A tak tu máme MDŽ. Opäť. Ženy.

nephilim - fotkanephilim, 5. marca 2021
Mama. Mám divokú povahu. Nomád. Povedala som Nórsko. Nádych. Choď. Teplo sa obleč. New York City. Nádych. Choď. Pozor na peniaze. Kanada. Choď. A teplo sa obleč. Londýn. Asi sa vydám. Nádych. Tatkovi sa ten tvoj pozdáva. Aj mne. Máte naše požehnanie. Teherán. Choď. Pošli pohľadnicu. Nech vieme, že žiješ. Austrália, Sydney. Nádych. Choď. Pozor na žraloky. Austrália, Cairns. Kritická noc. Veronika už má letenku. Je vo Viedni. Najedz sa, Támar. Španielsko. Hojdala si sa v hamake. Švagriná mi zapletala vlasy. Svokra piekla enchiladas. Albondingas. Že takto by si si dokázala predstaviť dôchodok. Aj ja, mami. Aj ja by som ti ho tu dopriala. Neboj sa o mňa. Už nie.


Sis. Veva. Veronika. Malá otrava. Obviňovala si ma. Že som ti ukradla centimetre. Mne zničili kariéru baletky. Príliš vysoká. Tvoja sprostá mačka mi zožrala bojovnicu. Kvôli tebe som jej darovala život. /Mačke./
Nezabudnem na tú noc. Minula si dva platy. Na letenku. V márnici si stála vedľa mňa. Neviem, kto komu viac zvieral ruku. Cynické hlášky. Aj počas choroby. Ružový župan. S Playboy zajačikom. Brácho s rúškom. Mikulášska čapica. Elektrobežka. Ovšaný domácimi klobáskami. Pohľad pre bohov. Trsanie na Bon Jovi. It‘s my life. Sme rodina šialencov. Smiali sme sa. Naposledy. Bola si najlepšia sestra na svete.


Nana I. Prijala si ma ako vlastnú. Hoci som z inej kultúry. Nenazveš ma inak než dcérka. Trpezlivá. Láskavá. V kuchyni si ma veľa naučila. Granátové jablko+Teherán. Granátové jablko+Londýn. Lepšiu svokru som si nemohla priať.


Nana II. Každý deň ma pobozkáš. Na čelo. ¿Qué pasa, Tami? Yo soy bien, yo soy bien. Mám sa fajn. Hovoríš mi anjel. Ten naozaj nie som. Ale na svokry mám šťastie.


Švagriné. Keď si mama prvýkrát zlomila ruku. Raz za zimu mrzne. Poľadovica. Jasné. Musela ísť. Pošta. Spadla. Ruka v %%%%%. Prileteli. Bosorky. Mám vás rada. Karanténa. Respirátory. Ešte neboli povinné. No bosorky majú štýl. O mamu postarané. Shirin. Neviem, čo ťa fascinuje na Žiline. Aha. Tie zasnežené kopce. Tam vzadu. Fatra. Ahoj, Nada. Ahoj, Pilar. Boli ste tam, kde som ja nemohla. Odbili ste ma. Že to je samozrejmé. Mám vás rada. V dobrom aj v zlom, vrkla si na mňa. V dobrom aj v zlom, adoptívna sestra.


Bráchova frája. Si v prvej línii. Neviem, kde berieš energiu. Zaspať. Navariť. Upiecť. Vstať. Žehliť. Frčať na elektrobežke ulicami. Smer Spanyolka. Nemocnica. Už polroka coviduješ. Však zdravotná sestra. Pretekáme sa v počte negatívnych testov. Mám ich len 34. Nebudem ťa menovať. Nepraješ si to. Nie vždy si sadneme. Považuješ ma za čudnú. Ja teba tiež. Ale vďaka za mamu. Za to, čo robíš. Žilina. Ryšavka. Zelená bunda. Žltá čiapka. Elektrobežka. Uskočte jej z cesty. Je nebezpečná. A pravdepodobne vám zachráni život.


Moje učiteľky/profesorky slovenčiny. Vštepili ste mi lásku k čítankám. Ku knihám. K jazyku. Kto iný by si v antikvariáte kúpil Mystríkovu Štylistiku slovenského jazyka? Čítanku pre tretí a štvrtý ročník gymnázia? Ahoj, mami. Jeden trápny rok si bola moja triedna. Akože fakt I. Margitu Figuli by som objavila i bez teba. Mladosť. Výtlačok. Jeden mám ja. Jeden ty. Tretí zhabal brácho. Pozostalosť po sis.

Učiteľky/profesorky chémie. Fyziky. Angličtiny. Nemčiny. Francúzštiny. Ahoj, Gabika. Moja profesorka matematiky. Ahoj, Lorena. Balet milujem. Spomeniem si na teba. Keď tancujem fouetté.


Island. Nechoďte tam v zime. Najmä ak neviete jazdiť tereňákom. Čo ja neviem. Oni totiž nemajú cesty. Šotolina. Neviem, aký je správny slovenský výraz. Zapadla som. Ponížene som dohopsala k najbližšiemu domu. Pán ma vypočul. Kamenná tvár. Kývol prstom. „Tea“. Nuž pila som čaj. Pán domáci so synom mi auto ťahali. Traktorom. Pani domáca zatiaľ navarila. Padli dve vety. „Bathroom. Goodnight.“ Kúpeľna. Dobrú noc. Prespala som v izbe ich dcéry. Svea. Krásne meno. Tvoja knižnička. Aj ja rada Kafku. Virginiu Woolf. Škoda. Nestretla som ťa. Ráno ma čakalo auto. Jedlo pre tri armády. Lístok: „Goodbye.“ Naivka. Nechala som peniaze. Pretože nemuseli. S adresou. Poslali ich späť. „Our guest, our problem.“ Náš hosť, náš problém. A že prečo som sa chcela vydať na Islande. O tých vodopádoch pomlčím.


