Aby sa aj oči najedli

siuuu - fotkasiuuu, 5. júla 2019
Varím už dlho - najskôr to dlhé roky bolo iba preto, prečo varí väčšina nás všetkých - pretože jesť sa musí a treba nakŕmiť hladošov doma. Začínala som tradičnou kuchyňou - bežnými jedlami, klasickým servírovaním, jednoducho klasika. Ale pred niekoľkými rokmi som náhodou na nete natrafila na food blog patriaci jednej mladej dievčine, plný zaujímavých receptov z celého sveta, ktorý u mňa prebudil vášeň pre skúšanie nových chutí, o ktorej som dovtedy ani netušila, že ju mám. Odvtedy sa pre mňa varenie - či skôr skúšanie nových chutí stalo vášňou a relaxom zároveň (po celom dni duševnej práce je to vítaný oddych). Mnohé z jedál sa u nás varia iba 1x - nie preto, že by nám nechutili, ale preto, že je ešte toľko nových chutí, ktoré treba vyskúšať, že nie je čas pre opakovanie - aj keď máme svojich pár TOP stálic medzi receptami, ktoré z času na čas pripravujem aj opakovane.
A s tým súvisí aj servírovanie jedla - zrazu som zistila, že vzhľad jedla je pre mňa dôležitý. Nemyslím tým, nejaké extra umelecké stvárnenie (na to nemám trpezlivosť), ale pekne naservírované a farebné jedlo - aby sa aj oči najedli. Veď nenadarmo sa hovorí, že najskôr jeme očami - a pekne naservírované a farebné jedlo nabudí chuťové poháriky. Niekedy stačí málo - srdiečko vykrojené z červenej papriky či mrkvy, vetvička či dve pažítky alebo čerstvých byliniek, farebný kúsok zeleniny. Vlastne tak urobíme z každého jedla takú malú oslavu. Život nám ponúka tisíce chutí, vôní - tak sa nebojme ochutnať.
@zareaguj


Diskusia k článku

viera1
Fandím ti...v tomto smere máme čo doháňať.Možno by sa situácia zmenila,keby sme zaviedli ako v Japonsku v každej reštaurácii majú vo výklade verné plastové atrapy jedál,ktoré ponúkajú A na Kappabashi-dori by si si užila:


evanaaa
Tak ja som asi výnimka, nejem očami:) mne stačí naložiť jedlo a jesť, a ani muž si na tom vôbec nezakladá. Inak, som aj tak slabý jedák, veľa nezjem a tiež nemám fantáziu na úpravu a zdobenie jedál, ako a čím dekorovať. Trvalo by mi to dlhšie než zjedenie. :) Ale viem, že sú ľudia, ktorých to baví, dávajú si na tom záležať, majú vkus a vedia sa vynájsť. Takých obdivujem.....
kecupicek
Mám rada pekne naaranžované jedlo, a keď je príležitosť a vhodné suroviny dám si na ňom záležať. Sledujem na ČT varenie s Marii Stuartovou a mnoho vecí som sa dozvedela, čo naši kuchtíci pokladajú za výrobné tajomstvo.
1x siuuu
kecupicek
Na kráľovnú som nemyslela, ale vďaka, tá česká výslovnosť ma akosi zmiatla. Nech sa volá ako chce, ale je dobrá a mám ju rada, pre jej prirodzené vystupovanie a vysokú odbornosť. @Evanaaa (19.7.2019 18:16)

1x siuuu



 



TOPlist