Zemiakové drapáky (fotorecept)

Autor receptu: skatulka

Zemiakové drapáky sú z klasického zemiakového cesta. Tradične sa podávajú ako príloha ku kyslým polievkam, ale môžu byť aj ako slaná chuťovka s mliekom alebo čajom. Naučila som sa ich pripravovať u manžela doma v okolí Nitry.

45 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame na jemnom strúhadle.
  2. Zo zemiakov, múky a štipky soli, vypracujeme cesto. Ja dávam pomer múka: zemiaky tak 1:4, ale závisí asi od zemiakov.
  3. Cesto rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát a potrieme olejom a posypeme hodne soľou, pretože cesto veľmi nesolíme, aby zemiaky nepustili vodu.
  4. Plát stočíme a pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré potom rukou pritlačíme a urobíme na nich nožíkom mriežku.
  5. Poukladáme na vymastený plech a ešte potrieme olejom.
  6. Pečieme na 220°C asi 15 minút z každej strany. Pozor, lebo farbu začnú chytať so spodnej strany a potom ich je potrebné obrátiť.
  7. Podávame s kyslou polievkou, ale my ich máme radi aj len tak s mliekom alebo teplým čajom.