Foto: skatulka
Zemiakové drapáky sú z klasického zemiakového cesta. Tradične sa podávajú ako príloha ku kyslým polievkam, ale môžu byť aj ako slaná chuťovka s mliekom Zobraziť celý popisZemiakové drapáky sú z klasického zemiakového cesta. Tradične sa podávajú ako príloha ku kyslým polievkam, ale môžu byť aj ako slaná chuťovka s mliekom alebo čajom. Naučila som sa ich pripravovať u manžela doma v okolí Nitry.
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame na jemnom strúhadle.
-
2
Zo zemiakov, múky a štipky soli, vypracujeme cesto. Ja dávam pomer múka: zemiaky tak 1:4, ale závisí asi od zemiakov.
- 3
Cesto rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát a potrieme olejom a posypeme hodne soľou, pretože cesto veľmi nesolíme, aby zemiaky nepustili vodu.
- 4
Plát stočíme a pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré potom rukou pritlačíme a urobíme na nich nožíkom mriežku.
- 5
Poukladáme na vymastený plech a ešte potrieme olejom.
- 6
Pečieme na 220°C asi 15 minút z každej strany. Pozor, lebo farbu začnú chytať so spodnej strany a potom ich je potrebné obrátiť.
- 7
Podávame s kyslou polievkou, ale my ich máme radi aj len tak s mliekom alebo teplým čajom.
- 3
zemiakové starobabkovské jedlá sú výborné..
Nuž a teraz pozerám na tvoj recept, naraz pomastiť, zrolovať, krájať a hotovo! Potešila si ma, odteraz ich budem robiť tak ako ty.
A áno zabudla som uviesť, že je to vysoko návykové jedlo, neviete kedy prestať a ktorý kúsok je ten posledný :)
@skatulka , tvoja sa mi páči viac, moja je len taká narýchlo, ani sa mi neopiekli tak pekne. Na šráfiky som aj zabudla ale posypala som semienkami a hrubozrnou soľou. Bolo to mňamkové;-)
Ďakujem za recept, paráda :-))