Zemiakové lokše fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 12. januára 2011

Recept mám z časopisu "Dorka", na ktorý si určite dobre spomínate. V našej rodine patrí k obľúbeným jedlám.

15-16ks
porcií
50-60 minút
príprava

Suroviny

600 g, varené v šupke
200 g
1 ks, -surový
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vychladnuté zemiaky pretlačíme alebo postrúhame, pridáme preosiatu múku, žĺtok, soľ.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyklopíme na pomúčenú dosku.

  5. 5

    Vyformujeme do valčeka.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájame na 15-16 rovnakých kúskov.

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na pomúčenej doske vyvaľkáme tenké placky. (veľkosť dezertného tanierika)

  8. 8

    Pečieme na platni sporáka z oboch strán. Pracujeme rýchlo, aby cesto dlho nestálo a neredlo. Nakoniec ich potrieme rozpusteným tukom, prípadne olejom. Ak chceme urobiť viac kusov, suroviny si nachystáme, ale zamiesime po spracovaní predchádzajúcej dávky. Dobrú chuť!

    Zemiakové lokše (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

danculka
tak takéto lokše méme radi aj ku kyslým polievkam,vtedy druhý hod nemusí byť...
alexdidi
Robila som predvčerom..ja ich však mastím roztopeným maslom a s kefírom....mňam, mňam to je klasická slovenská delikatesa...
frezia68
Dobrý recept,ak nemám husaciu masť,potieram maslom a ku fazuľovici.Raz nás (bolo nás šesť )na návšteve ponúkli lokšami a domáca pani doniesla pred nás peknú kôpku a lokše nakrájené ako tortu,misa v prostriedku a každý sa ponúkal tak,že si kúsok pokrútil do stredu a boli sme ako veľká rodina-chutilo.
mariaklara
danculka, jerca, ďakujem za pochvalu. doriska, zemiaky daj do mikrovlnky na 8-10 min. upariť, nezabudni ich ale pred tým popichať nožíkom, aby nestrielali a prikryť misku. Zajtra si ich môžeš doobeda urobiť, ide to rýchlo.
janger
Mnam, loksiky mame velmi radi. Vacsinou si donesiem zo Slovenska uz hotove, a sup s nimi do mraznicky. Veru si mi narobila chute :-)))!
mata31264
je to nase najoblubenejsie jedlo,ja jednu stranu potriem horucim olejom,a druhu horucim ale poriadne osladenym mliekom,je to pochutka
alex100
Má to len jednu zásadnú chybu , na sklokeramiko sa to asi nebude dať upiecť?
frezia68
@alex100 :ak máš liatinovú panvicu,tá poslúži ako tá podložka na peci.Ale dá sa aj na suchej teflonke.
svetlana9
@mariaklara - výborné foto spracovanie - robím takéto, je to mňamina, aj ako príloha ku kyslým polievkam. Už sú v KK
luciiik
Ja robim na teflonovej panvici a uplne v pohode, len po kazdej loksi utriem nad drezom od muky, aby sa nepripalovala. Najnovsie ku kebabovemu kuraciemu masku a zeleninovemu salatu. No vzdy sa len tak zaprasi. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia