Zvolenský švankés

Zuzana Majerčíková, Milan Maršalka, Štefan Psotný
z Villy Betula v Liptovskej Sielnici, 3. februára 2014
Zvolenský švankés
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
200 g
4 strúčiky
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčovú hlavu a koleno narežeme po stranách, jazyk, srdce a kožu uvaríme v malom množstve vody úplne do mäkka. Keď bude mäso uvarené, oddelíme mäso od kostí, pokrájame ho na kúsky a vložíme do misy. Bravčová koža sa však melie, aby zmes dobre držala pokope (stuhla).

  2. 2

    Pridáme koreniny – majorán, rascu, korenie čierne, nové korenie mleté a rozotretý cesnak so soľou. Všetko spolu poriadne premiešame, pridáme trocha vývaru z hlavy a znova premiešame.

  3. 3

    Zmesou naplníme tlačenkové vrecúška, uzatvoríme a pomaly hodinu varíme. Vyberieme, vložíme medzi dve dosky, zaťažíme a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Tu má niekto problém.... Takto sa robí tlačenka aj u nás ....., či sa volá švankes alebo " prešburst, mogon , tlačenkla " je mi to jedno ak mi vyhovuje recept je to OK , ak nie, nekritizujem , lebo iný kraj , iný mrav... . čo sa týka tej papriky a korenia je to v poriadku. Pre takéto komentáre niektorí z Varechy odišli a založilili vlastné stránky....
ja mám tlačenku rada, nech sa volá hocijako.. s cibuľkou a s trochou octu..a ani raz som pri prezeraní fotky nepostrehla špinavý tanier..rosypanú papriku a korenie vnímam ako dekoráciu..a páči sa mi to....
pravý švankés sa plní do žalúdka, mechůra alebo pumpela (hovadzie slepé črevo) po vylisovaní sa údi. Inak my v tom chybí jazyk a oblička. tento recept hodnotím len jednou hviezdičkou
velmi rad som si pripomenul tento nazov, lebo svankes je ten spravny, zvolensky, vyraz pre tuto dobrotu a ako zvolencan, sice uz dlhsie zijuci v rakusku, som na tuto dobrotku hrdy, zelam vam k nej dobru cut!
Švankés - počujem, vlastne čítam prvý krát a dozvedám sa ďalší nárečový názov tlačenky. A @megdesign sranduje, to je jasné. Ale ak by som mala chuť na tlačenku ( švankés, studeno....) a priniesli by mi takúto porciu, mala by som dojem, že niektorý hosť načal, nedojedol a priniesli to mne. A aj keď je paprika ako dekorácia, veľmi sa mi nepáči, mohli radšej posypať tlačenku ňou.
V Pliešovciach,okr. Krupina sa robieval švankes(z nemeckého schwein käse)v preklade asi tak "svinský syr"Bola to lahôdka udená v bachore zo svinky,vyudená,a jedol som takú naposledy niekedy asi pred 30-timi rokmi.odvtedy som už lepšiu nejedol,a čo niekto nazýva tlačenka, s tým švankesom nemá čo sa týka chuti nič spoločné

Pridaj komentár k receptu: