Foto: nonna
Šalát preplnený zdraviu prospešnými, zdravie chrániacimi výživnými, bioaktívnymi látkami. Sú to antioxidanty a vláknina v každej zelenine, bojujúca proti rakovine hrubého čreva, predlžujúca trávenie Zobraziť celý popisŠalát preplnený zdraviu prospešnými, zdravie chrániacimi výživnými, bioaktívnymi látkami. Sú to antioxidanty a vláknina v každej zelenine, bojujúca proti rakovine hrubého čreva, predlžujúca trávenie sacharidov, udržujúca koncentráciu cholesterolu v krvi, dodáva pocit nasýtenia. Cibuľa s jablkom navyše obsahujú vzácny qvercitín, dostatok draslíka pre vodné hospodárenie, čierna reďkovka mikrobicídne látky, kaleráb s karfiolom sú vitamínovou, minerálovou, karotenoidovov bombou. Kel doplní vápnik.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
čiernu reďkovku, cibuľu a kaleráb ošúpeme, spolu s kelom, karfiolom a jabĺčkom dobre umyjeme . Karfiol rozoberieme na malé ružičky, hlúbikovú časť pokrájame na menšie kúsky, kaleráb a reďkovku na pláty cca 0,5cm hrubé, tie na pásiky tej istej šírky a pásiky na kocky. Kelové listy aj so žilkovou časťou nakrájame na pásiky o šírke asi 1,0cm a z tých nakrájame štvorčeky. Cibuľu pokrájame nadrobno, jabĺčko aj so šupkou na čo najmenšie kúsočky.
-
3
Kel, karfiol a kaleráb dáme variť na 3 minúty. scedíme, 1,0 dl vývaru odložíme.
-
4
Pridáme k nim reďkovku, cibuľu, jabĺčko.
-
5
Zľahka, ale dobre premiešame, okoreníme bielym korením, opatrne osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou. Opäť jemne premiešame.
-
6
K majonéze po častiach, na 3-4 krát, prilievame vývar, zakaždým poriadne rozmiešame. Trošku osolíme a vmiešame medvedí cesnak.
-
7
Dressing pridáme k zelenine.
-
8
Opatrne, ale rovnomerne vmiešame do zeleniny, necháme odstáť mimo chladničky / u mňa to znamená pri 16°C/ 8-10 hodín.
-
9
Zdravú a lákavú chuť na zeleninku želám!
:-( Zeleninove salaty je najlepsie pripravovat tesne pred konzumaciou
lebo na rozdiel odo mna ste to vy co tu chrlite urazky a osocujete ludi.
@nonna
človek,ktorý nepatrí do grupy páchnucej nenávisťou..závisťou..hlúposťou...
reaguje múdro..láskavo..bez prudkých osočujúcich reakcií...či sa mýlim..??
tak si to predstavujem ja..
želám ti pokojnú nedeľu..
ked si vyhladate hocijaky moj komentar k vasim alchimistickym experimentom napr.( varecha.pravda.sk/recepty/divnodiva-natierka-dzingischan/...
som vas necastoval urazkami,ako to robite vy.tak si od vas vyprosujem,aby ste sa vzdali urazok na moju osobu.
motto jedneho znameho ceskeho kuchara:
Největším hrobem českých kuchařů je jejich vlastní fantazie.
@root nepamatam sa, ze by som ta urazala, ako tato dotycna pani dokonala, len som ti napisala, ze uz nebudem reagovat na tvoje vylevy, nezadupala a nezosmiesnila som ta pod ciernu zem, ci?
5 ***** ti právom patrí a absolútne súhlasím s názorom @jerica.
máš úžasné a zdravé recepty, mne sa teda veľmi páčia :-) palec hore i hlavu hore!!!
a pamätaj si, že aj negatívna reklama je reklama, možno ešte lepšia ako tá pozitívna :-))))
som úprimne rada, že zostaneš, máš veľmi veľa priaznivcov a tí stoja za povšimnutie!
áno, videla som tvoj komentík pri mojom rp na Smotanovú zemiakovú omáčku a tvoj názor ma veľmi teší.:-)))
dakujem ti.
Želám ti z BA krásny slnečný deň, však po búrke býva slnko :-)