Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong fotorecept
V tomto recepte som vyskúšala mliečno smotanový Thang Zhong v domácom zemiakovom chlebe z dvoch druhov špaldovej múky, výsledkom je chlieb veľmi jemnej orieškovej Zobraziť celý popisV tomto recepte som vyskúšala mliečno smotanový Thang Zhong v domácom zemiakovom chlebe z dvoch druhov špaldovej múky, výsledkom je chlieb veľmi jemnej orieškovej chuti, krásne nadýchaný s početnými dierkami a je dôkazom, že aj s celozrnnej múky sa dá upiecť a vynikajúci ľahučký a chutný chlieb. Recept venujem najmä diabetikom a chorým s tráviacimi ťažkosťami, ako aj zoslabnutým pacientom s inými vážnymi ochoreniami, odporúčam aj zdravým, ktorí majú radi zdravé chleby.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Thang Zhong mliečno-smotanový: | |
| 25 g |  | 
| 50 ml |  | 
| 75 ml |  | 
| Cesto: | |
| 550 g |  | 
| 100 g |  | 
| 200 g |  | 
| 1 PL |  | 
| 25 g |  | 
| 1 ČL alebo Sladenka alebo Sladovit |  | 
| 250 ml |  | 
| 50 g |  | 
| na podsypanie: | |
| podľa potreby |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Do hrnca som dala odvážené množstvo hladkej špaldovej chlebovej múky T 630.   
- 
                                                    2
                                                    Priliala som sladkú 33%-tnú smotanu,...   
- 
                                                    3
                                                    ...plnotučné mlieko,...   
- 
                                                    4
                                                    ...všetko som metličkou vymiešala do hladka a...   
- 
                                                    5
                                                    ...na najslabšom plameni pomalým zahrievaním na 65 stupňov C za stáleho miešania metličkou som pripravila Thang Zhong, kým kašička takto nezhustla a nechala som ju úplne vychladnúť.   
- 
                                                    6
                                                    Pripravila som si hladkú celozrnnú špaldovú múku.   
- 
                                                    7
                                                    Do vandlíka som dala obe múky, soľ a všetko som spolu dobre premiešala.   
- 
                                                    8
                                                    Do jamky v múke som namrvila čerstvé droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, diabetici cukor vynechajú alebo môžu použiť Sladenku či Sladovit.   
- 
                                                    9
                                                    Zaliala som droždie vlažnou vodou a nechala som kvások vykysnúť - asi 15 minút.   
- 
                                                    10
                                                    K vykysnutému kvásku som pridala rozpustené vlažné maslo,   
- 
                                                    11
                                                    ...pripravenú zemiakovú kašu /robila som ju z uvarených zemiakov len s vodou, môžete použiť aj instantnú zemiakovú kašu/ a...   
- 
                                                    12
                                                    ...pridala som vychladnutý mliečno-smotanový Thang Zhong.   
- 
                                                    13
                                                    Všetko som dôkladne vymiesila rukami, kým nevzniklo hladké lesklé polomäkké trošku lepivé cesto - asi 20 minút.   
- 
                                                    14
                                                    Nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Môžete dať kysnúť aj do trúby vyhriatej na 40 - 50 stupňov C.   
- 
                                                    15
                                                    Pomúčenými rukami som cesto vyklopila na riadne pomúčenú dosku, cesto som prepracovala a niekkoľkokrát len poprekladala z každej strany a jemne som ho vytvarovala do guľatého bochníka,...   
- 
                                                    16
                                                    ..ktorý som pomúčenými rukami opatrne vložila do jenskej misy vystlanej pečiacim papierom. Treba hojne podsypávať múkou a mať riadne pomúčené ruky, lebo cesto vplyvom zemiakov pomerne veľmi zredne a aj dosť lepí.   
- 
                                                    17
                                                    Nechala som ho znovu prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple opäť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, potom som povrch bochníka potrela vlažnou vodou a...   
- 
                                                    18
                                                    ...spolu aj s vrchom jenskej misy som chlieb vložila piecť do trúby vyhriatej na 230 stupňov C a piekla som 15 minút prikryté, odstránila som vrch a piekla som už na zníženej teplote na 200 stupňov C ešte 45 minút na funkcii ventilátor.   
- 
                                                    19
                                                    Upečený chlieb som vybrala z trúby a...   
- 
                                                    20
                                                    ...potrela som ho vlažnou vodou a nechala som ho úplne vychladnúť na mriežke.   
- 
                                                    21
                                                    ...a toto je moja obľúbená patka :-) tú nedám nikomu :D. Chlieb je veľmi chutný, s príchuťou orieškov, nadýchaný a ľahučký ako pierko s početnými dierkami, zostáva mäkký, vláčny a čerstvý aj niekoľko dní ako v deň pečenia. Vrelo odporúčam vyskúšať a prajem dobrú chuť! Vynaložený čas i námaha sa vám bohate odmeniavynikajúcim zdravým chlebom.   


