Foto: helca103
Aj tento recept mám už veľmi dávno a z nejakého časopisu a je dobrý.
Postup
-
1
pripravím si suroviny.
-
2
Lístkové cesto rozdelím na 2 časti,vyvaľkám,dám na pomúčený plech, vrch cesta trochu popichám špicatým nožom aby sa pri pečení veľmi nenafúklo a dám piecť do vyhriatej rúry.
-
3
Bielka dám šľahať do tuha a medzi tým si 6dl mlieka dám variť s cukrom aj s van.cukrom. V 4dl mlieka rozmiešam zlatý klas ktorý vlejem do vriaceho cukrového mlieka a uvarím na hustú hladkú kašu. Medzitým sa vyšľahali bielka ktoré vmiešam do teplého krému.
-
4
Hneď natriem na jeden plát z lístkového cesta. Kým vychladne vyšľahám šľahačku a natriem na vychladnutú plnku. Mala som načatú jednu 33% smotanu takže som ju pridala k tej čo som mala pripravenú a tak bolo šľahačky hodne :-)
-
5
Na vrch dám druhý plát a mierne pritlačím. Ja som sa ponáhľala tak som hneď poliala čokoládovou polevou,nechala asi pol hodinu postáť a pokrájala.
-
6
Šľahačka nestihla poriadne stuhnúť ale potrebovala som to už krájať.
-
7
Môj zdroj receptu :-)
-
8
Dala som to sem zámerne aby ste videli,že v pôvodnom recepte sa žĺtky nepoužívajú ako je to v iných krémešoch.
Podľa mňa je toto ten pravý krémeš, tak ho mám v starej kuchárskej knihe.
@tatranocka , mas dobre info pri listkovom ceste netreba mucit ani mastit plech
Zlaté?
@rikina ,ďakujem za upozornenie na fotke je ale zabudla som v rozpise- hned to opravím
@marianna76 ja som skúšala aj tvaroh zo želatínou ale to je už iné, tak urob bez šľahačky aj tak to bude fajn.
@klaura , @sonulienka ďakujem vám
@valeri , @iva63 ,elixíir, @dogagador ďakujem,
@sovka aj tak sa dá ,že pokrájaš a poukladáš no ja pokrájam už hotovú krémešku , moji nemajú radi hrubú vrstvu polevy tak som len ,,postrašila“ a žĺtky do zlatého klasu dávam tiež no v tomto recepte to nie je potrebné a práve preto som ho urobila aby ste videli,že aj tak sa dá,
@tatranocka mňa učila piecť moja stará mama a tá si plech vždy pomúčila a tak to robím celý život aj ja-akosi sa to na mňa prilepilo, no máš pravdu, pri lístkovom ceste stačí vypláchnuť studenou vodou. Na veľké sviatky si cesto robím sama ale receptov na to je to dost tak som neuvádzala.
@rennatte aj tak sa dá samozrejme no všetci máme to ,,svoje“ ako sme si zvykli niečo urobiť
@majsterka keď si pozrieš posledné foto pochopíš prečo zlaté – jednoducho je to pôvodný názov z časopisu spred asi 20 rokov.
@zuzana48 možno máš pravdu a práve preto mu pôvodný autor dal taký názov
@medovnicek , @mariaklara ďakujem vám.
@cica2 od teba je to naozaj kompliment pre mňa, ja zase obdivujem tvoje rolády :-)