Zemiakové žemle fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 2. januára 2017
Zemiakové žemle (fotorecept)
Foto: dvorka

Nedalo mi a pred Vianocami som si kúpila tvorítko na žemle a včera som sa konečne dostala k jeho vyskúšaniu. Mám svoje osvedčené kysnuté Zobraziť celý popisNedalo mi a pred Vianocami som si kúpila tvorítko na žemle a včera som sa konečne dostala k jeho vyskúšaniu. Mám svoje osvedčené kysnuté cesto, ale chcela som vyskúšať niečo nové, recept pridaný ku tvorítku. Nie všetky takéto recepty sú dobré, ale tento je vydarený. Tak ako aj žemle.

10
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
400 g
10 g
35 g (alebo roztopená masť)
250 ml
20 g
5 g
 (alebo sušený)




Postup

  1. 1

    Vyššie som uviedla suroviny presne podľa návodu na lístku pri tvorítku. Ja som robila z dvojitej dávky a tak mi vyšlo nie 10, ale 20 žemlí a dala som múky ražnú celozrnnú, špaldovú celozrnnú a špaldovú hladkú. A teraz postup: Najskôr som si uparila zemiaky na sitku v hrnci asi 7 minút. Kým zemiaky trochu vychladli dala som si do misy múky soľ, premiešala a navážila som si ostatné suroviny. Nastrúhala som najemno zemiaky, pridala k múke, zaliala olejom (nabudúce vyskúšam masť, lebo s tou je cesto oveľa lepšie), pridala som mlieko, cukor a droždie. V mise s hákom na miesenie cesta som vymiesila hladké cesto. Je trochu lepkavé, treba podsýpať viac ako pri nezemiakovom ceste. Cesto som si v mise nechala vykysnúť 30 minút, potom som ho vybrala na dosku poriadne podsypala múkou.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odvážila som celé cesto, vydelila dvadsiatimi (robila som z dvojnásobnej dávky). Z cesta som si odkarajovala kúsky a vážila, aby boli žemle rovnaké. Vytvarovala som si guľky a dala na plech.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takýmto tvorítkom som každú žemľu nakorojila, ale nie na úplný spodok, asi pol cm spodku som nechala nenakrojený. Žemle som natrela rozšľahaným vajíčkom, posypala semienkami a posledný plech som natrela vajíčkom zmiešaným s cesnakom. Tieto žemle rozvoňali celý byt a majú príjemnú cesnakovú kôrku.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som pri 180°C 20 minút. Žemle krásne narástli.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nevydržala som dlho a keď boli prvé žemličky už nie horúce, musela som vyskúšať. Priznám sa, že tieto zemiakové nemajú chybu. Sú vláčne, chutné a aj na druhý deň také ako včera po upečení.

    Zemiakové žemle (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ziegelfeld1968
Pani Dvorka, to tvorítko a recept na knedle, využite keď budete potrebovať ako prílohu knedle. Myslím, že Vaši stravníci budú spokojní so žemľami.
kukulienka71
Ten pocit " nevydržala som" dôverne poznám:-)) žemličky sú fakt veľmi pekné, zemiakové cesto je na pečivo vynikajúce.
siisa
Vyzerajú fakt veľmi dobre, vydarili sa ti :)
afataga
ozaj vyzeraju vydarene, ja nikdy nevydrzim cakat, jednu zozerem horucu s maslom :-)
paploska
sú krásne, až mám hlad :-) a prvý krát vidím "žemlovač"
haji
Krásná práce, fajnový recept, vůně se táhne až k nám. Oceňuji výborný nápad s česnekem do vajíčka, jsi šikulka!!
smejkad
Tie spievajú, mať nablízku tie cesnakové, určite neodolam :-)
jack
Jéjda.To sa mi ľúbi.Ukladám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia