Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc fotorecept
Foto: sracz
… a roky letia! Je tomu už 30 rokov, čo mi vzácna a milá pani Danka, ctená manželka mojeho váženého školiteľa počas doktorantúry, Doc. Zobraziť celý popis… a roky letia! Je tomu už 30 rokov, čo mi vzácna a milá pani Danka, ctená manželka mojeho váženého školiteľa počas doktorantúry, Doc. Ing, Karla Marečka, CSc., v priebehu jednej „konzultácie“, napiekla čerstvé „domácí housky“! Rcp som si „stenograficky“ poznamenal a na počudovanie aj uložil. Pri varení „Silvestrovskej mačanky“ som ho „oprášil“, prepočítal na chlapsky zrozumiteľné miery a následne upiekol v tvare vločky, či hviezdy, v silikónových formách, darčekom to od štedrého milého Ježiška!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Kvások: | |
1 ČL |
|
150 ml |
|
25÷30 g |
|
štipka g |
|
Cesto: | |
500÷600 g |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
15 g |
|
150 ml |
|
200 ml |
|
Plus: | |
10 g |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
zostavu potrebných surovín a plast_foriem som „zvečnil“ na nasledujúcom obr. aj s hladkou múkou v objemovej miere (v 750 ml pohári na zaváranie) podľa pani Danky! … ale viete čo, pre názornosť Vám uvediem pôvodný rcp ako ho mám vo svojom receptári zaznamenaný ja: DOMÁCE ČERSTVÉ ŽEMLE (HOUSKY) à la Danka de Ostopovice u Brna: Ingrediencie: – a) kvások = 3 dkg čerstvého droždia; trošku vlažného mlieka a hladkej múky a nechať vykysnúť na teplom mieste. - b) cesto = 7,5 dcl hladkej (výberovej) múky; 7÷8 g soli; 15 g rozpusteného masla; vykysnutý kvások; vlažné mlieko – toľko, aby bolo cesto mäkké. Príprava: cesto rýchlo a dobre premiešať. Na pomúčenej kuchynskej doske (table) tvoriť malé žemličky (z uvedeného množstva ~ 6 ks); kladieme ich na maslom vymastený plech. Nechať dokysnúť, na teplom mieste, na dvojnásobok pôvodnej veľkosti. Po vykysnutí potrieť vaječným žĺtkom a upiecť, do chrumkava, v stredne rozohriatej rúre.
-
2
do misky z varného porcelánu som nasypal KL kryštálového cukru – krupica, zalial 150 ml čerstvého mlieka a v „mikrovlnke“ zohrial tak, aby som mlieko bez problémov mohol premiešať ukazovákom; na povrch teplého mlieka som rozmrvil ½ kocky čerstvých kvasníc, prstami posypal štipkou hladkej múky a asi na 12´vložil do el. rúry vyhriatej na 38÷40 °C/100 °F
-
3
do klasickej „kysky“ som preosial 500 g hladkej múky s KL soli a KL kryštálcukru – krupica, pridal 15 g rozpusteného masla a vykysnutý kvások
-
4
ručne vymiesil nelepivé cesto, ktoré som podsypal aj posypal hladkou múkou, dôkladne uzatvoril vekom a kysku vložil do rúry, v ktorej „naštartoval“ aj kvások; zvyšok masla som odložil na vytretie foriem
-
5
za necelú hodinu cesto utešene narástlo
-
6
premiesil som ho na pomúčenej „table“
-
7
rozrezal na ½
-
8
každú som rozložil do maslom vymastenej formy a nechal ešte 20´ v rúre dokysnúť
-
9
potom som povrch cesta potrel čerstvým vajíčkovým žĺtkom (na budúce ho zriedim troškou vlažného mlieka) a elektrickú rúru som vyhrial na 180 °C/350 °F,
-
10
v ktorej som žemle_hviezdy_vločky počas 33´ nechal upiecť
-
11
15´ nechal vychladnúť na mriežke
-
12
rozrezal na 6 segmentov
-
13
jeden zjedol „za účelom kontroly chute a kvality pečenia“
-
14
druhý zvečnil ako prílohu k „vichodňarskej mačanke“ na ozdobnom „válovčeku“ z porcelánu,
-
15
alebo aj ako dekoráciu nad „Betlehémom“ pri Santa Claus_ovi či Dedovi Mrázovi
Diskusia k receptu