Šípkový lekvár
Šípkový lekvár

Najlepší šípkový lekvár videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 5. novembra 2022

Fantasticky chutný lekvár, s ktorým je síce trochu viac práce, ale výsledok jednoznačne stojí zato 🙂 Lekvár je krásnej kašovitej konzistencie a hebkej chuti.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2022/11/najlepsi-sipkovy-lekvar.html?m=1

60 minút
tepelná úprava
Najlepší šípkový lekvár (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

4 kg čerstvé
1,2 kg




Postup

  1. 1

    Najprv si nazbierame šípky. Ja som mala pomoc, boli sme zbierať so synom takže to išlo rýchlejšie🙂 Potrebujeme 4kg šípok, kludne aj 4,1kg keďže pri čistení pár gramov vyhodíme.

    Najlepší šípkový lekvár (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šípkam nožíkom odkrájame špice a aj stopky ak ste snimi zbierali🙂 Šípky umyjeme, dáme do velkého hrnca a zalejeme vodou. Vodu treba dať asi 3 prsty nad šípkami. Napokon šípky uvaríme celkom do mäkka. Ja som ich varila pomaly asi 2 hodiny🙂 Uvarené šípky necháme trocha vychladnúť.

  3. 3

    Keď nám šípky na 50% ochladli, tyčovým mixérom ich rozmixujeme na masu. Masu pretláčame cez velké sitko-pasírujeme. Sitko má mať malé dierky, aby sa ani šupky a ani kôcky neprešmykli🙂 Pri pasírovaní môžme použiť rukavice, keďže tú šípkovú masu musíme pretláčať rukami. Pri pasírovaní občas nalejeme do sitka k mase studenú vodu, aby sme pasírovanie ulahčili. Celé množstvo masy pasírujeme 2x, čiže najprv 1x a potom celé už prepasírované množstvo ešte raz. Občas si treba napomáhať vodou.

  4. 4

    Keď sme už prepasírovali celé šípky, si ešteraz naposledy prepasírujeme aj " lekvár". To preto, aby sa zachytili aj tie posledné, náhodou prešmyknuté chĺpky🙂 To ide rýchlo, pomáhame si tentoraz len lyžicou. Zakaždým jedným pasírovaním treba sitko opláchnuť vodou, aby sme odstránili zachytené chĺpky a pasírovať zasa v čistom. Pre celý a aj presnejší postup, odporúčam si pozrieť radšej moje video.

  5. 5

    Lekvár privedieme za občasného miešania do varu. Keď nám už začal celý vrieť, tak ho za častého miešania varíme 30 minút. Potom pridáme cukor a spolu povaríme ešte 30 minút. Počas varenia treba často miešať, lebo hustota tohto lekváru rýchlo sadá na spodok a môže sa prilepiť a potom pripiecť😅 Po udanom čase môžte vybrať na tanierik 1Pl lekváru, nechať ho vychladnúť a tým vlastne skontrolujete hustotu lekváru.

  6. 6

    Ešte horúci lekvár naplníme do fliaš a flaše otočíme hore dnom. Lekvár necháme takto celkom vychladnúť, alebo ho ešte mierne teplý otočíte späť. Z tejto dávky mi vyšlo 10 flašiek, velkosti 3 a 4dl, a ešte 1 tanierik na ochutnanie🙂 Hustota je úplne dostatočná, tento lekvár sa nerobí hustejší/ tvrdší.

    Najlepší šípkový lekvár (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Šípkový lekvár je úžasná vec. Jeho chuť je jedinečná a jeho konzistencia je sama o sebe kašovitá a velmi hebká❤ Lekvár v žiadnom prípade nieje presladení, uchová si 100% svoju vlastnú výbornú chuť. Pre nás je to jeden z najlepších lekvárov, ktorý zbožňujeme! Určite odporúčam každému kto má možnosť, pripraviť si tento úžasný lekvár. Prajem dobrú chuť!

    Najlepší šípkový lekvár (videorecept) - obrázok 7
  8. 8

    P.s. Sú ludia, ktorý pasírujú šípky najprv cez sitko s velkými dierkami a až potom cez jemné sitko. Ja to ale tak nerobím, lebo cez velké sitko mi prejde viac nečistôt, ktoré sa potom aj tak nakopia v jemnejšom sitku. Takže ja to robím hneď s jemnejším🙂 Mňe to takto vyhovuje a som spokojná. Čo sa týka "odpadu" pri výrobe lekváru, ten vyhadzujem. Všetká chuť a vitamíny sa aj tak už vyvarili do lekváru, takže je podla mňa zbytočné to ešte nodkladať na iné použitie. Keď chcem mať na čaj, tak si nazbieram dalšie šípky a nasuším🙂👍

  9. 9

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

sobon
No ten je naozaj hebucky, tusim pojdem mrknut na tie sipky a vyskusam uvarit… ty si ale sikovnica, a hlavne trpezliva, ja nazbieram o polovicu menej😉ale urcite vyskusam, namiesto pasirovania ich hodim do slimakoveho odstavovaca, dufam ze neurobim chybu🙂
alena45
Už mesiac sa chystám na šípky. Niekoľko rokov som tento lekvár už nevarila, ale tiež ho mám veľmi rada a tie kupované sa mu len podobajú. Robila som to rovnako ako Ty, potom som párkrát robila tak, že cca 3 večery som podobné množstvo šípok čistila tak, že som každú prekrojila, vydlabala vnútrajšok a v sitku s miskou niekoľkokrát prepláchla. Za 2-3 hodiny sa toho spraví veľmi málo, preto tie tri večery. Potom už to ide rýchlo. Minulý rok som chcela robiť, ale keď som šípku ochutnala, tak chutila ako drevené piliny, proste bolo také sucho, že nenabrali chuť, či čo. Tento rok som ešte nechutnala. Gumáky nosím už v aute, aby som bola pripravená. Teší ma, že si sem ten recept dala, hoci tu už nejaké sú, pripomínať mladým takúto dobrotu treba.
haji
Krásná práce, skvělý lekvár, výstavní červená barva, o chuti lekváru si nechám zdát!
cesminaz
@sobon (5.11.2022 15:33)

Verím že skúšku neolutuješ. Čo sa toho odšťavovača týka, to ti neviem povedať či to bude ako pasírovanie🤔 Ja by som ti radila pasírovať ak chceš mať taký istý lekvár🙂
cesminaz
@alena45 (5.11.2022 16:39)

No u nás už pomaly budú šípky končiť🙂 Každý si robí ako mu je lepšie a lahšie, no ja by som osobne nevyberala zo šípok ten vnútrajšok. Chuť je určite aj v tých malých kôckách a chĺpkoch, ktoré sa vlastne vyvaria do lekváru spolu so šípkami🙂 Videla som že tu je zopár receptov, ale sú iné a videorecept tu vôbec nieje. Aspoň ja som ho nevidela🙂 Ale ako vravíš, pripomínať takéto dobroty je vždy dobré.
kukulienka71
Super, normálne som dostala chuť ho urobiť. Tento postup sa mi zdá lepší ako ten, kde sa šípky čistia dopredu. To ma rýchlo prestalo baviť😆 pekná práca,@cesminaz , ako vždy!
cesminaz
@kuku lienka71 (8.11.2022 09:29)

@kuku tak dlho nerozmýšlaj, lebo šípky pomaly už nebudú😅 Tipujem ešte zo 2 týždne a sú preč. Ja by som určite nečistila šípky dopredu, to by som sa cítila ako Popoluška😂😂 Pre mňa je tento spôsob super a aj chuť celej šípky sa vyvarí do lekváru. To je ako keď varíš mäsovú polievku.. Dáš mäso aj s kosťami vyvariť, ale potom ich vyhodíš. Kosti dajú polievke chuť a silu🙂 Vyskúšaj, chutí úžasne! Aj ja rozmýšlam ešte na jednej várke.
adjunkt
...presne takto robievam šípkový lekvár aj ja.... a musím dať za pravdu, je fantastický...
afataga
No toto mi ani nespominaj, my sme raz tak isto robili s muzom, ale nevedeli sme, ze treba na pomoc vodu, to bola robota pre vraha. Sice ta stava bola dost husta, skoro to neslo cez sitko, chut vyborna, ale sme si povedali, ze nikdy viac. Tie kupene su nic moc, ale objavila som v Lidli, ked maju alpsky tyzden, tak ten sipkovy je takmer na nerozoznanie od toho, co sme vyrobili. Ten jediny je fakt dobry.
Inak sipky vydrzia na kriku celu zimu, nikam neodidu. Vraj sa maju zbierat, az ked ich prebehne mraz, neviem, co je na tom pravdy.
Ale je fakt, ze ho mas vystavny. Ako chuti, viem presne.
dormella
@afataga (9.11.2022 19:33)
Sipky presle mrazem zesladnou + zmeknou a proto se hodi na pripravu treba lekvaru.
Kdezto na suseni jsou lepsi sbirat ty nepomrzle.
To same se stane, kdyz pomrzne trnka cerna, stane se z ni sladka dobrota. Jako deti jsme se jich nemohly nabazit a ruce byly plne skrabancu
cesminaz
@afataga (9.11.2022 19:33)

Ano aj ja to tak viem, že šípky je najlepšie zbierať keď ich už chytí mráz. No v poslednom čase tu riadnu zimu aj tak nemáme, ani minulý rok nebola skoro žiadna. Už je polovica Novembra a ešte vždy je 15°C. Takže jediný kto šípky štipne budem asi ja a nie mráz😆😅 Všetko v záhradách dozrelo a aj skončilo skôr než by malo🙂 Takže načo čakať so šípkami. Aspoň ja si to myslím, ale každý nech si robí podla seba.
P.s. Máš pravdu, šípky nikam neodídu, ale popadajú po čase pod krík. Videla som keď som zbierala, už boli horedole popod na zemi. Ale vraj je ich viac druhov a aj dozrievajú rôzne. Čítala som, že okolo januára-februára už začne vyschýnať🙂 Vdaka za nahliadnutie a koment👍
mariamka
včera som našich vyhnala a dnes dooberačka. Hádam z toho niečo bude. Máš moje uznanie Cesminka. A vieš aj nakopnúť. Pekný deň.


cesminaz
@mariamka (13.11.2022 09:21)

Zdravím @mariamka a dakujem😊 Čo už, občas sa väčšej práci/ námahe nedá predísť, presne ako pri tomto lekvári. Ale tá námaha stojí naozaj zato, výsledok je úžasný. Som rada, že som ťa inšpirovala k výrobe lekváru🙂 Dúfam, že sa vydarí. Budem rada ak pridáš potom foto.
mariamka
tak sa hlásim s výsledkom. šípok bolo napokon cez 4 kg, očistila som len stopky a to okvetie som nechala tak (pri 155. šípke ma to odrezkávanie/odstrihávanie prestalo baviť). Uvarila som ich ešte v nedeľu a v pondelok bol deň D. Poriadne som ich prešla tyčovým mixérom a pasírovala cez nové kovové husté sitko tescoma (doporučujem). Bola som prekvapená, ako ľahko to išlo - stačilo 1 pasírovanie! Trošku som riedila vodou, ako píšeš. Vyšlo mi cca 6 l šťavy, dala som 1 kg cukru. Vyšiel náádherný voňavý nie veľmi hustý lekvár (pritom na tanierovej skúške želíroval) ale dobre aj tak. Som veľmi spokojná, po chĺpkoch ani stopy. Príjemná nakyselkavá chuť, normálne návrat do detstva. Ďakujem @Cesminaz že si tento výborný recept pridala. A ostatní Nebojte sa toho, počasie stále praje a spojíte príjemné s užitočným. 👍


cesminaz
@mariamka (16.11.2022 21:44)

No super milá @mariamka 👍👍👍 šikovná si. Som velmi rada, že si s lekvárom spokojná. Vdaka za tvoju odozvu aj s fotkami.
cesminaz
Dnešná oberačka na tohoročný šípkový lekvár🤩🤩 Budem si to varenie musieť rozdeliť na 2 dni 😅
11,5 kg


cesminaz
Takéto krásne velké šípky boli, radosť je ich zbierať😍 Dvaja so synom sme potrebovali na to 2,5 hodiny


cesminaz
Prajem príjemné zbieranie a varenie všetkým čo sa tiež plánujú pustiť do šípkového lekváru🥰 Pekný večer všetkým!


cesminaz
Naposledy mi z tých 11,5kg šípok vyšlo 42 flašiek rôznej velkosti😊 Fantastický lekvár, ale do nasledujúcej zimy nechcem šípky ani vidieť😅😅😅🙈🙈






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia