Zemiakové drapáky (fotorecept)
Autor receptu: skatulka
Zemiakové drapáky sú z klasického zemiakového cesta. Tradične sa podávajú ako príloha
ku kyslým polievkam, ale môžu byť aj ako slaná chuťovka s mliekom alebo čajom.
Naučila som sa ich pripravovať u manžela doma v okolí Nitry.
45 minút príprava |
30 minút na 220 °C |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame na jemnom strúhadle.
- Zo zemiakov, múky a štipky soli, vypracujeme cesto. Ja dávam pomer múka: zemiaky tak 1:4, ale závisí asi od zemiakov.
- Cesto rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát a potrieme olejom a posypeme hodne soľou, pretože cesto veľmi nesolíme, aby zemiaky nepustili vodu.
- Plát stočíme a pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré potom rukou pritlačíme a urobíme na nich nožíkom mriežku.
- Poukladáme na vymastený plech a ešte potrieme olejom.
- Pečieme na 220°C asi 15 minút z každej strany. Pozor, lebo farbu začnú chytať so spodnej strany a potom ich je potrebné obrátiť.
- Podávame s kyslou polievkou, ale my ich máme radi aj len tak s mliekom alebo teplým čajom.