objem,nacuchorene...:-))
U nas ako-kedy sa obeduje,ale ked sme doma vo dvojici,tak obedujeme vacsinou spolu.Inak ako kto pride z prace,a k sama,tak pri knihe....
pusta
nuž, my zásadne obedujeme vždy spolu, kedysi štyria, teraz dvaja..niekedy i viacerí :-)
a rozprávame sa spolu až po obede, ked sa dojedlo, žiadne noviny sa však pri obede nečítajú - to je neprípustné.
radi sa venujeme jeden druhému :-) a vychutnáme si dobré jedlo spoločne.
dobre chápem však aj iných, kde to nie je možné z najrozličnejších dôvodov.
cupcake
U nas je zvykom jedavat spolu, specialne ked pridu decka domov, mozeme sa porozpravat, vracaju sa mi spomienky na mlade casy, moja mama na tom trvala. Nechapala som ju , aj som sa hnevala, teraz sa mi to velmi paci, deckam tiez.
abdul
Odkedy mierne ovládam toto čudo za ktorým teraz sedím, jedávam na tomto vlastnoručne vyrobenom stole. Poradie : tanier, klávesnica, monitor, na pravoboku myšo a občas nejaké drobnosti v klávesnici. Chcem sa polepšiť, ale nejde to. Pohodlie nadovšetko.
tiginko
u nás sa jedávali spoločne všetky chody len keď boli deti malé. Ako vyrastali a začali mať rôzne povinnosti a záujmy, tak sa počet spoločne strávených chvíľ pri stole postupne scvrkával. Ale spoločné obedy cez víkend zostávajú. Niekedy vo dvojici, a niekedy aj v šestici :-) Samozrejme raňajkový prísun jednotlivých členov rodiny som musela regulovať, aby mali dobrý apetít k obedu: kto vstal skoro, čiže ja, mohol sa naraňajkovať výdatne. A ten čo vstal o 11, toho som vyháňala z kuchyne, že už vydrží do obeda, alebo som láskavo povolila nejakú drobnosť. A noviny? Tie sa najviac čítali, prepytujem, v našej najmenšej miestnosti :-)
tatranocka
U nás stolujeme spoločne (v rámci možností) a aj sa rozprávame pri jedle,ale nečítame.Mlčať pri obede nemá tú správnu atmosféru,je to len uspokojenie fyziologických potrieb.Nepoznám dôvod,prečo by sa malo pri jedle mlčať (že vychladne,že ti zaskočí?).A určite sa pri tom pomalšie je,čo je zdravšie.
amelie
@martina , máš pravdu, ofsetovou tlačou sa okná nedajú umývať:-) aj mňa chytá nostalgia v súvislosti s Pravdou: po skončení VŠ som nastúpila do Večerníka, ktorý patril pod Pravdu ako aj Nový čas... tlačiareň bola oproti Luxorke, obdivovala som sadzačov, ako zrkadlovo ukladali olovené písmenká...
amelie
...Nový čas ešte neexistoval -alzheimer? -, myslím, že to bolo Nové slovo
radost
som vyznávač stretnutia rodiny pri jedle..pri stole..nie vždy sa darilo..darí..zostali sme dvaja-ked sme doma-spolu stolujeme..kávičkujeme..
čítanie..novinovanie-nám čiastočne vzal tento tu-internet=zlodej času..
na okná používam len čistú vodu a švedsku utierku..
Kauflandové reklamné noviny sú super-nosím ich mame na podkurovanie...:-)
tiginko
aj mega veľké letáky Lidlu sú dobré, super sa na nich čistí zelenina :-)
manka1
Možno budem všetkým na smiech, a staromódna, ale kto to kedy videl čítať pri jedle. Veď ani neviete čo jete. Nikomu nehovorí nič, že dve veci sa robiť naraz nedajú. Ja viem, výnimky potvrdzujú pravidlá, ale čo tak nejaká etika prei stolovaní, pri vychutnávaní si jedla, úcta k tým, čo to jedlo prichystali, atď, atď. Som si vedomá, že dnešná doba je rýchla, ale nerobíme si toto náhodou sami - aj takýmto spôsobom stolovania - nestolovania?
martina0812
manka1, viem presne, čo chceš povedať, ale dosť si mi pripomenula jeden vtip, ktorý zrejme v mnohých domácnostiach nebude ďaleko od pravdy:
Manželka: - Ako môžeš čítať pri jedle, veď potom ani nevieš, čo ješ!!!
Manžel: - No vidíš, aspoň vieš, prečo pri jedle čítam... :-D
martina0812
A nedá mi to, ešte jeden:
Manželka: - Dve jedlá viem najlepšie: fašírku a štrúdľu.
Manžel: - Aha. A toto je ktorá?
sovka62
Hehe, si to zaklincovala.
Aj u rodičov, aj v mojej domácnosti, sa spoločne večeralo cez týždeň, v nedeľu obedovalo i večeralo. Čítať pri jedle mi nedovolili a ani ja som (asi zo zlomyseľnosti, keď som nemohla ja, nebudete ani vy) svojim nedovolila. Zato ak som jedla sama, bez tlačených písmen to nešlo a ani doteraz nejde. Čítam všade, knihu si nosím aj do kúpeľne, na každý výlet, dovolenku....
A viete kam ideme v apríli na pár dní? Do KNIŽNIČNÉHO PENZIÓNU, vraj jedinému na Slovensku, v každej izbe knižnica k dispozícii hosťom! Veď to je sen, nie? Nechcelo sa mi veriť vlastným očiam, keď som na to v jednej knihe naďabila. (A tajne dúfam, že tam sa nebudú pohoršovať, ak budem čítať aj v jedálni).
kuchticka
@sovka , citam vsade kde mozem a citanie si beriem takisto vsade. Taktiez citam pri jedle, co manzela rozculuje, Ale co ked rozpravat sa pri jedle neda a cucat na neho ci mu chuti radsej nechcem, tak citam. Tento zvyk mamodmalicka, len co ma ciat ktosi naucil.
martina0812
Knižničný penzión!!! Už aj idem gúgliť! Moje nervy, veď to je splnený sen!!!!
jakamaka
@sovka62... ani nevieš akú si urobila reklamu:):):):):) a potom sa nezabudni podeliť aj s nami o zážitky v tomto penzione...:):):):):) či sa nepohoršovali v jedálni:):):):):):):)
hubata
A vy baby nechodíte do knižnice? Ja najradšej v sobotu: všetky poriadne ženy nakupujú, upratujú - len Hubatá v knižnici pri kávičke z automatu číta PRAVDU.
Na PRAVDU mám krásne spomienky, lebo do školy som cestovala vlakom cca 40 minút, vlaky voľakedy pravidelne meškávali no a tak som sa uvelebila na Hlavnej stanici v čakárni kde boli aj noviny a časopisy na takých vešiakoch. Podobné si pamätám aj z bratislavskej Luxorky, mali ich aj niektoré holičstvá. Víkendová PRAVDA prinášala veľa zaujímavého čítania, receptov, románov na pokračovanie, krížovky, vtipy ..... Dodnes mám povystrihované recepty a minule som robila utopencov podľa receptu z PRAVDY. Mama nezniesla aby sme pri obede čítali (ale sme to samozrejme robili kedy sa len dalo), ale od detstva mám v pamäti ako môj otec vysoký 2m sedí na malom štokrlíku a vo veľkých rukách veľká PRAVDA, naširoko roztvorená. Aj vo vlaku bola PRAVDA praktická: jeden ju čítal spredu a druhý šport zo zadu ......



 



TOPlist