Zemiakové pagáče

margareta52 - fotkamargareta52, 27. januára 2013

Možno budete prekvapený,,,že pagáče, pretože pagáče sú zväčša okrúhle. Tieto pagáče sa pečú v našom okolí , volali ich tak aj naše babky. Sú Zobraziť celý popisMožno budete prekvapený,,,že pagáče, pretože pagáče sú zväčša okrúhle. Tieto pagáče sa pečú v našom okolí , volali ich tak aj naše babky. Sú jednoduché, lacné, chutné a hodia sa napríklad aj k fazuľovej polievke s údeným kolienkom.-)

60 minút
príprava
45 minút
na 250 °C

Suroviny

1500 g
600 g
2 ČL
2 dcl




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistím, pokrájam a uvarím s trochou soli. Uvarené zemiaky prelisujem lisom na zemiaky, nechám vychladnúť.

  2. 2

    K vychladnutých zemiakov pridám múku, soľ a spracujem cesto . Ak je cesto trochu tvrdšie pridám trochu mlieka. Cesto rozdelím na 4 kusy. Každé cesto zvlášť rozvaľkám na veľkosť plecu, potriem olejom a posypem trochou krupice hrubej. Zviniem ako závin a dám do plechu natretého olejom.

  3. 3

    Keď sú všetky "záviny" v plechu rozrežem ich na kusy a urobím na nich nožom mriežky. Potriem vrch olejom a môžu ísť do vyhriatej rúry. Prajem dobrú chuť:-)

Diskusia k receptu

baculata
Mne sa recept páči, určite vyskušam, dám vediet. Velmi by ma zaujmalo to okolie kde sa peču, aspon kraj. Díky.
margareta52
Ahoj, je to Nitriansky kraj a okolie Kolárova. Pochádzam z okresu GA, tam to vôbec nepiekli, ani moja mamka. Tento recept patrí k špecialitám nášho vidieka:-) Za jeden plech niekedy nestačí, keď ich pečiem tak aj pre dcérku:-) Vyskúšaj a čakám ako chutil, pá:-)
rulik
ja som už niekoľkokrá rádielkom narezal pagáče na štvorce,lepšie sa mi to ukladalo na plech a bolo to bez odrezkov,čistá robota
janealli
Na akú hrúbku to cesto vyvaľkáš? Chcela by som to vyskúšať.
margareta52
Áno, niekto to pečie v panvici v oleji, podľa mňa to tak naberie viac oleja, moja rodina má radšej keď pečiem v rúre,,,:-)
baculata
@margaretka 52 typovala som stredne Slovensko, neviem prečo, ale teraz spomínam, že som jedla vo Vlčanoch zemiakovu strudlu, moze to podobne chutit, aspon myslím a to je celkom blízo Kolárova, tiez som okres GA. Buduci týžden spravím, manžel miluje šetko zo zemiakoveho cesta.
1x lexi
beani
vyzerajú veľmi chutne , určite vyskúšam :)
beani
vyzerajú veľmi chutne , určite vyskúšam :)
ancicka
Nerozumiem bodu 3.Záviny zvinieš,dáš na plech,potom ich rozrežeš na kusy a ešte urobíš mriežku a dáš piecť.Na úvodnej foto nevidím ako závin.Mne to pripadá ako koláč plnený ,nie záviny.
baculata
Zem.pagáče ako aj zem.cesto su u nás oblubené, preto som sa rozhodla vyskušat tento Tvoj recept. Z troch surovín, vrátane soli som napiekla pre celu rodinu super pochutku.Postupovala som presne podla receptu, vazila som presne zemiaky aj muku, vzniklo fajn elast.cesto, nič nebolo teba pridat, výborne sa s ním robilo. Fakt ma tento recept velmi potešil, nič mi nerobí vačšiu radost, ked chutí mojim blízkym, vrelo doporučujem vyskušat ostatným varecháčom.
fvoros
presne takéto nám robievala babka ku prívarkom :)
baculata
Mne sa recept páči, určite vyskušam, dám vediet. Velmi by ma zaujmalo to okolie kde sa peču, aspon kraj. Díky.
margareta52
Ahoj, je to Nitriansky kraj a okolie Kolárova. Pochádzam z okresu GA, tam to vôbec nepiekli, ani moja mamka. Tento recept patrí k špecialitám nášho vidieka:-) Za jeden plech niekedy nestačí, keď ich pečiem tak aj pre dcérku:-) Vyskúšaj a čakám ako chutil, pá:-)
rulik
ja som už niekoľkokrá rádielkom narezal pagáče na štvorce,lepšie sa mi to ukladalo na plech a bolo to bez odrezkov,čistá robota
janealli
Na akú hrúbku to cesto vyvaľkáš? Chcela by som to vyskúšať.
margareta52
Áno, niekto to pečie v panvici v oleji, podľa mňa to tak naberie viac oleja, moja rodina má radšej keď pečiem v rúre,,,:-)
baculata
@margaretka 52 typovala som stredne Slovensko, neviem prečo, ale teraz spomínam, že som jedla vo Vlčanoch zemiakovu strudlu, moze to podobne chutit, aspon myslím a to je celkom blízo Kolárova, tiez som okres GA. Buduci týžden spravím, manžel miluje šetko zo zemiakoveho cesta.
1x lexi
beani
vyzerajú veľmi chutne , určite vyskúšam :)
beani
vyzerajú veľmi chutne , určite vyskúšam :)
ancicka
Nerozumiem bodu 3.Záviny zvinieš,dáš na plech,potom ich rozrežeš na kusy a ešte urobíš mriežku a dáš piecť.Na úvodnej foto nevidím ako závin.Mne to pripadá ako koláč plnený ,nie záviny.
baculata
Zem.pagáče ako aj zem.cesto su u nás oblubené, preto som sa rozhodla vyskušat tento Tvoj recept. Z troch surovín, vrátane soli som napiekla pre celu rodinu super pochutku.Postupovala som presne podla receptu, vazila som presne zemiaky aj muku, vzniklo fajn elast.cesto, nič nebolo teba pridat, výborne sa s ním robilo. Fakt ma tento recept velmi potešil, nič mi nerobí vačšiu radost, ked chutí mojim blízkym, vrelo doporučujem vyskušat ostatným varecháčom.
fvoros
presne takéto nám robievala babka ku prívarkom :)