Aby sa aj oči najedli

siuuu - fotkasiuuu 5. júla 2019 o 11:01

Varím už dlho - najskôr to dlhé roky bolo iba preto, prečo varí väčšina nás všetkých - pretože jesť sa musí a treba nakŕmiť hladošov doma. Začínala som tradičnou kuchyňou - bežnými jedlami, klasickým servírovaním, jednoducho klasika. Ale pred niekoľkými rokmi som náhodou na nete natrafila na food blog patriaci jednej mladej dievčine, plný zaujímavých receptov z celého sveta, ktorý u mňa prebudil vášeň pre skúšanie nových chutí, o ktorej som dovtedy ani netušila, že ju mám. Odvtedy sa pre mňa varenie - či skôr skúšanie nových chutí stalo vášňou a relaxom zároveň (po celom dni duševnej práce je to vítaný oddych). Mnohé z jedál sa u nás varia iba 1x - nie preto, že by nám nechutili, ale preto, že je ešte toľko nových chutí, ktoré treba vyskúšať, že nie je čas pre opakovanie - aj keď máme svojich pár TOP stálic medzi receptami, ktoré z času na čas pripravujem aj opakovane. A s tým súvisí aj servírovanie jedla - zrazu som zistila, že vzhľad jedla je pre mňa dôležitý. Nemyslím tým, nejaké extra umelecké stvárnenie (na to nemám trpezlivosť), ale pekne naservírované a farebné jedlo - aby sa aj oči najedli. Veď nenadarmo sa hovorí, že najskôr jeme očami - a pekne naservírované a farebné jedlo nabudí chuťové poháriky. Niekedy stačí málo - srdiečko vykrojené z červenej papriky či mrkvy, vetvička či dve pažítky alebo čerstvých byliniek, farebný kúsok zeleniny. Vlastne tak urobíme z každého jedla takú malú oslavu. Život nám ponúka tisíce chutí, vôní - tak sa nebojme ochutnať.
Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarviera1 5. júla 2019 o 22:40

    Fandím ti...v tomto smere máme čo doháňať.Možno by sa situácia zmenila,keby sme zaviedli ako v Japonsku v každej reštaurácii majú vo výklade verné plastové atrapy jedál,ktoré ponúkajú A na Kappabashi-dori by si si užila:


    @zareaguj
     2x evanaaa, siuuu
  • evanaaa - fotkaevanaaa 6. júla 2019 o 18:48

    Tak ja som asi výnimka, nejem očami:) mne stačí naložiť jedlo a jesť, a ani muž si na tom vôbec nezakladá. Inak, som aj tak slabý jedák, veľa nezjem a tiež nemám fantáziu na úpravu a zdobenie jedál, ako a čím dekorovať. Trvalo by mi to dlhšie než zjedenie. :) Ale viem, že sú ľudia, ktorých to baví, dávajú si na tom záležať, majú vkus a vedia sa vynájsť. Takých obdivujem.....
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarkecupicek 17. júla 2019 o 23:39

    Mám rada pekne naaranžované jedlo, a keď je príležitosť a vhodné suroviny dám si na ňom záležať. Sledujem na ČT varenie s Marii Stuartovou a mnoho vecí som sa dozvedela, čo naši kuchtíci pokladajú za výrobné tajomstvo.
    @zareaguj
     1x siuuu
  • evanaaa - fotkaevanaaa 19. júla 2019 o 18:16

    Nie náhodou s Martou Stewart? Mária Stuartova bola kráľovna :))
    @zareaguj
     1x sracz
  • používateľ nemá avatarkecupicek 20. júla 2019 o 01:09

    Na kráľovnú som nemyslela, ale vďaka, tá česká výslovnosť ma akosi zmiatla. Nech sa volá ako chce, ale je dobrá a mám ju rada, pre jej prirodzené vystupovanie a vysokú odbornosť. @Evanaaa (19.7.2019 18:16)

    @zareaguj
     1x siuuu


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist