Zimný dressingový šalát CENCULIAK

Autor receptu: nonna

Šalát preplnený zdraviu prospešnými, zdravie chrániacimi výživnými, bioaktívnymi látkami. Sú to antioxidanty a vláknina v každej zelenine, bojujúca proti rakovine hrubého čreva, predlžujúca trávenie sacharidov, udržujúca koncentráciu cholesterolu v krvi, dodáva pocit nasýtenia. Cibuľa s jablkom navyše obsahujú vzácny qvercitín, dostatok draslíka pre vodné hospodárenie, čierna reďkovka mikrobicídne látky, kaleráb s karfiolom sú vitamínovou, minerálovou, karotenoidovov bombou. Kel doplní vápnik.

2
porcie
43 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. čiernu reďkovku, cibuľu a kaleráb ošúpeme, spolu s kelom, karfiolom a jabĺčkom dobre umyjeme . Karfiol rozoberieme na malé ružičky, hlúbikovú časť pokrájame na menšie kúsky, kaleráb a reďkovku na pláty cca 0,5cm hrubé, tie na pásiky tej istej šírky a pásiky na kocky. Kelové listy aj so žilkovou časťou nakrájame na pásiky o šírke asi 1,0cm a z tých nakrájame štvorčeky. Cibuľu pokrájame nadrobno, jabĺčko aj so šupkou na čo najmenšie kúsočky.
  3. Kel, karfiol a kaleráb dáme variť na 3 minúty. scedíme, 1,0 dl vývaru odložíme.
  4. Pridáme k nim reďkovku, cibuľu, jabĺčko.
  5. Zľahka, ale dobre premiešame, okoreníme bielym korením, opatrne osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou. Opäť jemne premiešame.
  6. K majonéze po častiach, na 3-4 krát, prilievame vývar, zakaždým poriadne rozmiešame. Trošku osolíme a vmiešame medvedí cesnak.
  7. Dressing pridáme k zelenine.
  8. Opatrne, ale rovnomerne vmiešame do zeleniny, necháme odstáť mimo chladničky / u mňa to znamená pri 16°C/ 8-10 hodín.
  9. Zdravú a lákavú chuť na zeleninku želám!