Zimný dressingový šalát CENCULIAK
Autor receptu: nonna
Šalát preplnený zdraviu prospešnými, zdravie chrániacimi výživnými, bioaktívnymi látkami. Sú to antioxidanty a vláknina v každej zelenine, bojujúca proti rakovine hrubého čreva, predlžujúca trávenie sacharidov, udržujúca koncentráciu cholesterolu v krvi, dodáva pocit nasýtenia. Cibuľa s jablkom navyše obsahujú vzácny qvercitín, dostatok draslíka pre vodné hospodárenie, čierna reďkovka mikrobicídne látky, kaleráb s karfiolom sú vitamínovou, minerálovou, karotenoidovov bombou. Kel doplní vápnik.
2 porcie |
43 minút príprava |
3 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- čiernu reďkovku, cibuľu a kaleráb ošúpeme, spolu s kelom, karfiolom a jabĺčkom dobre umyjeme . Karfiol rozoberieme na malé ružičky, hlúbikovú časť pokrájame na menšie kúsky, kaleráb a reďkovku na pláty cca 0,5cm hrubé, tie na pásiky tej istej šírky a pásiky na kocky. Kelové listy aj so žilkovou časťou nakrájame na pásiky o šírke asi 1,0cm a z tých nakrájame štvorčeky. Cibuľu pokrájame nadrobno, jabĺčko aj so šupkou na čo najmenšie kúsočky.
- Kel, karfiol a kaleráb dáme variť na 3 minúty. scedíme, 1,0 dl vývaru odložíme.
- Pridáme k nim reďkovku, cibuľu, jabĺčko.
- Zľahka, ale dobre premiešame, okoreníme bielym korením, opatrne osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou. Opäť jemne premiešame.
- K majonéze po častiach, na 3-4 krát, prilievame vývar, zakaždým poriadne rozmiešame. Trošku osolíme a vmiešame medvedí cesnak.
- Dressing pridáme k zelenine.
- Opatrne, ale rovnomerne vmiešame do zeleniny, necháme odstáť mimo chladničky / u mňa to znamená pri 16°C/ 8-10 hodín.
- Zdravú a lákavú chuť na zeleninku želám!