 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    




 
 


Pekný večer ti prajem z NL.
teší ma, že na vianoce si si naplánovala môj zemiakový chlebík na žiadosť tvojej milej rodiiny. :-)
ešte raz dakujem.
dakujem ti za uloženie do kk medzi chlebíky a za krásne hodnotenie i 5* :-)
nemám obavy, ty si veľmi zručná v pečení. (y)
dakujem za pochvalu.
tiž ťa zdravím srdečne do NL.
áno, niektoré recepty sú priamo z Montany, z Japonska,ale aj z iných častí sveta.
našla som niečo, čo bolo nové pre mňa, odskúšala som, osvedčilo sa mi, dovolila som sa podeliť o svoje nové skúsenosti i o radosť z toho s ostatnými. ak to prinieslo aj ostatným varecháčom niečo nové a navyše dobré, to ma len teší a hreje pri srdci.
vážim si tvoje hodnotenie mojej práce nie len tu, ale aj pri iných receptoch odo mňa, ako i tvoje povzbudzujúce slová :-))))))
iste budem pokračovať dalej.
úprimne ti za všetko dakujem a nech sa ti dobre darí!!!
My best regards :-)
dakujem za pochvalu i za 5*
dakujem za pochvalu.
tá sladká smotana v Thang Zhong dodáva na chuti, jej dávaš menej ako plnotučného mlieka, je tam okrem iného aj maslo a maslo ako také sa vyrába práve zo smotany.
nie,sladká smotana nespôsobuje koláčovitú chuť, ale skôr zjemňuje a vylepšuje ešte viac nadýchanú štruktúru, čo asi pri celozrnnej múke chlebu len prospeje.
výsledkom je skutočne chlieb a nie koláč, ale chlieb jemnej orieškovej chuti a výrazne ľahkej štruktúry - však skús, a sama zistíš, či ti vyhovuje alebo radšej zvolíš len vodu.
dakujem ti za pochvalu.
pridávam link a môžeš si vybrať ten, ktorý viac vyhovuje práve tebe :-)
varecha.pravda.sk/recepty/cmarovy-zemiakovy-chlieb-zo-spa...
ale po tejto skúsenosti veru už nie som, chcela som vyskúšať mliečno-smotanový Thang Zhong a vxynikajúce :-)
ak si spomenieš napr. na naše oškvarkové lístkové pagáčiky, kde ide smotana, tiež to neovplyvňuje ich chuť tak, aby chutili ako koláče, naopak - sú chutnejšie a vdaka smotane lepšie držia výsledný tvar :-)
tu plní takýto Thang Zhong tú istú funkciu, ak smiem porovnať.
som rada, že si si rp uložila do kk a poteší ma, ak aj vyskúšaš :-)
dakujem ti za uznani a pochvalu.
od teba si to vážim.
dakujem i za 5*****
dakujem za krásne zhodnotenie a veľkú poctu, ktorej sa mi od teba dostalo :-)
áno, Thang Zhong môžeš použiť u každého kysnutého cesta, a to u akéhokoľvek - či už na sladko alebo na slano :-)
základné pravidlo je pripraviť si Thang Zhong cca 150 gamov na 500 až 600 gramov múky a to v pomere 1 diel múky a 5 dielov tekutiny, v tomto konkrétnom prípade je to 25 gramov múky a 125 ml tekutín.
Thang Zhong si môžeš pripraviť vopred vo väčšom množstve a skladovať v dobre uzavierateľnej nádobke asi 5 - 7 dní v chladničke, necháš pred použitím zohriať na izbovú teplotu - asi 2 hodiny, odoberieš potrebné množstvo a použiješ do cesta.
to opäť ja dakujem tebe za úžasnú potešujúcu správu a
prajem ti zdarné pečenie :-)