|
Značka
|
Názov
|
Ročník
|
Cena €
|
|
CASA LAPOSTOLLE
|
CLOS APALTA
|
2005
|
80
|
Charakteristika: červené suché
Oblasť: Colchagua Valley, Čile
Zloženie: 60 ročné vinohrady; 42% Carmenere, 26% Merlot, 28% Cabernet
Sauvignon, 4% Petit Verdot; 20 mesiacov vo francúzskom dube
Farba, vôňa, chuť: Intenzívna, tmavočervená farba s pupurovými okrajmi.
Komplexná vôňa červeného a čierneho ovocia (slivky,višne,ríbezle,černice,sušené
figy,čierny kokos). V závere vôní eleganciu dotvára sladké korenie a vanilka.
Krásne vybalansované elegantné víno s bohatsvom chutí na jazyku a dlhým
záverom.
Gastronómia: Slávnostné a náročné prípravy mäsa. Ideálne otvoriť 3 hodiny
pred podávaním.
Ocenenia: Najlepšie víno roka 2008 podľa prestížneho časopisu Wine
Spectator.
VÝHERCA: Jozef Bomba, Bardejov
|
|
CASANOVA DI NERI
|
BRULELLO DI MONTALCINO TENUTA NUOVA DOCG
|
2004
|
60,55
|
Charakteristika: červené suché
Oblasť: Toskánsko, Taliansko
Zloženie: D.O.C.G. 100% Sangiovese, 30 mesiacov v dube
Farba, vôňa, chuť: Nádherné Brunello sa nám otvára vytlačenými/rozdrvenými
bobuľami, kvetmi a santalovým drevom. Vôňa je rezervovaná, ale podmanivo
zaujímavá. Plne konzistentné s hodvábnymi tanínmi a dlhým dlhým záverom.
Veľmi konzervatívne a štýlové. Osobité pikantné a silné. Mohutné Brunello.
Ocenenia: 96 bodov podľa magazínu Wine Spectator.
VÝHERCA: Oľga Filová, Kluknava
|
|
CASTELLARE DI CASTELLINA
|
I SODI DI SAN NICCOLO IGT
|
2006
|
54,75
|
Charakteristika: červené suché
Oblasť: Toskánsko, Taliansko
Zloženie: I.G.T. Super Tuscan Red Wine, 85-90 % Sangiovese, 10-15 % Malvasia
nera, 15-30 mesiacov vo francúzskom dube
Farba, vôňa, chuť: Tmavá rubínovočervená farba. Intenzívna čistá a podmanivo
elegantná vôňa otvárajúca sa slivkami, višňami v následnosti čučoriedok,
černíc, fialiek, tabaku, kakaa a vanilky. Úchvatná chuť s príjemnými tanínmi,
plná sliviek, černíc a čučoriedok. Špičkový predstaviteľ "Supertoskáncov
".
Gastronómia: pečené mäso, dusené mäso, divina, ťažké syry.
Ocenenia: 93 bodov podľa magazínu Wine Spectator.
VÝHERCA: Marián Kóňa, Vrbové
|
|
PERRIN & FILS
|
CHATEAUNEUF DU PAPE "LES SINARDS"
|
2006
|
34,85
|
Charakteristika: červené suché
Oblasť: Rhona, Francúzsko
Zloženie: 70 % Grenache, 15 % Syrah, 15 % Mourvedre, 12 mesiacov vo
francúzskom dube, časť hrozna vinifikovaná použitím špecifickej technológie
zohrievania rmutu Beaucastel
Farba, vôňa, chuť: Hlboká červená farba. Bohatá vôňa plná ovocia s nádherne
podfarbenými dotykmi levandule, čierneho korenia a ďalších korenistých tónov.
V chuti dominuje príkladná kombinácia ovocia a jemných tanínov spolu s veľmi
peknou dĺžkou.
Gastronómia: Skvelé k divine, červenému mäsu, hľuzovke, jedlám s hubami.
Ocenenia: 91 bodov podľa magazínu Wine Spectator, 90 bodov podľa Robert
Parker.
VÝHERCA: Laco Hariš, Považská Bystrica
|
|
YANNICK AMIRAULT
|
BOURGUEIL "LA PETITE CAVE"
|
2006
|
23,95
|
Charakteristika: červené suché
Oblasť: Loira, Francúzsko
Zloženie: 100 % Cabernet Franc
Farba, vôňa, chuť: Krásny predstaviteľ top Cabernetu Franc zo severnej Loiry.
Tmavé až neprehľadné víno nás v chuti očarí podmanivou černicovou a morušovou
arómou, so stopami kávy, minerálov a zrelého tabaku. Kryštálové taníny v
chuti sú sprevádzané koncentrovaným čiernym ovocím. Podmanivo dlhý záver.
Ocenenia: 92 podľa magazínu Wine Spectator.
