Zvolenský švankés

Zuzana Majerčíková, Milan Maršalka, Štefan Psotný
z Villy Betula v Liptovskej Sielnici, 3. februára 2014
Zvolenský švankés
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
200 g
4 strúčiky
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčovú hlavu a koleno narežeme po stranách, jazyk, srdce a kožu uvaríme v malom množstve vody úplne do mäkka. Keď bude mäso uvarené, oddelíme mäso od kostí, pokrájame ho na kúsky a vložíme do misy. Bravčová koža sa však melie, aby zmes dobre držala pokope (stuhla).

  2. 2

    Pridáme koreniny – majorán, rascu, korenie čierne, nové korenie mleté a rozotretý cesnak so soľou. Všetko spolu poriadne premiešame, pridáme trocha vývaru z hlavy a znova premiešame.

  3. 3

    Zmesou naplníme tlačenkové vrecúška, uzatvoríme a pomaly hodinu varíme. Vyberieme, vložíme medzi dve dosky, zaťažíme a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

megdesign
Ten tanier ste mohli pred servirovanim aspon poutierat, ked nie umyt :P Sa vam tam rozsypalo cierne korenie a cervena paprika :D
rulik
u nás sa volá švankes tlačenka údená v bachore,
len ma tak zarazilo Zvolenský švankés z Liptova..

elena1
Tu má niekto problém.... Takto sa robí tlačenka aj u nás ....., či sa volá švankes alebo " prešburst, mogon , tlačenkla " je mi to jedno ak mi vyhovuje recept je to OK , ak nie, nekritizujem , lebo iný kraj , iný mrav... . čo sa týka tej papriky a korenia je to v poriadku. Pre takéto komentáre niektorí z Varechy odišli a založilili vlastné stránky....
rulik
ani slovko kritiky, neviem čo si čítala
elena1
No čo asi , čítala som recept a komentáre k nemu.
spetkasoli
ta paprika a korenie na tanieri je zamerne ako dekoracia, ak to niekto nechape, nie je to ziadny spinavy tanier, je vidiet, ze sa moc nevyznas@megdesign a hned kritizujes.
pupavciatko
ja mám tlačenku rada, nech sa volá hocijako.. s cibuľkou a s trochou octu..a ani raz som pri prezeraní fotky nepostrehla špinavý tanier..rosypanú papriku a korenie vnímam ako dekoráciu..a páči sa mi to....
boxik
Pekná tlačenka, ale Villu Betulu obídem naďaleko také malé porcie ma nelákajú.
bojar
pravý švankés sa plní do žalúdka, mechůra alebo pumpela (hovadzie slepé črevo) po vylisovaní sa údi. Inak my v tom chybí jazyk a oblička. tento recept hodnotím len jednou hviezdičkou
1yeti
velmi rad som si pripomenul tento nazov, lebo svankes je ten spravny, zvolensky, vyraz pre tuto dobrotu a ako zvolencan, sice uz dlhsie zijuci v rakusku, som na tuto dobrotku hrdy, zelam vam k nej dobru cut!
evanaaa
Švankés - počujem, vlastne čítam prvý krát a dozvedám sa ďalší nárečový názov tlačenky. A @megdesign sranduje, to je jasné. Ale ak by som mala chuť na tlačenku ( švankés, studeno....) a priniesli by mi takúto porciu, mala by som dojem, že niektorý hosť načal, nedojedol a priniesli to mne. A aj keď je paprika ako dekorácia, veľmi sa mi nepáči, mohli radšej posypať tlačenku ňou.
bembo
V Pliešovciach,okr. Krupina sa robieval švankes(z nemeckého schwein käse)v preklade asi tak "svinský syr"Bola to lahôdka udená v bachore zo svinky,vyudená,a jedol som takú naposledy niekedy asi pred 30-timi rokmi.odvtedy som už lepšiu nejedol,a čo niekto nazýva tlačenka, s tým švankesom nemá čo sa týka chuti nič spoločné