Zemiakové drapáky fotorecept

skatulka - fotkaskatulka, 1. augusta 2015
Zemiakové drapáky (fotorecept)
Foto: skatulka

Zemiakové drapáky sú z klasického zemiakového cesta. Tradične sa podávajú ako príloha ku kyslým polievkam, ale môžu byť aj ako slaná chuťovka s mliekom alebo čajom. Naučila som sa ich pripravovať u manžela doma v okolí Nitry.

45 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

600 g
150 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame na jemnom strúhadle.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo zemiakov, múky a štipky soli, vypracujeme cesto. Ja dávam pomer múka: zemiaky tak 1:4, ale závisí asi od zemiakov.

  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát a potrieme olejom a posypeme hodne soľou, pretože cesto veľmi nesolíme, aby zemiaky nepustili vodu.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plát stočíme a pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré potom rukou pritlačíme a urobíme na nich nožíkom mriežku.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poukladáme na vymastený plech a ešte potrieme olejom.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 220°C asi 15 minút z každej strany. Pozor, lebo farbu začnú chytať so spodnej strany a potom ich je potrebné obrátiť.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s kyslou polievkou, ale my ich máme radi aj len tak s mliekom alebo teplým čajom.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

horalka66
pekný recept :-)mávali sme ho doma ako deti s čajom na večeru a dík za pripomenutie, po dlhom čase si spravým a podľa teba :-)
radost
tieto chutné zemiakové som sa naučila tu na VARECHE..potieram aj mletými oškvarkami..masťou..a pod..nemôžem robiť často-bo ja dokážem celý plech zjesť sama..
zemiakové starobabkovské jedlá sú výborné..
amelie
vyzerajú skvelo, takže ich musím vyskúšať:-))) najväčší problém je, že krásnych receptov je tu hrozne veľa a stíham vyskúšať sotva polovicu z tých, čo chcem... KK*****, pretože mám rada "jednoznačné" chute:-)))
sovka62
Robievam "plesné tašky". Recept mám z Moravy, kde lokšiam hovoria plesňáky a tašky sú vlastne lokše, ktoré sa ešte surové potrú masťou, prisolia, posypú troškou detskej krupice a zvinú do balíčka. Roboty a roboty, na plech ich v troch radoch vojde aj štyridsať.
Nuž a teraz pozerám na tvoj recept, naraz pomastiť, zrolovať, krájať a hotovo! Potešila si ma, odteraz ich budem robiť tak ako ty.
rolfynka
urcite vyskusam vsetko co sa tyka zemiakov milujeme dobre to vyzera a urcite aj chutna dakujem
amelie
upečené, zjedené, pochválené:-))) sme na chalupe, takže k hŕstkovej polievke:-)))
hubata
Recept ako šitiý pre mňa: ja ich síce ku kyslej polievke robím na panvici, ale uznajte že pre päť krkov kým to vysmažím ...... Toto je super! Rýchle, potrieť sa môžu hocičím od cesnaku až po oškvarky. Veľmi pekne ďakujem za krásny receptík a len čo budú "staré zemiaky" vyskúšam. Ukladám do KK, aby som nezabudla. Kuchárke dávam päť * a jedlo je na jedničku s hviezdičkou. Vďaka za recept.
skatulka
Jeej, teší ma taká pozitívna odozva, hlavne preto, že je to taký tradičný recept starých mám a tie sú vždy najlepšie.
A áno zabudla som uviesť, že je to vysoko návykové jedlo, neviete kedy prestať a ktorý kúsok je ten posledný :)
katka78
No to je nádhera! U nás sa žiaľ po starých rodičoch takéto poklady nezachovali, vďačne ich zbieram aspoň od prispievateľov na vareche.
zuzkacho
Pohladenie na duši v tomto smutnom daždi tieto krásne drapáky...na tej fotograf. na ktorú by som sa dívala pokojne dlhooo - kukulienka@ ďakujem
skatulka
@kukulienka71 Krásna fotka, teším sa, že si vyskúšala a pozerám, že aj s nejakým vylepšením? To sú nejaké semienka? :)
kukulienka71
@zuzkacho , ty si taká milá osôbka! ďakujem
@skatulka , tvoja sa mi páči viac, moja je len taká narýchlo, ani sa mi neopiekli tak pekne. Na šráfiky som aj zabudla ale posypala som semienkami a hrubozrnou soľou. Bolo to mňamkové;-)
kucharka
Drapáky sú fantastické, chutili všetkým. Mali sme ich k hustej polievke.
Ďakujem za recept, paráda :-))



Ďalšie recepty: