Zemiakové drapáky fotorecept

skatulka - fotkaskatulka, 1. augusta 2015
Zemiakové drapáky (fotorecept)
Foto: skatulka

Zemiakové drapáky sú z klasického zemiakového cesta. Tradične sa podávajú ako príloha ku kyslým polievkam, ale môžu byť aj ako slaná chuťovka s mliekom alebo čajom. Naučila som sa ich pripravovať u manžela doma v okolí Nitry.

45 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

600 g
150 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame na jemnom strúhadle.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo zemiakov, múky a štipky soli, vypracujeme cesto. Ja dávam pomer múka: zemiaky tak 1:4, ale závisí asi od zemiakov.

  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát a potrieme olejom a posypeme hodne soľou, pretože cesto veľmi nesolíme, aby zemiaky nepustili vodu.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plát stočíme a pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré potom rukou pritlačíme a urobíme na nich nožíkom mriežku.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poukladáme na vymastený plech a ešte potrieme olejom.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 220°C asi 15 minút z každej strany. Pozor, lebo farbu začnú chytať so spodnej strany a potom ich je potrebné obrátiť.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s kyslou polievkou, ale my ich máme radi aj len tak s mliekom alebo teplým čajom.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Robievam "plesné tašky". Recept mám z Moravy, kde lokšiam hovoria plesňáky a tašky sú vlastne lokše, ktoré sa ešte surové potrú masťou, prisolia, posypú troškou detskej krupice a zvinú do balíčka. Roboty a roboty, na plech ich v troch radoch vojde aj štyridsať.
Nuž a teraz pozerám na tvoj recept, naraz pomastiť, zrolovať, krájať a hotovo! Potešila si ma, odteraz ich budem robiť tak ako ty.
vyzerajú skvelo, takže ich musím vyskúšať:-))) najväčší problém je, že krásnych receptov je tu hrozne veľa a stíham vyskúšať sotva polovicu z tých, čo chcem... KK*****, pretože mám rada "jednoznačné" chute:-)))

Ďalšie recepty: