Ako mladomanželka alobalové prekvapenie piekla..

janazjarku - fotkajanazjarku, 2. marca 2010
Bola som čerstvá mladomanželka načisto zamilovaná so žiadnymi variacimi schopnosťami a napriek dvojmesačnému kurzu varenia u mojej milej svokry som stále na varechu, hrniec a veci podobné hľadela s veľkým rešpektom aj keď strach už pomaly opadal. Keď som slávnostne zamávala výmerom na byt /sice jednoizbový , ale predsa náš teda štátny/ jednou z prvých vecí, ktoré som do nového bytu dostala bol kalendár s výstižným názvom “Naša kuchárka” no naša som už bola, ale kuchárka ani zďaleka. Pekne som sa poďakovala a nadšená som si vydýchla , že už konečne bude môjmu trápeniu koniec ,keď som videla tie pre mňa nové výtvory na obrázkoch. Priznám sa tento druh literatúry som čítala prvý krát a netušila som, že v praxi to bude vyzerať ako v dobrej detektívke ! Štastím pre oboch bol aj fakt, že sme pracovali na smeny a tak moje problémy s varením občas zachraňovali závodné jedálne, lebo na večeru namazať chlieb fakt nebolo až také ťažké :-) Spočiatku som ten kalendár len tak prezerala no jedného dňa som zhodnotila svoje schopnosti /lebo možnosti boli neobmedzené/ a vybrala som si “Bravčové prekvapenie v alobale” ! Suroviny, karé na 8 rezňov ,karé som spoznala tak, že som tete v mäsiarni suverejne povedala, “Nože, dajte mi dáke pekné karé na rezne!” Suverejne som sa tvárila aj milo usmievala tak čerta teta vedela , že ani netuším ako to má vyzerať …inak tak som spoľahlivo nakupovala všetky druhy mäsa. K prekvapeniu som potrebovala ešte pražskú šunku, plátkový syr, anglickú slaninku, koreniny, zemiaky a cibuľu. Nikdy viac som toto jedlo nepripravovala no ten recept budem ešte aj z truhly vykrikovať :-D Podľa návodu som vymlátila šnicle , poskladala vrstvy a spojila špajdlami . Urobila som štyri porcie , na alobal nakrájané zemiaky , cibuľu všetko som to úhľadne zabalia do alobalu položila na pekáč a šup do rúry. Pozrela som na obrázok a Pawlov reflex začal fungovať, ešte som sa dočítala a pečieme v rúre 50 minút. Hm ..toto sa udialo pred viac ako tridsiatimi rokmi a recepty neboli dokonalé ako dnes, keď sa dočítame ako rúru predhriať a potom na akej teplote piecť /však načo? ..očakávalo sa , že vydávať sa budú už len skusenie gazdinky/ a tak som ja rúru nastavila na plné pecky slintajúca sa usadila a hľadela na hodiny s pocitom dobre vykonanej práce. Po dvadsiatich minútach sa začal kuchyňou šíriť divný zápach /jedno si pamätám isto vôňa inak vyzera/ pozrela som do „našej kuchárky“ a šomrala som si pod nos..píšu 50 tak tam bude 50 ! TAK ! Po receptom stanovenej dobe som rúru vypla a bolo. Čakala som nedočkavo novomažela už mi len tá mamkina povestná fiertuška chýbala a veru som sa dočkala. Vošiel s otázkou „Ty a čo to tu tak smrdí ?“ cssssssss vraj smrdí ! Jáááj láska moja som ti alobalové prekvapenie napiekla !! Usadila som si hladného mužíčka za vyfešákovaný stôl a pleskla na tanier onéé prekvapenie. Tak to Vám vravím ten môj asi v živote taký prekvapený nebol !!! Rozbalil alobal a tam teda bolo riadne prekvapenie načisto zhorený kusisko mäsa , bývalé zemiaky v tvare čierne uhlie a jediné čo sa dalo jesť bola pečená ohňuvzdorná cibuľa. Štastím bolo, že v chladničke boli dáke ešte vtedy fajné spišské párky pre prípad núdze. A ja som vtedy prvý krát vedela ako taká núdza vyzerá, lebo za čias , keď som sa vyhýbala úspešne kuchyni moju mamu núdza nikdaj nenavšívila :-)


@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
Nuž, pekný recept si si vybrala ako začiatočníčka. Ja doteraz váham, či už tie pochutiny, čo som zabalila do alobalu, sú alebo nie sú hotové. Ako to mám vedieť, keď do toho nevidím? A že to nerobím prvý raz nehrá rolu, raz tam dám také, raz onaké mäso a zemiaky, ktoré sú vždy inej kvality a rôznu zeleninu.... Našťastie to zatiaľ dopadá dobre, aj keď občas zospodu viac pripečené, ale ako-tak jedlé.
hannah22
nuž veru do alobalu nevidíš, ale stáva sa aj iným, radšej sa ani nechválim, ako dopadlo moje snaženie ale človek sa stále učí, a kalendár Gazdinku mám každý rok na stene, keď nič iné tak pre inšpiráciu čo navariť čo nakúpiť, takže milá Janazjarku píš ,píš nech máme na čo s tebou spomínať ... :))
janazjarku
Sľubujem, že tie kuchárske kúsky si istotne nenechám len pre seba možno to viacerým zodvihne sebavedomie :-)
rusalkablack
mna napadlo, mala som kolegynu, ktora vobec nevarila, varil iba manzel. Ten raz isiel na sluzobku a povedal, nech upecie kura- len ho das do truby, posolis podlejes a pecies- jednoduche. Kolegyna si povedala, ze nema co pokazit, kura dala piect a po case stiplavy zapach.. Kura sice piekla podla navodu, ale dala ho piect aj s drobkami, ktore boli dnu v igelite... kura skoncilo v kosi :-))
babidka
no ved nemohla chuderka vediet ked nevarila , ze tam budu tie nestastne drobky :-)...-keby zila v USA , tak by mohla zazalovat predajcu kurciat ze tam nedal varovanie ... a este by na tom zarobila .
2010
Daktore navody su naozaj uplne neuveritelne, najpr ich pisali cinania a potom pravnici "upravili" , a vyzera to asi takto: Pred tym ako zlozite detsky kocik vyberte dieta....
slnieckosom
Cicka, vidíš aké jednoduché? Keď si budem chcieť dať na večeru párky, tak najskurej nechám zhorieť mäsko a zemky, no ... ;-P..A ja, že už bárčo aj viem...Ej, veru, neviem:-)))) :-***
ches
JANAZJARKU.;Tak ty si bola mlada a ja som uz vo vareni skusena vsak varim pre rodinu uz 40rokov. Kedze som chodila do roboty a vecer som varila obed pre rodinu na druhy den tak aj vtej vecer som isla robit granadir. Nic komplikovane ,rutina .Dat zemiaky dusit a uvarenu cestovinu-fliacky spolu zmiesat nebol ziadny problem.
Vsetko bolo uvarene v hrnci a odstavene na platni.Spokojne som sa usalasila na gauci a pozerala som zaujimavy program. Kedze kuchynu som mala zatvorenu a bola som spokojna ,obed navareny ,tak som si isla lahnut do spalni a spokojne som spala do rana.Rano som prisla do kuchyne a plna dymu.Nevedela som co sa stalo a zacala som otvarat vsetky okna aby sa to vyvetralo.Na sporaku zostal zhoreny granadir aj s hrncom.Odniesla som ho na balkon a mala som stastie, ze mi spodok hrnca neodpadol po ceste.Ale potom ma cakala robota, steny v kuchyny dostali od cervenej papriky nadych do cervena.Tak som musela sama celu kuchynu umyvat, to bolo moje stastie, ze steny boli umyvatelne.
Ale ten zapach trval aj mesiac.Nielen mladym zienkam sa prihodia nehody vo vareni .Odvtedy si davam pozor ci je vypnuty sporak.
janazjarku
Tak mne sa raz podarilo zhorieť čaj :-D a vraj sa to nedá ba veru dá !! Mali sme taký špecialny čajník , keď voda zovrela prisypal sa čierny čaj /ozajstný nie sáčkový/ potom sa priklil na lúhovanie a ja som zabudla na krok vypnúť sporák a kľudne som odkráčala do záhrady. Vrátila som sa za nejakú hodinku, keď už čajník svietil na červeno rýchlo som ho hodila do dresu a vo vnútri ma čakala krásna čierna špongia :-D



 



TOPlist