Slivkový lekvár
Slivkový lekvár

Slivkový lekvár bez cukru tradičnou metódou videorecept

slivkovylekvarmodrydvor - fotkaslivkovylekvarmodrydvor, 31. marca 2023

V roku 2008 vyšla v Londýne encyklopédia chutí a jedál: 1001 foods you must try, before you die. Je v nej uvedený aj slivkový Zobraziť celý popisV roku 2008 vyšla v Londýne encyklopédia chutí a jedál: 1001 foods you must try, before you die. Je v nej uvedený aj slivkový lekvár. Pravý slivkový lekvár, varený tradične bez cukru v medenom kotle minimálne 20 hodín až do úplného zhustnutia. Varenie slivkového lekváru bola na jeseň vždy udalosť. Varieval sa skoro v každej dedine. A varievali ho ľudia spoločne. Slivkový lekvár je súčasťou mnohých receptov na sladko aj na slano. Takto varím lekvár ja.
Zdroj: www.slivkovylekvar.sk

24 hodín minút
príprava

Suroviny

150 kg (zrelé sladké)




Postup

  1. 1

    Do lekváru sa dávajú len zrelé a sladké slivky. Každá musí byť taká, že ju má človek chuť hneď zjesť.

  2. 2

    150 kg sliviek umývam dvakrát. Pri umývaní sa odstránia stopky.

  3. 3

    Slivky sa varia v elektrickom parnom kotle, kým sa nerozpadnú a následne sa prepasírujú cez sito, ktoré odstráni kôstky. Vznikne takzvaná brečka.

  4. 4

    Brečka sa preloží do medeného kotla, kde sa drevom kúri 20 hodín, lekár sa neustále mieša, kým nezhustne. Zredukuje sa približne na tretinu.

  5. 5

    Za horúca sa prekladá do suchých umytých pohárov a nechá sa pomaly chladnúť pod dekou do nasledujúceho dňa. Takto pripravený má neobmedzenú trvanlivosť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia