Foto: lucylee
Tento recept mám od svojej svokry, ktorá žije v Košiciach. Je to typické jedlo na východe. Ešte sa robia aj hrubé lokše, ktoré sa Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej svokry, ktorá žije v Košiciach. Je to typické jedlo na východe. Ešte sa robia aj hrubé lokše, ktoré sa konzumujú s podbitou fazuľou alebo so zemiakmi, ale tie pridám nabudúce. Takto ich robila jej mama aj stará mama a teraz sú súčasťou nášho jedálnička. Predtým som toto jedlo vôbec nepoznala.
Postup
-
1
Dáme si uvariť zemiaky. Ja som ich parila v šupke. Môžu sa aj uvariť klasicky vo vode bez šupky.
-
2
Keď sú zemiaky mäkké, ošúpeme ich a popučíme. Dáme na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Urobíme valček, ktorý pokrájame na kusy.
-
3
Vyvaľkáme do tvaru kruhu. Pozor, aby neboli lokše príliš tenké a mali sme dostatok múky, aby sa nelepili.
-
4
Popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Počas pečenia nám tam ostane trochu múky, tak ju treba dávať preč, aby sa lokše nepripaľovali. Ja ju utieram priebežne servítkou.
-
5
Roztopíme si maslo a poriadne z každej strany potierame.
-
6
Môžu sa jesť len v takejto forme alebo s kyslým mliekom alebo my ich robíme aj ako burritos, natrieme tatárskou omáčkou, dáme šunku, zeleninu, kuracie prsia, fantázii sa medze nekladú.
Niekde som citala, ze sa maju po upeceni macat kratko vo vriacej vode, aby zmakli a az potom plnit atd. Nikto to tu nespomenul, to ponaranie vo vriacej vode.
Čo sa týka ponárania do vriacej vody som ešte nepočula. Podľa mňa je asi lepšie ich zohriať v mikrovlnke, hoci mne sa nestalo, že by boli tvrdé
Máš pravdu, na strednom Slovensku, a konkrétne na Orave sa lokše nikdy nerobili, ale mne nedalo, keďže ich každý chválil skúsiť urobiť doma. Nerobievam ich často, ale vždy sa mi podaria a máme ich najradšej pomastené a len tak si z nich utrhame rukami.
Chcel by som vyvrátiť niektoré tvrdenia,že na Orave sa lokše nerobili.Pochádzam z Trstenej a čo sa pamätám ta u nás v rodine sa robili odjakživa.Ako príloha ku kačke,husi.Jedávali sme to aj s bryndzou,tvarohom .Bolo to vynikajúce a ešte aj je preto,že ich robievam aj tu na východe v Košiciach.Pred pár rokmi som bol v Bernolákova /Čeklyse/ a tam som jedol lokše s vynikajúco pripraveným špenátom.Kam sa hrabú rezne.
...nech žijú lokše,nech žijú lokše,.....!!!!!
Boly tu pripmienky, ze sa niekomu nedaria. Nas @sracz dodal spravnu radu: Zemiaky musia byt dopredu uvarene, ustalene (cez noc), aby sa lokse dobre robily a nelepilo sa cesto. Zo starych zemiakov sa robia dobre, ale z novych to ta dobre nejde.
lokše zo zemiakov uvarených v šupke, nechám 2alebo 3 dni odstáť, potom nastrúham a spracujem, nelepí sa cesto. Vyskúčajte , určite budete spokojné, dajú sa vyvaľkať aj na tenko bez problému.