VÝHERCA: Jozef Hrubovčák, Humenné
|
|
CHATEAU DE BEAUCASTEL
|
COTES DU RHONE COUDOLET DE BEAUCASTEL BLANC
|
2006
|
23,85
|
Charakteristika: biele suché
Oblasť: Rhona, Francúzsko
Zloženie: 30 % Marsanne, 30 % Viognier, 30 % Bourboulenc, 10 % Clairette
Farba, vôňa, chuť: Bledozlatá farba. Svieža vôňa plná ovocných tónov s
dominanciou bielej broskyne s jemným minerálnym podtónom. Plná a bohatá chuť
je podmanivo ukončená veľmi sviežim záverom.
Gastronómia: Vhodné k darom mora, bielemu mäsu. Skvelé k ústriciam.
Ocenenia: 92 bodov podľa Robert Parker.
VÝHERCA: Daniela Gregorová, Nová Dubnica
|
|
SEGHESIO
|
ZINFANDEL SONOMA
|
2007
|
21,25
|
Charakteristika: červené suché
Oblasť: Sonoma, Kalifornia, USA
Zloženie: 100 % Zinfandel, 50-ročné vinohrady v Dry Creek a Alexander
Valleys, 11 mesiacov 75 % vína v americkom a 25 % vo francúzskom dube.
Farba, vôňa, chuť: Víno zo skvelého ročníka 2007. Vo vôni dominujú tóny malín
a čučoriedok s jemným nádychom korenia. V pôvabnej ovocnej chuti nás
sprevádzajú zrelé maliny a čierne bobuľoviny, jemne podfarbené krémovým dubom
a príkladne integrovanými zamatovými tanínmi. Víno má veľmi príjemný záver.
Gastronómia: barbeque, rôzne variácie mäsa a korenistých jedál, červené
omáčky, pikatná pizza
Ocenenia: Desiate najlepšie víno roka 2008 podľa magazínu Wine Spectator.
VÝHERCA: Ivana Mlynarčíková, Liptovský Ján
|
|
FELIX CALLEJO
|
CALLEJO CRIANZA
|
2005/6
|
15,77
|
Charakteristika: červené, suché
Oblasť: Ribera del Duero, Španielsko
Zloženie: 100% Tinta de Toro (Tempramillo), 12 mesiacov v novom francúzskom a
americkom dube
Farba, vôňa, chuť: Farba takmer nepriehľadne višňová. Komplexná vôňa čierneho
ovocia s jemne integrovaným dubovým nádychom a stopami kvetov. Víno silného
tela s excelentnými zrelými tanínmi.
Gastronómia: Grilované mäso, grilovaná zelenina, cestoviny s ragú, grilovaná
ryba.
Ocenenia: 93 bodov podľa Wine Spectator, 91 bodov podľa Wine Advocate.
VÝHERCA: Tomáš Oleár, Zborov
|
|
BODEGA COLOME
|
COLOMÉ ESTATE
|
2006/7
|
14,99
|
Charakteristika: červené, suché
Oblasť: Salta, Argentína
Zloženie: Hrozno z troch oblastí Cafayate (1600 m nad morom), Colome (2300 m)
a El Arenal (2500 m). 85 % Malbec, 10 % Cabernet Sauvignon, 5 % Tanat, 15
mesiacov vo francúzskom dube.
Farba, vôňa, chuť: Briliantová tmavočervená farba. Vôňa je veľmi intenzívna,
cítiť zrelé tmavé ovocie, klinčeky, muškátový orech a korenie. V ústach sa
rozvinú veľmi silné ovocné chute, drevo je ideálne integrované. V chuti cítiť
stopy vanilky, opečeného chleba. Záver je veľmi dlhý.
Gastronómia: Grilované mäso (jahňacie, hovädzie), cestoviny s červenými
omáčkami, tvrdé syry.
Ocenenia: 32 miesto v rebríčku najlepších vín roku 2009 magazínu Wine
Spectator.
VÝHERCA: Martina Kmeťová, Radobica
|
|
SANTA RITA
|
MEDALLA REAL CABERNET SAUVIGNON
|
2006
|
14,56
|
Charakteristika: červené suché
Oblasť: Maipo Valley, Čile
Zloženie: 95 % Cabernet Sauvignon, 5 % Merlot , 12-14 mesiacov vo francúzskom
dube
Farba, vôňa, chuť: Hlboká, zrelá, rubínovočervená farba. Vo vôni dominuje
zrelé čierne ovocie (čierne ríbezle) s elegantným podtónom vanilky. Víno má
koncentrované telo, v chuti cítiť zrelé ovocie a má takmer sladké ukončenie.
Gastronómia: Korenisté červené mäso, zrelé syry, hus.
VÝHERCA: Ingrid Parová, Nižný Klátov
|
Diskusia k článku