Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept)
Autor receptu: sracz
… a roky letia! Je tomu už 30 rokov, čo mi vzácna a milá pani Danka, ctená manželka
mojeho váženého školiteľa počas doktorantúry, Doc. Ing, Karla Marečka, CSc., v
priebehu jednej „konzultácie“, napiekla čerstvé „domácí housky“! Rcp som si
„stenograficky“ poznamenal a na počudovanie aj uložil. Pri varení „Silvestrovskej
mačanky“ som ho „oprášil“, prepočítal na chlapsky zrozumiteľné miery a následne
upiekol v tvare vločky, či hviezdy, v silikónových formách, darčekom to od štedrého
milého Ježiška!
12÷16 porcií |
12÷15 minút príprava |
33 minút na 180 °C |
Postup
- zostavu potrebných surovín a plast_foriem som „zvečnil“ na nasledujúcom obr. aj s hladkou múkou v objemovej miere (v 750 ml pohári na zaváranie) podľa pani Danky! … ale viete čo, pre názornosť Vám uvediem pôvodný rcp ako ho mám vo svojom receptári zaznamenaný ja:
DOMÁCE ČERSTVÉ ŽEMLE (HOUSKY) à la Danka de Ostopovice u Brna:
Ingrediencie:
– a) kvások = 3 dkg čerstvého droždia; trošku vlažného mlieka a hladkej múky a nechať vykysnúť na teplom mieste.
- b) cesto = 7,5 dcl hladkej (výberovej) múky; 7÷8 g soli; 15 g rozpusteného masla; vykysnutý kvások; vlažné mlieko – toľko, aby bolo cesto mäkké.
Príprava: cesto rýchlo a dobre premiešať. Na pomúčenej kuchynskej doske (table) tvoriť malé žemličky (z uvedeného množstva ~ 6 ks); kladieme ich na maslom vymastený plech. Nechať dokysnúť, na teplom mieste, na dvojnásobok pôvodnej veľkosti. Po vykysnutí potrieť vaječným žĺtkom a upiecť, do chrumkava, v stredne rozohriatej rúre.
- do misky z varného porcelánu som nasypal KL kryštálového cukru – krupica, zalial 150 ml čerstvého mlieka a v „mikrovlnke“ zohrial tak, aby som mlieko bez problémov mohol premiešať ukazovákom; na povrch teplého mlieka som rozmrvil ½ kocky čerstvých kvasníc, prstami posypal štipkou hladkej múky a asi na 12´vložil do el. rúry vyhriatej na 38÷40 °C/100 °F
- do klasickej „kysky“ som preosial 500 g hladkej múky s KL soli a KL kryštálcukru – krupica, pridal 15 g rozpusteného masla a vykysnutý kvások
- ručne vymiesil nelepivé cesto, ktoré som podsypal aj posypal hladkou múkou, dôkladne uzatvoril vekom a kysku vložil do rúry, v ktorej „naštartoval“ aj kvások; zvyšok masla som odložil na vytretie foriem
- za necelú hodinu cesto utešene narástlo
- premiesil som ho na pomúčenej „table“
- rozrezal na ½
- každú som rozložil do maslom vymastenej formy a nechal ešte 20´ v rúre dokysnúť
- potom som povrch cesta potrel čerstvým vajíčkovým žĺtkom (na budúce ho zriedim troškou vlažného mlieka) a elektrickú rúru som vyhrial na 180 °C/350 °F,
- v ktorej som žemle_hviezdy_vločky počas 33´ nechal upiecť
- 15´ nechal vychladnúť na mriežke
- rozrezal na 6 segmentov
- jeden zjedol „za účelom kontroly chute a kvality pečenia“
- druhý zvečnil ako prílohu k „vichodňarskej mačanke“ na ozdobnom „válovčeku“ z porcelánu,
- alebo aj ako dekoráciu nad „Betlehémom“ pri Santa Claus_ovi či Dedovi Mrázovi