Žemle, hviezdy, vločky podľa Danky z Ostopovíc (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… a roky letia! Je tomu už 30 rokov, čo mi vzácna a milá pani Danka, ctená manželka mojeho váženého školiteľa počas doktorantúry, Doc. Ing, Karla Marečka, CSc., v priebehu jednej „konzultácie“, napiekla čerstvé „domácí housky“! Rcp som si „stenograficky“ poznamenal a na počudovanie aj uložil. Pri varení „Silvestrovskej mačanky“ som ho „oprášil“, prepočítal na chlapsky zrozumiteľné miery a následne upiekol v tvare vločky, či hviezdy, v silikónových formách, darčekom to od štedrého milého Ježiška!

12÷16
porcií
12÷15 minút
príprava
33 minút
na 180 °C

Postup

  1. zostavu potrebných surovín a plast_foriem som „zvečnil“ na nasledujúcom obr. aj s hladkou múkou v objemovej miere (v 750 ml pohári na zaváranie) podľa pani Danky! … ale viete čo, pre názornosť Vám uvediem pôvodný rcp ako ho mám vo svojom receptári zaznamenaný ja: DOMÁCE ČERSTVÉ ŽEMLE (HOUSKY) à la Danka de Ostopovice u Brna: Ingrediencie: – a) kvások = 3 dkg čerstvého droždia; trošku vlažného mlieka a hladkej múky a nechať vykysnúť na teplom mieste. - b) cesto = 7,5 dcl hladkej (výberovej) múky; 7÷8 g soli; 15 g rozpusteného masla; vykysnutý kvások; vlažné mlieko – toľko, aby bolo cesto mäkké. Príprava: cesto rýchlo a dobre premiešať. Na pomúčenej kuchynskej doske (table) tvoriť malé žemličky (z uvedeného množstva ~ 6 ks); kladieme ich na maslom vymastený plech. Nechať dokysnúť, na teplom mieste, na dvojnásobok pôvodnej veľkosti. Po vykysnutí potrieť vaječným žĺtkom a upiecť, do chrumkava, v stredne rozohriatej rúre.
  2. do misky z varného porcelánu som nasypal KL kryštálového cukru – krupica, zalial 150 ml čerstvého mlieka a v „mikrovlnke“ zohrial tak, aby som mlieko bez problémov mohol premiešať ukazovákom; na povrch teplého mlieka som rozmrvil ½ kocky čerstvých kvasníc, prstami posypal štipkou hladkej múky a asi na 12´vložil do el. rúry vyhriatej na 38÷40 °C/100 °F
  3. do klasickej „kysky“ som preosial 500 g hladkej múky s KL soli a KL kryštálcukru – krupica, pridal 15 g rozpusteného masla a vykysnutý kvások
  4. ručne vymiesil nelepivé cesto, ktoré som podsypal aj posypal hladkou múkou, dôkladne uzatvoril vekom a kysku vložil do rúry, v ktorej „naštartoval“ aj kvások; zvyšok masla som odložil na vytretie foriem
  5. za necelú hodinu cesto utešene narástlo
  6. premiesil som ho na pomúčenej „table“
  7. rozrezal na ½
  8. každú som rozložil do maslom vymastenej formy a nechal ešte 20´ v rúre dokysnúť
  9. potom som povrch cesta potrel čerstvým vajíčkovým žĺtkom (na budúce ho zriedim troškou vlažného mlieka) a elektrickú rúru som vyhrial na 180 °C/350 °F,
  10. v ktorej som žemle_hviezdy_vločky počas 33´ nechal upiecť
  11. 15´ nechal vychladnúť na mriežke
  12. rozrezal na 6 segmentov
  13. jeden zjedol „za účelom kontroly chute a kvality pečenia“
  14. druhý zvečnil ako prílohu k „vichodňarskej mačanke“ na ozdobnom „válovčeku“ z porcelánu,
  15. alebo aj ako dekoráciu nad „Betlehémom“ pri Santa Claus_ovi či Dedovi Mrázovi