Ten tvoj. Siedmy rok vraj býva kritický. Bol. Chodili sme spolu sedem rokov. Vydala som sa. O tri mesiace vdova. Veď som mala len 34. Nosím tvoje priezvisko. Retiazku na nohe. Naše spomienky. Tvoja rodina. Láska. Tatkovi si sa páčil. Dohovorili ste sa. Rukami. Nohami. Brácho s tebou hodil inteligentnú reč. Že skús jej ublížiť. Sis v pozadí dramaticky mávala. Dýkou. Rodina šialencov. Odišiel si príliš skoro.


Nie si žena. Si môj muž. Zmieril si sa s chodiacou kostrou. Stále mi tvrdíš, že som krásna. Toleruješ moje pokusy. Gitara. Vzal si si ma. V skafandri. Iba ty mi môžeš povedať Tamarinda. Ten klavír ignorujem. Väčšinou. Neusmievaj sa. Fakt ho ignorujem. Intenzívne.


Otec. Odmakala som si u teba nejedny prázdniny. I pekná som. I variť viem. Zvárať tiež. S cirkulárkou robiť. Dokonca frézovať. Ešteže som právnička. Tatko. Však zajtra by si mal narodeniny. Akože fakt II. Tvrdý výcvik. Vďaka. Pozdrav sis. Chýbate mi.


Si môj brat. Ale áno. Chodíš tu. Viem, odkiaľ máš recept na bábovku. Mrkvové taštičky. Tip: slivkový lekvár. Obaľ ich. Teplé. V práškovom cukre. Sviečková. Nešetri mrkvou. 33% smotana. Nie tá na varenie. Ver staršej sestre.


Varecháčky. Veľa ste ma naučili. @frezia68 Tvoj manuál. Piecť chlieb a pečivo. Odvarené mám. Aj pitvať ryby viem. Mám lockdown. Transplantovaná pečeň. Smažený syr. Tatárska. Obyč. sekaná. Tlačenka. V budúcom živote. Nepečiem rada. Ale zvládam. Často sa tu zasmejem. Občas by aj slzička ušla. Spoznávam vás cez komentáre. V dnešnej dobe som za to vďačná. Odkázali nás na home office. Negatívna stránka: chýba mi kontakt. Ľudia. Nemocnica. Strávila som tam iba osem mesiacov. Tri dni doma. Dva mesiace nemocnica. A tak ďalej. Brácho opäť zabil. Choď do Dubaja. Omylom sa zaočkuj. Maldivy celebritám prospievajú. Možno ti aj prsia narastú. No nezabite ho. Drzý sťa fretka.


Ženy. Toto je náš deň. Tak nech žije MDŽ.
Figu. Nech žijú dobrí ľudia. Ženy aj muži. Zaslúžime si to.


Támar
@zareaguj


Diskusia k článku

anulienka1
Rada čítam riadky od Teba. Chvíľami strohé, chvíľami nechápem, o dva riadky nižšie, pochopím. Chvíľami sa pri nich usmievam, chvíľami mám lesklé oči. Tak teda ži Támar. Tak, ako vieš, chceš, vládzeš, želáš si. A my všetci - podobne.
haji
Ženy i muži mají svůj den 365 dní v roce. Žijeme! Tady a teď,
Z pohledu života, lásky, není rozdílu ani ve dnech, ani v ženách, mužích.
@nephilim minimalisticky maximální a maximálně minimalistický opis života. Děkuji krásně za tvá sdílení. P.S. Cítím v tvém projevu jemnou podobnost s haiku. A vřelé srdce.
sovka62
Milá moja, ďakujem, áno takto to funguje, hodačka, hore-dolu. Sem-tam sa na nej deti vymenia a zrazu patria k nám, sem-tam sa navždy stratia. Treba ísť ďalej a nevzdávať to. Moje heslo: do smrti to vydržím...
frezia68
@Nephilin : Tami,teraz ráno som objavila tieto Tvoje riadky,v podstate krátky a veľmi stručný životopis,ktorý ale veľa povie. S Tebou sa stretnúť,to by som zážitky počúvala.....Ty by si rozprávala zážitky z každej krajiny a ja by som Ti piekla,čo by sa Ti zažiadalo. Prežila si veľa zaujimavého....niekedy nerozumiem,prečítam ešte raz.Životné cesty Ťa zaviali všelikde a osud napísaný,to by bolo zaujímavé čítanie,ale nie tak stručne. Držím palce,nech Ťa obchádzajú všetky choroby,neduhy a veľa optimizmu. A MDŽ pre mňa už neznamená nič,žijeme blbú dobu.....takže tak.
1x staja
sracz
Veľa lásky, zdravia, šťastia, vážené a milé gazdinky, mamičky, babičky, tety a sestričky!!!
avuska
Dodatocne krasny siesty, ale este krajsi ten buduci. Uz prosim ozajstny. A velmi potesilo a som rada.
siuuu
@nephilim

Veľmi pekný príspevok. Tvoje príspevky čítam veľmi rada - tak nejako mi dodávajú silu, ktorá mi v tejto hnusnej dobe chvíľami už dochádza ... prežila si toho na jednu ženu strašne moc ... ja som tiež nemala úplne ľahký život (aspoň posledných 20 rokov, dovtedy to celkom ušlo, aj keď med lízať to skoro nikdy nebolo) ... máš môj obdiv, drž sa ;-)
1x staja



 



TOPlist